Bij Sevenum denk je aan station Horst-Sevenum, Toverland of De Schatberg. Soms ook aan de Mariapeel, maar niet aan de Gelderheide (of Gelderse Heide) waar je diverse jeneverbesstruwelen tegenkomt!

De Gelderheide ligt tussen De Schatberg en Toverland, waar je zelfs een zandverstuiving kan vinden!


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats aan de Midden Peelweg (N277) heb ik een wandeling van 7 kilometer door de twee gebieden gemaakt, de Gelderheide en Schatberg.

Al na enkele meters kom je de eerste jeneverbesstruweel tegen. De bessen van de jeneverbesstruiken worden gebruikt voor onder andere jenever.

IMG_1277IMG_1281

Na de jeneverbesstruweel loop je door het bos richting de zandverstuiving. Het is meteen duidelijk hoe moeilijk het is om een zandverstuiving open te houden. Overal zie je graspollen die het zand vasthouden.

Vervolgens loop je verder door het bos en je loopt nu aan de rand van de zandverstuiving. Ook hier kom je weer diverse jeneverbesstruiken tegen, maar ook heidestruiken.

IMG_1286IMG_1287

Ondanks de temperatuur net onder het vriespunt kwam ik nog een wesp tegen die druk op zoek was naar een beetje voedsel.

Je steekt nu de zandverstuiving over en aan de overkant van de Helenaveenseweg zie je Toverland liggen.

IMG_1293IMG_1294

Door de lage temperatuur en de zon die volop scheen kreeg je prachtige zonnestralen te zien tussen de bomen door.

IMG_1310IMG_1320

Op een blad van de Amerikaanse Eik lag een dode bruine herfstuil. Het is een nachtvlinder die je tot eind november tegen kan komen. Het dode exemplaar is dus een van de laatste bruine herfstuilen geweest dit jaar.

Vervolgens steek je bij de rotonde Helenaveenseweg – Midden Peelweg de Middel Peelweg over en je loopt nu over de Schatberg. Niet het park, maar het bosgebied.

In verhouding met de Gelderheide is dit een ietwat saai stuk, want er zit maar weinig variatie in de boomsoorten.

Even later steek je de Midden Peelweg weer over en al vrij snel loop je over kleine heuvels richting diverse jeneverbesstruiken. Overal waar je kijkt zie je ze staan!

IMG_1325IMG_1326

Links en rechts van het pad zie je de struiken staan, als ze jong zijn nog mooi recht, maar des te ouder des te meer takken ze missen.

IMG_1333IMG_1334

Na de jeneverbesstruiken kom je weer uit bij de parkeerplaats.

Het is een verrassend stukje Sevenum, de zandverstuiving kennen veel mensen want dat werd vroeger gebruikt als grote speeltuin, maar de jeneverbessen zullen een stuk minder bekend zijn. Terwijl het juist redelijk zeldzaam is om zoveel jeneverbesstruiken bij elkaar aan te treffen.

Deze wandeling is zeker een aanrader wanneer de heide in bloei staat en de libellen en vlinders volop vliegen!