Tussen Helmond en Deurne liggen een aantal natuurgebieden zoals het Zandbos (inclusief het Buntven), maar ook de Brouwhuissche Heide (of Brouwhuise Heide/Bikkelse Heide). Jammer genoeg zijn deze gebieden moeilijk met elkaar te verbinden tijdens een wandeling, want de provinciale weg N270 en de spoorlijn Eindhoven-Venlo lopen namelijk dwars door deze gebieden heen.

Het is een hele uitdaging om een wandeling door deze gebieden te maken zonder dat je kilometers parallel aan de N270 over verharde wegen moet lopen. Op goed geluk heb ik de route uitgetekend, waarbij onzeker was of de oversteek N270 en Oude Aa mogelijk zouden zijn.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats aan de Strijpsebaan start de wandelroute en al vrij snel sla je linksaf het bos in. Je volgt het pad richting de N270 en meteen stuit je op een probleem. Het klaphekje dat toegang geeft tot het fietspad opent vrij lastig doordat het gras flink gegroeid is. Dan volgt het volgende probleem, de N270 zonder kleerscheuren oversteken. Ben je eenmaal overgestoken en open je het klaphekje, blijkt er helemaal geen wandelpad te zijn! Na een klein stuk ‘offroad’ lopen kom je weer uit bij een wandelpad en kun je weer van de omgeving genieten!

Je komt nu erg veel paddenstoelen tegen, dankzij de regenbuien van afgelopen dagen! Zoals het kleverig koraalzwammetje en allerlei zwammen.

IMG_9913IMG_9909

Op de paden kom je haren tegen van konijnen. Deze haren zijn te herkennen aan grIJs = konIJN en wit = haas. Naast de sporen van konijnen kom je ook diverse loopsporen tegen van reeën.

IMG_9922IMG_9925

Nu het volop herfst is, kleurt het pijpenstrootje goud. De paden kleuren hierdoor erg fraai, vooral als de zon ook nog eens schijnt. Ook zijn de eerste vliegenzwammen nu zichtbaar. De (exotische) kleuren van de Amerikaanse eik zijn nu ook volop te zien in de bossen. De kleuren zijn ‘exotisch’ aangezien de Amerikaanse eik een exoot is en dus niet van nature hier voorkomt.

IMG_9927IMG_9932

Je loopt nu parallel aan de spoorlijn Eindhoven – Venlo richting de Oude Aa. Op maar een enkele kaart staat de brug ingetekend over de Oude Aa. Dit blijkt dus geen probleem te zijn, aangezien je de Oude Aa probleemloos kan oversteken. Vervolgens steek je de spoorlijn over richting de Brouwhuissche Heide.

IMG_9941IMG_9943

Na ongeveer 2 kilometer door de bossen gelopen te hebben kom je uit bij de zandverstuiving, heide en heel veel jeneverbessen! ‘s Zomers kun je hier zelfs de zandhagedis vinden!

IMG_9950IMG_9951

Wanneer je weer richting het bos loopt heb je een fraai uitzicht op de heide en in de verte de jeneverbessen. Kijk vooral uit waar je loopt want de kans is groot dat er een veelvraat (rups van een nachtvlindersoort) over het pad kruipt.

Je loopt door het bos richting een andere zandverstuiving. Dit keer zonder heide en jeneverbessen.

IMG_9977IMG_9981

Kijk goed rond in de buurt van berkenbomen (te herkennen aan de witte bast), want de kans is groot dat je er vliegenzwammen aantreft.

Na een mooie ronde over de Brouwhuissche Heide loop je weer richting de spoorwegovergang en Oude Aa. Je slaat vervolgens linksaf en loopt via een zandpad richting de N270. Het is weer een hele uitdaging om deze weg zonder kleerscheuren over te steken. Maar als het eenmaal gelukt is, loop je over het fietspad richting de parkeerplaats aan de Helmondsingel. Je loopt nu weer verder door het Zandbos richting het Buntven.

Eenmaal bij het Buntven aangekomen, blijkt dat ze bezig zijn met werkzaamheden. Ik wilde eigenlijk rond het Buntven lopen, maar door de werkzaamheden heb ik dat maar niet gedaan.

IMG_9993IMG_9994

Bij het Buntven sla je rechtsaf en vervolgens loop je door het bos. Je volgt nu enkele slingerpaden maar ook de ‘normale’ paden en uiteindelijk kom je dan weer uit bij de parkeerplaats op de Strijpsebaan.

Van te voren was al duidelijk dat de route niet geheel probleemloos zou verlopen. Jammer dat er geen pad van het klaphek naar het reguliere wandelpad loopt, anders was het een mooie verbinding tussen het noordelijke en zuidelijk gedeelte van het Zandbos geweest. (Ik heb de gemeente Deurne de vraag gemaild met betrekking tot de klaphekjes en wandelpaden).

Maar los van de oversteek N270 en de klaphekjes heeft de route me positief verrast! De bossen, paddenstoelen, maar ook de zandverstuivingen en jeneverbessen zijn erg mooi om te zien. Jammer dat dat ze aan het werk zijn bij het Buntven, maar zodra ik een reactie van de gemeente Deurne heb ontvangen en de werkzaamheden bij het Buntven klaar zijn zal ik de route nogmaals lopen.

Categorieën: NatuurWandelen