Dat je van een oud vliegveld nieuwe natuur kan maken hebben ze bij vliegveld Soesterberg duidelijk laten zien. Maar er zijn meer plekken waar een voormalig vliegveld weer teruggegeven is aan de natuur en het weer opgenomen is door het omringende landschap.

Zo ook tussen Beerse en Rijkevorsel is een voormalig vliegveld teruggegeven aan de natuur en alleen het open terrein waar voorheen de landingsbaan lag herinnert nog aan het oude vliegveld.

Vanaf de kruising Beersedijk, Oostmalseweg, Klampovenstraat kun je een wandeling (combinatie van Duivelskuilpad en Hoge Bergenpad) van ruim 7 kilometer maken door het gebied.


Download GPX track

Je loopt als eerst door het gebied met de naam Duivelskuil. In het begin van de 19e eeuw stond hier een steenbakkerij met kleiput. Het restant van de verlande kleiput wordt nu Duivelskuil genoemd.

IMG_1342IMG_1346

Door de nachtvorst waren de bladeren van de bramenstruiken voorzien van een laagje ijs. Het is fraai om te zien dat precies op de nerven het ijs wat dikker is.

Al vrij snel verlaat je weer de Duivelskuil en je steekt de weg over richting de Eksterheide. Ondanks de vorst kom je nog steeds paddenstoelen tegen zoals het geweizwammetje.

IMG_1350IMG_1351

Wanneer je de grote open vlakte ziet liggen sla je linksaf, maar loop gerust even naar toe om van het uitzicht te genieten! In de verte zie je paarden staan die het gebied open moeten houden. Hier staat ook een kijkhut, neem dus ook een verrekijker mee tijdens route!

IMG_1357IMG_1358

Doordat het gebied ten westen van de oude landingsbaan vrij nat is, loop je hier over een plankenpad. Tussen het pijpenstrootje zie je overal heidestruiken staan.

IMG_1367IMG_1368

De winter is het seizoen om spechten waar te nemen. Luister naar het geroffel op de bomen en probeer dan de specht maar eens te vinden.  In het noordelijke gedeelte van de route kom je ook een hoogspanningslijn tegen.

IMG_1386IMG_1389

De route slaat vervolgens rechtsaf, maar loop dan ook zeker even naar de kijkhut toe. Kijk naar buiten, maar ook naar het plafond! Het zit namelijk helemaal vol met veren.

IMG_1393IMG_1396

Je loopt vervolgens aan de oostzijde van de oude start- en landingsbaan. Bijna niet voor te stellen dat 7 jaar geleden hier nog een vliegveld lag!

Vervolgens loop je nog een klein stuk door de Gemeenteheide van de Gemeente Beerse.

IMG_1410

Na een ruime 7 kilometer wandelen kom je weer uit bij het beginpunt van de route.

Het is mooi om te zien dat er niet alleen maar natuur wordt afgebroken, maar dat het ook op diverse plekken uitgebreid wordt. Daarnaast is het ook mooi om te zien hoe veerkrachtig de natuur is en hoe het een vliegveld kan ‘wegtoveren’ binnen enkele jaren!

Jammer dat het een redelijk korte route is, want het is een mooi gebied met 2 kijkhutten direct aan de route en een kijkhut 300 meter verderop van de start (richting Beerse).