Ten noorden van Venlo en ten oosten van Lomm liggen de Ravenvennen en Vreewater. Natuurgebieden die bestaan uit cultuurlandschap, bossen, heide en vennen.

Mijn 11 kilometer lange wandeling start vanaf de grens met Duitsland bij café Jagersrust in Velden.


Download GPX track

Na enkele meters sla je rechtsaf en de herfstkleuren komen je meteen tegemoet! Net als de lieveheersbeestjes en heidelibellen. Complete zwermen lieveheersbeestjes vlogen door de lucht!

IMG_0312IMG_0313

Bij een soort ven (althans je ziet alleen de vorm, maar geen water) zie je nu ook de prachtige herfstkleuren, van het pijpenstrootje en de bladeren van de eikenbomen. Op een stronk kwam ik een grote sponszwam tegen, al was deze sponszwam nog niet erg groot te noemen.

IMG_0317IMG_0320

Je loopt nu verder richting een heideveld, hier je heb eind oktober nog volop kans om heidelibellen te zien. Vooral een boomstam is een plek waarop ze graag zitten te zonnen.

_MG_6846IMG_0344

Na ongeveer 4 kilometer loop je over een grote zandberg, hier heb je een fraai uitzicht over de Ravenvennen.

IMG_0365IMG_0366

Je loopt vervolgens tussen de verschillende vennen door richting het bos.

IMG_0374IMG_0382

Wandelen in het najaar heeft als nadeel dat het vroeg donker wordt. Rond 16:00 uur merk je al duidelijk dat het nog maar een ruim uur licht zal zijn, de zon staat dan al erg laag aan de horizon. Met de gekleurde bladeren en een laagstaande zon, krijg je wel mooie sfeerbeelden in het bos!

IMG_0387IMG_0397

Na de bossen, zand en heide loop je aan de rand van het gebied en heb je zicht op de akkers. Maar in de verte kun je ook al Duitsland zien liggen, zoals de plaats Straelen.

IMG_0417IMG_0425

Uiteindelijk loop je over een fietspad weer richting Jagersrust. En voor je het weet is de zon onder als je weer op de parkeerplaats bent gearriveerd!

Een mooie afwisselende route, al is het laatste gedeelte iets minder interessant. Maar het mooie uitzicht over de vennen, de heide en van alles wat je onderweg ziet maakt dat helemaal goed!

Categorieën: NatuurWandelen