Een week geleden was het mooi zonnig weer, ideaal weer voor een wandeling door bossen, over heide en langs vennen. Zodoende kwam ik uit bij de 8 kilometer lange route tussen Herentals en Eerselingen (België).

Vanaf de parkeerplaats bij de tennisvereniging start de route die aangegeven is met een oranje driehoek.


Download GPX track

Nadat je de N123 (Herentals – Postel) bent overgestoken, loop je meteen een heuvel op waarbij je struikheide en Amerikaanse eiken ziet.

IMG_0426IMG_0427

Al vrij snel loop je langs een heideveld met in de verte de spoorlijn. Je loopt vervolgens parallel aan de spoorlijn.

IMG_0440IMG_0442

Nadat het pad afbuigt naar rechts en de de spoorlijn verlaat, passeer je het Lavendelven. Hier groeit onder andere de zeldzame lavendelheide.

IMG_0444IMG_0445

Je loopt nu verder over een lange brede zandweg richting het Zwart Water. Bij het Zwart Water heb je vanuit de kijkhut een mooi uitzicht over het ven. Neem dus zeker een verrekijker mee tijdens deze wandeling, want je passeert tijdens de route twee kijkhutten.

IMG_0453IMG_0454

Nadat je de N123 weer bent overgestoken, loop je parallel aan deze weg over een smal pad tussen de heidestruiken door. Begin november kom je hier nog bloeiende struikheide tegen, maar ook wespen.

IMG_0483IMG_0487

Bij de Snepkensvijver kom je een kijkhut tegen waarbij je een fraai uitzicht hebt. De oevers staan hier vol met gagel en struikheide.

IMG_0495_stitch

Na de kijkhut steek je weer de N123 over en je loopt tussen de huizen de Heiberg op om vervolgens aan het einde van de straat het bos in te lopen.

Via het bos loop je naar een heideveld. Als de zon een beetje schijnt, heb je kans om hier begin november sprinkhanen en libellen te zien.

IMG_0509IMG_0513

Natuurlijk kom je hier ook vliegenzwammen tegen. Zie je een berkenboom staan, kijk dan goed rond, want de kans is groot dat er in de buurt van de boom vliegenzwammen staan. Ook kun je nog rupsen tegenkomen van bijvoorbeeld de kleine beer.

IMG_0504IMG_0522

Vervolgens steek je voor de laatste keer de N123 over om naar de parkeerplaats te lopen.

Een mooie afwisselende route met ‘heuvels’, heide, bos, zand en vennen. Kortom, alle ingrediënten voor een geslaagde wandeling!