Na de witte route, was ik nieuwsgierig geworden naar de rode route! Dus vandaag op pad gegaan om de rode route van 6,5 km lang te lopen.


Download GPX track - De Pan Rode Route

Vanaf de parkeerplaats aan de Panweg start de rode en witte route en even blijven de routes elkaar volgen parallel aan het Sterkselsche Kanaal.

_MG_3465_MG_3466

Na het kanaal sla je rechtsaf en aan de rand van een weiland is vrij duidelijk te zien waar de reeën het beekje oversteken.

Ruim voor de Sterkselse Aa sla je linksaf en je loopt nu door de bossen richting een bruggetje over het Sterkselsche Kanaal.

_MG_3471_MG_3474

Vorige keer kwam ik een grote groep vogels tegen met onder andere staart-, pimpel- en koolmees. Maar dit keer zag ik ook de kleine bonte specht en het vuurgoudhaantje!

_MG_3485_MG_3526

Vervolgens verlaat je het bos en je loopt aan de rand van een agrarisch gebied.

_MG_3528

Bij het bos sla je linksaf en vervolgens rechtsaf om over een smal pad tussen het hoge gras te lopen richting een fraai berkenbos.

_MG_3530_MG_3534

Je loopt nu midden door het bosgebied de Boksenberg, waarbij je met korstmossen begroeide bomen, zonneharpen, een ondergrond geheel begroeid met mos of fraaie open stukken in het bos tegenkomt.

_MG_3535_MG_3541_MG_3544_MG_3545

Je loopt nu verder over een fietspad en breed zandpad richting het heidegebied.

Het blijft elke keer weer een erg fraai gezicht als je aan de rand van het heidegebied loopt. Dit keer vloog er een grote groep kramvogels de bossen in en het uitzicht was prachtig! De nevel en zon maakten het geheel wat spookachtig.

_MG_3549_MG_3557

Boven de heide was al goed te zien dat het aardig aan het opwarmen was door de zon. Zelfs een buizerd maakte al gebruik van de eerste thermiek dit jaar! Al moest de buizerd toch redelijk vaak even ‘bijfladderen’ om in de lucht te blijven.

_MG_3558_MG_3568

Nadat je het heidegebied bent overgestoken loop je via de brede zandweg en straat terug naar de parkeerplaats.

_MG_3572

Nadat je nog een fraai uitzicht hebt over het Sterkselsche Kanaal is de wandeling alweer voorbij!

Deze route is ook weer erg fraai, kleine minpuntjes zijn de lange stukken over een fietspad/zandweg en het stuk door het agrarisch gebied. Verder blijft de Pan een van mijn favoriete natuurgebieden, want het blijft je elke dag verrassen!