De combinatie mist en de temperatuur rond het vriespunt maken van wat normaal gesproken een saaie boswandeling zou worden toch een mooie wandeling! Wat ooit het noordelijke deel van de Groote heide van Asten was, is het tegenwoordig een vrij eentonig bos met voornamelijk grove dennen. Hier en daar kom je sporadisch nog heideplanten tegen.


Download GPX track

Een handige plek om de route door de Dennendijkse Bossen te starten is ter hoogte van de Hutten, Asten. Dit is een soort van parkeerplaats en je loopt hier meteen het bos in. Je loopt richting de A67 en in de verte is het verkeer al luid en duidelijk te horen. Je slaat vervolgens rechtsaf en jammer genoeg is dit meer een ‘gooi hier je rommel neer’-plek geworden aangezien het wandelpad vanaf de parkeerplaats ‘Het Gevlocht’ (Esso – A67) bereikbaar is.

IMG_0006IMG_0009

Door de mist krijgt het bos een spookachtige uitstraling. De spinnenwebben zijn door de mist ook erg goed zichtbaar geworden. Nu wordt ook meteen duidelijk hoeveel spinnenwebben er overal hangen, ontelbaar veel! Naast de mist, geven het gras en de Amerikaanse eiken kleur aan het bos.

IMG_0012IMG_0017

De varens zijn ook prachtig aan het verkleuren! Na ruim 1 kilometer kom je uit bij de Bleeken, een voormalig heidecomplex. Momenteel kom je er twee nieuw gegraven poelen tegen, zoals een paddenpoel.

IMG_0018IMG_0031

In het zuidoosten van de wandeling hebben ze flink wat bomen gekapt. Het resultaat zie je opgestapeld liggen. Ook de kale plekken in het bos zijn nu goed zichtbaar.

IMG_0037IMG_0039

Jammer genoeg was het daarna gedaan met de rust in het bos. Met veel herrie kwamen er 3 motorcrossers (zogenaamde wildcrossers) over de mountainbikeroute gereden. Zelfs de mountainbikers moesten hiervoor uitwijken!

Even later hoorde ik geknal van een geweer, na een knal hoorde je vervolgens ganzen gakken en ongecontroleerd rondvliegen. De knallen bleven aanhouden en telkens na een knal was het gegak van de ganzen duidelijk hoorbaar. Aangezien het op zondag niet toegestaan is om te jagen en het door de mist sowieso onverantwoord is om te schieten heb ik hiervan melding gemaakt bij de politie. Hopelijk heeft de politie de illegale jagers weten te pakken!

IMG_0040IMG_0041

In dit gedeelte van het bos kom je relatief veel paddenstoelen tegen. Aan de sporen te zien komen er ook reeën voor in dit gebied.

IMG_0047IMG_0049

Vervolgens passeer je een grote mierenhoop en loop je weer richting de Hutten.

IMG_0055IMG_0056

Het is een korte route van iets meer dan 5 kilometer en ideaal voor een mistige ochtend. Jammer van de wildcrossers die volgens een passant op zondagochtend meestal met 5 tot 6 personen hier rondrijden. Dus goed uitkijken, maar vooral genieten van al het moois!

Categorieën: NatuurWandelen