Wintelre staat bekend om de overlast van Eindhoven Airport. Maar naast overvliegende vliegtuigen heb je er ook een mooi bosgebied met heide en twee meren, namelijk het Grootmeer en Kleinmeer.

De route die ik in maart 2016 had uitgestippeld heb ik wederom gelopen, een afstand van bijna 12 kilometer.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats heb je al vrij snel een fraai uitzicht over het Grootmeer. Door een bevroren meer en een strak blauwe lucht, kleurt het ijs ook een beetje blauw.

_MG_2397

In de verte zie je een uitkijktoren staan, het is geen hoge uitkijktoren, maar vanaf de toren heb je wel een fraai uitzicht over de heide en het Grootmeer. Met een beetje geluk kun je ook een klapekster zien.

panorama

Na de uitkijktoren verlaat je het Grootmeer en de heide en je loopt het bos in.

De combinatie nachtvorst en temperaturen boven nul overdag zorgt dat er spleten ontstaan in de schors van de bomen. Uit die spleten stromen sappen de zogenaamde saponinen. De combinatie saponinen en algen geeft het kenmerkende boomschuim.

_MG_2415

Doordat de zon volop scheen waren er volop zonneharpen te zien in het bos. Een klein beetje mist en zonnestralen en je staat te genieten van een natuurlijk kunstwerk!

_MG_2419_MG_2453

Je loopt vervolgens langs het Kleinmeer, al is daar niet veel van te zien door de dichte begroeiing. Vervolgens loop je over een plankenpad richting de weg. Je steekt de weg over en loopt nu door een stil bos.

Ook hier was een fraai natuurverschijnsel te zien door de combinatie regen, ijs en zon. De bomen leken namelijk in brand te staan. De natte boomschors en een brandende zon zorgen ervoor dat het vocht begint te verdampen. Met een kleine zuchtje wind erbij lijkt het alsof er rook van de bomen komt.

_MG_2470_MG_2494

Zelfs aan de gele trilzwam was duidelijk te zien dat deze te lijden had  door de combinatie van vorst en dooien.

_MG_2534

Bij een klein slingerpad had ik nog een fraai uitzicht op een kleine mistbank midden in het bos.

_MG_2541

Je steekt vervolgens de weg weer over richting de parkeerplaats bij het Grootmeer.

De laatste keer kwam ik tijdens deze wandeling de klapekster tegen, maar dit keer werd ik getrakteerd op de fraaie verschijnselen met betrekking tot de kracht van de zon! Dat maakt het wandelen ook zo leuk, je weet nooit wat je gaat aantreffen!