Vorig jaar was ik op zoek naar een echte herfst wandeling, waarbij je allemaal gekleurde bladeren ziet, eventueel een beekje en wat heuvels. Zodoende kwam ik uit bij de wandeling langs de Statte en Hoëgne in de buurt van Solwaster (België).

De route was maar liefst 18 kilometer lang, veel te lang om rustig van al het moois te kunnen genieten. Zodoende heb ik de route ingekort tot maar 8 kilometer.

De route start bij de parkeerplaats direct bij de Statte (beek) om vervolgens de blauwe route te volgen om vervolgens via brede bospaden terug te lopen richting de parkeerplaats.


Download GPX track

Al na enkele meters gelopen te hebben kom je ogen tekort! Vrij liggende boomwortels, kleine watervallen, gekleurde bladeren aan de beukenbomen, bodem vol stenen en een rotswand.

IMG_0637IMG_0638

Duidelijk zichtbaar was er al meer blad gevallen dan een jaar geleden. Daarnaast trof ik al op enkele plekken sneeuw aan! Je steekt diverse malen de Statte over met behulp van smalle gladde bruggetjes.

IMG_0640IMG_0644

Al vrij snel zie je de Rocher de Blisse liggen. Een metershoge rotswand die prachtig in de zon ligt.

IMG_0655IMG_0658

Je moet goed zoeken waar je kan lopen, want duidelijke paden kun je hier niet vinden.

Nadat je een straat bent overgestoken, loop je aan de rechterkant van de Statte verder naar boven. Je merkt duidelijk dat je richting de Hoge Venen loopt, de paden worden steeds meer modder, maar ook het soort planten is totaal anders dan aan het begin van de wandelroute.

IMG_0685IMG_0693

Je steekt vervolgens de Statte over om over brede bospaden te lopen.  De naaldbomen en varens waren hier nog bedekt met een laagje sneeuw!

IMG_0695IMG_0698

Je passeert ook weer de Rocher de Blisse, dit maal sta je bovenop de rotswand en heb je een mooi uitzicht op de omgeving zoals op het dorpje Solwaster.

IMG_0702IMG_0706

Vervolgens loopt het pad redelijk steil naar beneden terug naar de parkeerplaats.

IMG_0709

Het blijft een schitterende route in een erg fraaie omgeving! Je hebt wel kans dat het gebied afgesloten is voor wandelaars in verband met jacht.

Controleer zeker van te voren of er aankondigingen zijn met betrekking tot jacht.  Al is het geen garantie dat er op de betreffende dag alsnog een poster hangt!