Tijdens de ‘saaie’ wintermaanden wandel ik het liefst over heideterreinen. Ze geven niet zo duidelijk aan dat het winter is, maar zijn toch altijd fraai om te zien. In het gebied van De Kempen liggen diverse heideterreinen zoals Stevensbergen en Blekerheide. Daarnaast ligt er ook het Zwartven midden in de bossen. Kortom, alle ingrediënten voor een afwisselende route met bos, ven en heide!


Download GPX track

Deze 13 kilometer lange wandeling start vanaf een soort parkeerplaats aan de Postelscheheideweg in Luyksgestel.

_MG_2557_MG_2562

Al vrij snel loop je over de Stevensbergen, een glooiend gebied met zand, heide en jeneverbes. Aangezien het ‘s nachts gevroren had was alles wit van de rijp, een prachtig gezicht!

_MG_2565_MG_2566

Na de Stevensbergen loop je over een zandweg richting de Belgische grens. Daarbij kwam ik heel veel bevroren plassen tegen met allemaal fraaie tekeningen. Natuurlijke kunst mag je het zeker wel noemen.

_MG_2578_MG_2616

Wanneer je tussen de velden door parallel aan de grens Nederland – België loopt zie je erg veel pootafdrukken van reeën. Maar ook op de bomen tref je erg veel korstmossen aan.

_MG_2581_MG_2586

Een kleine steen in de verte geeft de grens aan tussen Nederland en België. Maar zodra je de grens gepasseerd bent zie je in de verte de Blekerheide liggen. Je loopt aan de rand van dit gebied richting het kanaal.

_MG_2591_MG_2595

Dichtbij het kanaal (dat je niet ziet liggen) steek je over een smal stuk van Blekerheide richting de grens van Nederland en België.  De paden in de bossen kleuren goudbruin van het gras in de bermen, wat extra goed zichtbaar is als de zon schijnt. Bij het Zwartven aangekomen loop je rondom het ven en je vervolgt de route via een slingerend pad richting de Postelscheheideweg.

_MG_2631_MG_2644

Zodra je de Postelscheheideweg bent overgestoken valt meteen op hoe dicht op elkaar de bomen hier geplant zijn. Maar ook hoe eentonig het bos is. Gelukkig kom je vrij snel weer bij een heideterrein uit.

_MG_2652_MG_2655

Je ziet op dit heideterrein allemaal installaties staan van Brabant Water. Jammer genoeg zijn ze erg zichtbaar.

_MG_2656_MG_2657

Vanaf een heuveltje heb je ondanks de installaties van Brabant Water een prachtig gezicht over dit gebied. Na dit heideterrein loop je weer richting de Postelscheheideweg.

Het is een stille uithoek van Noord-Brabant, maar zeker ook een erg mooie uithoek! Waarbij je ook nog in het gebied loopt met het hoogste punt van Noord-Brabant (44 meter boven NAP).