Voor een wandeling langs een rivier, onder de hoogste spoorbrug van Duitsland door, prachtige vergezichten, typische Bergische Land huizen moet je in de buurt van Solingen en Remscheid (Duitsland) zijn.

Een 10 kilometer lange wandeling loopt over de oevers van de Wupper richting de hoogste spoorbrug van Duitsland om vervolgens de Wupper over te steken bij Burg an der Wupper en weer via de de oevers van de Wupper en de spoorbrug terug te lopen.


Download GPX track

Vanaf de L74, L216 en B229 zijn er volop parkeerplaatsen om de route te starten. Afgaande op het grote aantal parkeerplaatsen zal het hier ‘s zomers, maar vooral in de weekenden erg druk zijn.

Het is even zoeken waar je precies moet lopen, want je moet onder een brug door, maar ook tegelijk over een brug en vervolgens kom je op de juiste plaats uit waar je meteen een flinke klim omhoog krijgt.

elevation

Na de klim omhoog ga je met de bocht mee naar rechts en je ziet meteen de Diederichstempel liggen. Dit gebouwtje uit 1901 geeft je een fraai uitzicht over het dal van de Wupper, maar ook op de hoogste spoorbrug van Duitsland, namelijk 106,83 meter hoog! Aan het aantal aalscholvers valt op te maken dat er volop vis in de Wupper zit. Met een beetje geluk zie je zelfs een ijsvogel vliegen.

IMG_0829IMG_0830

De rotswanden zijn duidelijk zichtbaar tijdens de route. De bomen laten zich hierdoor niet hinderen, want de wortels grijpen als grote klauwen om zich heen voor de stevigheid.

IMG_0834IMG_0847

In verband met werkzaamheden is de spoorbrug, Müngstener Brücke, gedeeltelijk ingepakt. Daarnaast staan er overal steigers en aan het geluid te horen zijn ze bezig met het zandstralen van de brug.

IMG_0840IMG_0842

Het is toch wel erg indrukwekkend om onder deze constructie van in totaal 4.978.400 kg aan materiaal door te lopen! Maar vooral ook om te bedenken dat ze in drie jaar tijd deze brug hebben kunnen bouwen (in het jaar 1894-1897).

Na de spoorbrug loop je verder langs de Wupper richt het plaatsje Burg an de Wupper. Ook hier is alles ingericht op de vele toeristen, zoals een Seilbahn naar Schloss Burg an der Wupper. In het plaatsje kom je ook nog allerlei vakwerkhuizen tegen, die kenmerkend zijn voor het Bergische Land.

IMG_0874IMG_0880

Vervolgens steek je de Wupper over en je loopt het bos weer in en je maakt weer een flinke klim omhoog! Van 96 naar 180 meter hoog! Je hebt al vrij snel weer een uitzicht op de spoorbrug in de verte. Maar daarnaast ook een schitterend uitzicht op het dal van de Wupper.

IMG_0884IMG_0890

Tijdens de route kom je ook allerlei paddenstoelen tegen, zoals de porseleinzwammen.

IMG_0900IMG_0901

Als je de mogelijkheid hebt, zou ik zeker de route uitbreiden naar enkele uitzichtpunten, waarbij je een fraai uitzicht over het dal van de Wupper hebt. Want als de bomen vol in blad staan is het uitzicht tijdens de route toch iets minder dan nu het geval is.

IMG_0913IMG_0924

Pas als er een trein over de spoorbrug rijdt, kun je zien hoe groot de brug werkelijk is. Daarnaast is duidelijk te zien dat de treinen langzamer rijden, dit in verband met de slechte staat waarin de brug momenteel verkeerd en dus ook waarom er werkzaamheden aan de brug plaatsvinden.

Vervolgens kom je bij Brückenpark Müngsten uit. Hier is een Schwebefähre, midgetgolfbaan, terras en nog veel meer, kortom alles om de toeristen naar de hoogste spoorbrug van Duitsland te lokken!

IMG_0932IMG_0936

Vervolgens loop je over de brug richting de parkeerplaats en heb je nog een schitterend uitzicht over de Wupper en de Diederichstempel. Maar kijk vooral naar ‘blauwe flitsen’ boven het water, aangezien de kans groot is dat je hier ijsvogels ziet vliegen.

IMG_0941

Het is een eindje rijden, maar zeker de moeite waard! Een mooie route met goed begaanbare paden, fraaie uitzichten over het dal en de indrukwekkende constructie van de spoorbrug.