Tussen Swolgen, Melderslo, Lottum en Broekhuizenvorst ligt het Schuitwater. Het zijn de restanten van een oude Maasarm, die verland is.  Door het opgebaggerde veen, zijn er weer waterplassen ontstaan, het schuitwater.

Staatsbosbeheer heeft een 9,3 kilometer lange wandeling uitgezet in dit gebied. De wandeling kun je starten vanaf de parkeerplaats aan de Horsterweg in Lottum.


Download GPX track

De route staat alleen linksom aangegeven, let hier dus even op als je de route met behulp van de gekleurde pijlen wilt gaan volgen! Zelf heb ik de route rechtsom gevolgd (gelukkig had ik de route ook al op mijn telefoon staan) en al vrij snel loop je aan de rand van een groot weiland. Vaak zijn dit niet zo’n interessante stukken, maar hier waren tientallen libellen op het zandpad te vinden. Op zoek naar het laatste beetje zon om op te warmen om zo weer op zoek te kunnen naar voedsel.

IMG_9627IMG_9640

Nadat je het weiland bent gepasseerd loop je nog een stuk door het bos en je komt vervolgens uit bij een heideveld. Ook hier zijn er weer volop heidelibellen te vinden. Ze zijn merkbaar trager aan het worden.

IMG_9646IMG_9649

Je loopt vervolgens weer door het bos richting de Swolgender Heide. Je slaat vervolgens rechtsaf om over de Swolgender Heide te lopen.

IMG_9655IMG_9659

Aan alles merk je dat het kurkdroog is in het bos en op de heide. Het zand stuift weg zodra je er over heen loopt, maar ook de poelen staan helemaal droog!

Naast de libellen, kwam ik ook nog enkele vlinders tegen zoals de kleine vuurvlinder en atalanta. Maar ook nog een rups van de kleine beer en een vos liet ook nog zijn sporen na. In zijn uitwerpselen waren namelijk nog de resten van waarschijnlijk een konijn te vinden.

IMG_9663IMG_9661

Nadat je de heide hebt verlaten, loop je aan de rand van weilanden richting het bos. De varens zijn nu erg fraai om te zien. De groen-geel-bruine kleur van de varens laat nu echt zien dat het herfst is.

Daarnaast zie je aan de rand van de weilanden erg veel wildwissels. Zelfs op een gemaaid weiland kun je nog duidelijk zien waar wild loopt!

IMG_9666IMG_9667

Je hoort hier in de verte raven roepen. Het lijkt soms op een hond die aan het blaffen is. Via het bos loop je richting het Broekhuizer Schuitwater. Je passeert hier weer een heideveld en de kans is groot dat je een winterkoning hoort fluiten.

IMG_9671IMG_9673

Het plankenpad aan de noordzijde van het Broekhuizer Schuitwater is recent vernieuwd. De oude planken liggen nog opgestapeld bij het vernieuwde plankenpad. Even verderop heb je vanaf een steiger in het water een fraai gezicht over het Schuitwater. De route loopt nu richting de Horsterweg, aangezien het plankenpad van het Schuitwater richting het oosten afgesloten is.

IMG_9681IMG_9700

Nadat je de Horsterweg bent overgestoken loop je het bos in en je passeert een boomkwekerij. Kijk vooral ook rechts in de berm, want hier kom je de koningsvaren tegen.

IMG_9712IMG_9719

Je loopt nu aan de westzijde van het Lottumer Schuitwater richting de Horsterweg.

Ondanks het feit dat het half oktober is, kom je nog volop libellen en enkele vlinders tegen. De afwisseling tussen bos en heide maakt het een mooie wandeling. Soms wordt het ietwat saai bij de lange stukken zoals in het begin van de route en aan het einde. Maar doordat er veel te zien is, heb je niet snel door dat het lange rechte stukken zijn.

Alle foto’s:

Categorieën: NatuurWandelen