In het noordoosten van Noord-Brabant kom je relatief weinig natuur tegen. De Peelgronden zijn grotendeels ontgonnen en tegenwoordig zie je alleen nog maar (intensieve) landbouwgronden. Er zijn nog kleine restanten overgebleven van wat ooit de Peel was. Een voorbeeld hiervan is De Krim.

Bij De Krim denk je aan de annexatie door Rusland, maar het is ook een natuurgebied tussen Elsendorp en De Rips (Noord-Brabant).

Vanaf woon-werkgemeenschap Bronlaak kun je een fraaie wandeling maken over de diverse landgoederen in dit gebied.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats bij Bronlaak (vanaf de Gemertseweg/N272 sla je links-/rechtsaf richting Bronlaak en na ruim 25 meter sla je rechtsaf – parkeerplaats bezoekers en wandelaars) heb ik een wandeling gemaakt van 11 kilometer lang.

_MG_3108_MG_3113

Het eerste gedeelte van de route loopt over het terrein van Bronlaak richting Landgoed Groote Slink-Bunthorst. Je loopt voornamelijk door bossen en over paden met statige bomen aan weerszijden.

_MG_3125

Na het uitzicht op de boerderijen loop je door Landgoed De Krim. Het mooiste gedeelte van de route, aangezien je hier nog volop heidevelden tegenkomt.

_MG_3130_MG_3132

Het is moeilijk voor te stellen dat 100 jaar geleden hier alleen maar heidevelden te vinden waren!

_MG_3136_MG_3139

Na de prachtige heidevelden loop je weer door Landgoed Groote Slink-Bunthorst. Daarbij loop je langs de Justitieplaats met een eeuwenoude vliegden. Hier is erg duidelijk de keiharde overgang te zien tussen heide en landbouwgronden.

_MG_3142

Na dit kleine heideveld loop je richting de Slinkvijver, een restant van het ven Diepe Slink.

_MG_3147

Ondanks de wakken en het water op het ijs waren er toch nog schaatsers op het ijs te vinden.

Uiteindelijk passeer je het Dorpscafé in Bronlaak. Zeker de moeite waard om hier te pauzeren, aangezien het café gerund wordt door de bewoners van Bronlaak die niet snel verlegen zitten om een praatje te maken!

IMG_20170121_143641

Het is een mooie route, maar het blijft jammer om te beseffen dat er zoveel heide ontgonnen is voor de landbouw. Gelukkig zijn er nog restanten overgebleven waar we nu nog van kunnen genieten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…