Januari is een maand waarin de dagen ‘kort’ zijn en het al snel grauw en saai lijkt buiten. Maar juist in de winter kun je dingen zien die je anders niet ziet, zoals de klapekster of de profielen van de bomen die nu heel duidelijk zichtbaar zijn doordat ze geen blad dragen.

Een van mijn favoriete bomen zijn toch wel de 2 bomen die midden op het open terrein van de Kampina staan. Ze zijn een echt herkenningspunt wanneer je over de Kampina loopt.

Vanaf de parkeerplaats aan de Roond heb ik een wandeling gemaakt van ruim 13 kilometer lang.


Download GPX track

Het eerste gedeelte van de wandeling volgt de witte wandelroute waarbij je al vrij snel langs de Huisvennen wandelt en vervolgens het grote Kogelvangersven ziet liggen.

_MG_2699_MG_2706

Je loopt langs de oevers van het Kogelvangersven om bij een bankje een weids uitzicht te hebben over dit ven.

_MG_2727_stitch_small

Na het Kogelvangersven en de Huisvennen sla je linksaf en je ziet nu het weids gebied voor je liggen. Daarbij zie je de profielen van de diverse bomen boven het gras uitsteken.

_MG_2751_MG_2761

In de verte zie je twee bomen staan die midden in het open veld staan. Deze bomen zie je de rest van de wandeling vaak in de verte staan als een soort herkenningspunt.

Soms lijkt het alsof je over de savanne loopt. Heel veel gras met sporadisch een boom of struik.

_MG_2783

In de winter heb je kans om hier de klapekster te zien. Een vogel zo groot als een spreeuw maar met een kenmerkende haak aan de snavel en een ‘boevenmasker’. De klapekster overwintert in Nederland en zit graag in de top van een boom of struik op zoek naar voedsel zoals insecten en muizen.

Neem dus ‘s winters een verrekijker mee en speur dan de toppen van de bomen af op zoek naar een klein grijs-wit vogeltje!

_MG_2798_pijl_MG_2815

Op bovenstaande foto is aangegeven met een rode pijl waar de klapekster zit. Dit geeft dus ook meteen aan hoe klein de klapekster is!

Nadat de Melaniedreef (zandweg en fietspad) iets naar links afbuigen, sla je rechts het gebied weer in. Je hebt hier een mooi uitzicht op de heidestruiken en in de verte zie je (natuurlijk) ook weer de twee bomen staan!

_MG_2821_MG_2822

Bij de Kromvennen sla je linksaf en over een slingerend pad kom je uit bij het Belvers Ven. Aan de oever van dit ven kom je volop gagel tegen. De bladeren geven een een typische zachte geur af.

_MG_2837

Na het Belvers Ven sla je rechtsaf en je loopt door een beukenbos. Aan de rand van het bos staat een kijkscherm waarbij je uitzicht hebt op het Meeuwenven. Er was jammer genoeg geen enkele vogel te bekennen!

_MG_2844_MG_2845

Je blijft nu door het bos lopen waarbij je grote kans hebt om het geklop van de grote bonte specht te horen. De spechten daadwerkelijk zien is vaak een hele kunst.

_MG_2848

Uiteindelijk loop je aan de rand van het gebied over een zandpad terug naar de parkeerplaats.

Met een temperatuur net boven nul, stevige wind en af en toe wat regen, beter gezegd, typisch weer voor in januari, was het toch genieten van de weidse uitzichten, de kale bomen en natuurlijk ook het zien van de klapekster!

‘s Zomers staat de heide in bloei wat natuurlijk ook mooi is om te zien. Beter gezegd; elk seizoen is het de moeite waard om over de Kampina te wandelen!