Wat is er mooier dan na een koude nacht ‘s morgensvroeg op pad te gaan en de rijp aan de bomen en struiken te zien.

Je loopt dan letterlijk door winterwonderland, zoals het natuurgebied Huis ter Heide bij Tilburg.

Vanaf de parkeerplaats aan de Middelstraat in De Moer heb ik een ruim 13 kilometer lange wandeling door dit gebied gemaakt.


Download GPX track

Al na enkele meters kwam ik fraaie berijpte bladeren tegen, ze gaven al meteen aan dat het nog flink aan het vriezen was. Maar ook het gras was helemaal wit van de rijp.

IMG_1055IMG_1059

Je loopt ten noorden van de Middelstraat voornamelijk door het bos, maar zodra je de Middelstraat weer bent overgestoken heb je fraaie vergezichten!

IMG_1057IMG_1060

Je passeert een klein ven, loop hier zeker even naar toe (ook al staat er een bordje met doodlopende weg). Je hebt achter een klein kijkscherm een fraai uitzicht over het ven. Door het ijs waren er geen vogels te bekennen bij dit ven.

IMG_1076IMG_1080

Na het Plakkeven loop je richting het zuiden en hier liggen meer dan 10 vennen! Neem ook zeker een verrekijker mee, want zo kun je er bijvoorbeeld ooievaars zien foerageren. Of met een beetje geluk komen ze zelf overgevlogen!

IMG_1088IMG_1105

In de verte zie je de vuilstort liggen, als de wind ‘goed’ staat is het zelfs overduidelijk te ruiken dat er in de verte een vuilstort ligt. Zo zie je maar weer hoe sterk het contrast kan zijn tussen natuur- en cultuurlandschap.

IMG_1132IMG_1141

Je slaat vervolgens rechtsaf en loopt over een dijk richting een ven. De kans is groot dat de Schotse Hooglanders een kijkje komen nemen. Het zijn erg nieuwsgierige beesten, maar een keer ‘boe’ roepen en ze rennen weg als een klein kind.

Halverwege de dijk heb je een fraai uitzicht over de grote vlakte vanuit een kijktoren.

IMG_1184IMG_1187

Vlakbij de kijktoren zat een torenvalk in alle rust een prooi op te eten. Al vrij snel vloog de torenvalk weer op en liet recht boven mij hoe goed hij kom ‘bidden’.

IMG_1202

Vervolgens loop je over een plankenbruggetje richting het bos. Je loopt hier over een slingerend pad door het bos en met een beetje geluk zie je groepen staartmeesjes in de toppen van de bomen zitten.

IMG_1245

Bij het Bodemven loop je over een smal pad waarbij je een erg fraai uitzicht hebt over het goudbruine gras tussen de bomen.

IMG_1241IMG_1267

Na het Bodemven loop je vervolgens tussen de graslanden door richting de Middelstraat.  Kijk hier goed omhoog, want de kans is erg groot dat je buizers ziet vliegen of je hoort ze het typerende geluid van een miauwende kat maken.

In de verte zie je ook de kerk van De Moer liggen.

IMG_1273IMG_1276

Na het oversteken van de Middelstraat ben je weer op de parkeerplaats aangekomen.

Het was een mooie wandeling ondanks de winterse temperatuur! Eind november verwacht je niet veel te zien buiten in de natuur, maar als je goed kijkt, valt er nog van alles te zien! Deze wandeling is elk jaargetijde geschikt om te lopen!