Valkenswaard is vorig jaar uitgeroepen tot Wandelgemeente van 2016. Niet zo vreemd met natuurgebieden zoals De Plateaux, Dommeldal en De Malpie!

Zo is er een fraaie wandeling uitgezet van 7 of 12 kilometer door De Malpie waarbij je onderweg enkele keren een blik kunt werpen op de Dommel.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats aan de Molenstraat start de wandeling en al meteen heb je zicht op de Dommel.

_MG_2869_MG_2871

Het gebied van de Malpie bestaat uit vennen, volop gagel en droge en natte heide. Je loopt nu langs de Molenvennen en vervolgens aan de rand van het heidegebied. Je komt vervolgens weer bij een punt uit waar je de Dommel ziet liggen.

_MG_2882_MG_2887

In de verte zie je nu het Groot Malpieven liggen. Je passeert dit pad tweemaal aangezien de route in een soort van 8 loopt. Je hebt op diverse plekken een fraai uitzicht over het ven!

_MG_2898_stitch
_MG_2906_stitch

Het uitzicht bij het plankenpad is typerend voor de Malpie; gagel, natte en droge heide en vennen.

_MG_2917_MG_2919

Je slaat nu linksaf (de volgende keer dat je op dit punt komt sla je rechtsaf) en met een beetje geluk kom je de gaspeldoorn tegen die half januari gewoon in bloei staat!

_MG_2925_MG_2928

Ten zuiden van het Groot Malpieven kun je weer even een glimp opvangen van de Dommel en vervolgens loop je over hetzelfde pad langs het Groot Malpieven. Je slaat vervolgens rechtsaf om de route te vervolgen.

_MG_2930_MG_2933

De route loopt nu door een gebied met volop pijpenstrootje en vrijwel geen vennen. Het uitzicht is ook hier erg fraai!

_MG_2940

Vervolgens loop je door het bos en voor je het weet sta je alweer op de parkeerplaats.

Ondanks het sombere, koude en mistige weer was het een mooie wandeling. ‘s Zomers met de bloeiende heide is het er nog mooier!