Na allerlei wandelingen van ruim 10 tot 15 kilometer besloot ik om een korte route te lopen. De witte route, ook wel Vroolijke Jagerroute genaamd, is 5,5 kilometer lang en loopt door diverse gebieden zoals Boschvelden, De Stoeiing, Vrolijke Jager en De Pan. Het gebied wordt vaak ook simpelweg De Pan genoemd.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats aan de Panweg start de witte route, maar ook de rode route – Boksenberg (6,5 km) start hier. Je loopt vanaf de parkeerplaats parallel aan het Sterkselsche Kanaal.

_MG_3229

Je slaat vervolgens linksaf en hier waren de vogels volop aan het fluiten. Het leek wel voorjaar! Allerlei soorten meesjes zaten in de toppen van de bomen, zoals staartmees, koolmees en pimpelmees. Maar ook goudhaan en sijsjes waren in de bomen te vinden.

_MG_3236_MG_3245

Aan het einde van het pad steek je de Sterkselsche Aa over, een slingerende beek die parallel loopt aan het Sterkselsche Kanaal. Bij de Sterkselsche Aa kom je vaak reeën en ijsvogels tegen. Ook dit keer schoot er een ree de struiken in, alleen de witte vlek op zijn achterwerk was nog zichtbaar.

_MG_3255_MG_3257

Je steekt vervolgens de Panweg over en je loopt nu door een broekbos. Doordat het water bevroren is kun je goed zien hoeveel water (ijs) er staat. Je slaat vervolgens rechtsaf en steekt de Sterkselsche Aa en vervolgens het Sterkselsche Kanaal over.

_MG_3261_MG_3262

Bij het grote heideveld sla je linksaf om vervolgens rechtsaf te slaan. Je loopt nu door een bos wat merkbaar meer open is. Daarnaast viel op dat hier nog veel sneeuw op de paden lag!

_MG_3266_MG_3269

Wanneer je het bos verlaat heb je een erg fraai uitzicht over het grote heideveld. Ook hier was nog volop sneeuw te vinden.

Je loopt nu aan de rand van het heideveld en slaat halverwege het heideveld linksaf. Je loopt nu midden over het heideveld. Waarbij de enkele dennen en berkenbomen erg fraai boven de heide uitsteken.

_MG_3276_MG_3279

Vervolgens sla je rechtsaf en je loopt weer verder aan de rand van het heideveld richting de Panweg.

In de berm leek even een kip te zitten, maar het bleek een buizerd te zijn. De buizerd bleef mooi zitten en vloog vervolgens maar enkele meters weg.

_MG_3283_MG_3308

De Pan blijft een erg mooi gebied om te wandelen! Elke keer kom je wel iets tegen zoals een ree, ijsvogel of een buizerd!