Jammer genoeg klopt de titel niet helemaal, aangezien het om de plaats Alpen gaat en niet om de ‘de Alpen’, het berggebied. Ten oosten van Venray, over de grens in Duitsland, ligt een groot bos, ‘Die Leucht’, genaamd bij de plaats Alpen. In het bos zijn 3 wandelroutes uitgezet: blauwe route – 4,6 km, oranje route – 6,0 km en een groene route – 9,5 km.

Start je de groene route vanaf de parkeerplaats op de kruising Im Dahlacker – Dahlackerweg, dan kom je op een totale afstand van 11,5 kilometer.


Download GPX track

Vanaf de veldweg heb je al een fraai uitzicht op het bos, maar eenmaal in het bos is het moeilijk om snel door te lopen. Er staan namelijk zoveel verschillende soorten paddenstoelen en het uitzicht is er ook erg fraai! Je komt er ogen tekort!

IMG_0526IMG_0529

Je steekt al vrij snel de snelweg A57 (Keulen – Goch) over en daarna is het vrij moeilijk om te verdwalen, je loopt nu helemaal door het bos om daarna rechtsaf te slaan.

De kleuren van de beukenbomen zijn momenteel werkelijk schitterend! Van groen, geel en bruin, kortom echt herfst! Maar ook het grote aantal varens die je onderweg tegenkomt is nu erg fraai gekleurd!

IMG_0544IMG_0553

Kijk vooral links en rechts om de grote hoeveelheden paddenstoelen te zien. Boomstronken vol met paddenstoelen zijn hier geen uitzondering.

IMG_0546IMG_0551

Nadat je rechtsaf bent geslagen, steek je even verderop de Xantenerstraße over, hierbij loop je over een enorme parkeerplaats. De parkeerplaats is maar liefst 400 meter lang!

Je komt aan de randen van de parkeerplaats nog volop bloeiende planten tegen, zoals de gewone berenklauw. Jammer genoeg lag hier ook een dode mol in de berm.

IMG_0571IMG_0573

Onder de bladeren van brandnetels en bramenstruiken stond een verborgen witte koraalzwam, een erg fraaie paddenstoel om te zien. Even verderop kwam ik ook nog een kluifzwam tegen.

IMG_0581IMG_0620

In het westen van het gebied loop je langs een open terrein. Je hoort en ziet hier allerlei vogels vliegen, voornamelijk vinken. Maar kijk ook goed naar de bomen want hier kwam ik de kleine bonte specht tegen. Een soort die je niet zo snel ziet.

IMG_0588IMG_0606

Vervolgens sla je rechtsaf en je loopt langs een weiland. Hier kom je diverse grote parasolzwammen tegen. Een van de zwammen was meer dan 30 cm in diameter! Even verderop loop je weer door het bos en kijk goed naar de grond, want je ziet hier allerlei sprietjes uit de grond omhoog steken. Het zijn draadknotszwammen die hier met duizenden te vinden zijn! Wanneer je door het donkere bos loopt en een beukenboom tegenkomt dan is het echt genieten! Wat een fraaie kleuren steken af op het bruin en groen.

IMG_0629IMG_0631

Je steekt weer de Xantenerstraße en A57 (snelweg) over om richting de landweg te lopen waar je op de heenweg ook al overheen bent gelopen. Je passeert weer een klein viaduct (B58 – Venlo – Neubeckum) om vervolgens bij de parkeerplaats uit te komen.

IMG_0632IMG_0633

Leek het even een saaie, rechte wandeling te worden over te degelijke paden, maar zodra je de snelweg bent overgestoken, is het juist fijn dat de paden zo degelijk zijn. Zo kun je ongestoord links en rechts van de paden kijken, zonder zorgen te maken over waar je moet lopen. Ideaal om het grote aantal paddenstoelen te bekijken en te genieten van de beukenbomen met de gekleurde bladeren!