Aan vennen en heide is er in het zuidoosten van Noord-Brabant geen gebrek. Zo heb je een wandelroute van 6,0 kilometer lang over de Landschotse Heide (of Landschotsche Heide) waarbij je diverse vennen ziet zoals het Wit Hollandven, Kromven, Keijenhurk en Berkven.

//Update: Een verslag van de route in de zomer kun je hier vinden.


Download GPX track - Landschotse Heide - Blauwe Route

Vanaf de parkeerplaats (het is niet echt een duidelijke parkeerplaats die te bereiken is via bijvoorbeeld de Jachtlaan) starten twee wandelroutes die uitgezet zijn door Brabants Landschap. De rode route is 3,5 kilometer lang en de blauwe route is 6,0 kilometer lang.

Al meteen vanaf de parkeerplaats heb je een fraai uitzicht over het Wit Hollandven.

_MG_3573_stitch

Je loopt nu aan de rand van het gebied door het bos en de kans is nu erg groot dat je het geroffel van spechten hoort. Met een beetje geluk zie je ook een grote bonte specht vliegen.

_MG_3579_MG_3584

Zodra je het klaphek bent gepasseerd zie je links een kleine uitkijktoren staan. Je hebt vanaf de uitkijktoren een prachtig uitzicht over het gebied!

_MG_3585_stitch

Sla vooral even linksaf waar de rode route ook linksaf slaat, want je hebt even verderop een fraai uitzicht over de Keijenhurk. In de verte zie je allerlei watervogels op het water zitten.

_MG_3593_MG_3603

De klapekster heb ik helaas niet gezien tijdens de wandeling, maar het voedsel van de klapekster kwam ik wel tegen, namelijk een mestkever.

_MG_3604_MG_3606

Wanneer je terugloopt naar de blauwe route heb je een fraai gezicht over het weidse landschap. De silhouetten van de  bomen zijn nog steeds erg duidelijk te zien, wat vooral erg mooi is bij solitaire bomen midden in het gras.

_MG_3608_MG_3611

Je ziet in de verte nog de Keijenhurk liggen, maar al snel loop je over een slingerend pad richting nieuwe natuur. Om te zorgen dat de Landschotse Heide natter wordt, is gezorgd dat het water langer in het gebied blijft staan. Door de recente werkzaamheden is het erg kaal, maar over enkele jaren zal het hier mooi begroeid zijn.

_MG_3624_MG_3626

Vervolgens loop je over het rolstoelpad richting het Berkven. Daarbij passeer je een weide die nog volop voedsel biedt aan vogels in de winter. Het zag er letterlijk geel van de opvliegende geelgorzen en groenlingen!

Maar zodra de geelgorzen geland zijn, kun je ze ondanks hun felle gele kleur bijna niet meer zien zitten.

_MG_3632_MG_3633

Je loopt nu aan de rand van het Wit Hollandven richting de uitkijktoren.

_MG_3662

_MG_3666_stitch

Vanaf de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over het gebied! Neem dus zeker een verrekijker mee tijdens deze wandeling!

Door het koude gure weer was er jammer genoeg niet veel te zien, maar ‘s zomers zal hier volop leven te zien zijn!