Begin november maakte ik een mooie wandeling over de Schaephuysener Höhen. Een restant van de ijstijd ongeveer 150.00 jaar geleden.

Iets zuidelijker ligt ook een restant van de ijstijd, de Hülser Berg, met een hoogte van 63 meter (boven NN). De Hülser Berg is een heuvel met voornamelijk loofbomen en een 30 meter hoge uitkijktoren.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats bij Hülser Bergschänke heb ik een 7 kilometer lange route uitgezet, aan de rand van de Hülser Berg en over de Hülser Berg. Je loopt meteen door het bos over degelijke wandelpaden, zoals je ze op heel veel plekken in Duitsland tegenkomt.

_MG_3752_MG_3753

Op de Hülser Berg zijn drie ‘gehege’ te vinden. Namelijk een omheind terrein met daarin damherten, wilde zwijnen en edelherten. Tijdens de wandeling passeer je de ‘gehege’ met de damherten en de wilde zwijnen. Al waren de wilde zwijnen niet te zien.

_MG_3754_MG_3756

Ter hoogte van Steeger Dyk passeer je een huis en hier staan momenteel de sneeuwklokjes volop in bloei. De hele tuin, maar ook buiten de tuin stonden sneeuwklokjes te bloeien.

_MG_3762

Nadat je de Steeger Dyk bent overgestoken, loop je over een breed pad richting de Inrather Berg. Deze heuvel is maar liefst 87 meter hoog en steekt boven alles uit in de omgeving! De Inrather Berg is geen natuurlijke heuvel, maar bestaat uit puin van onder andere de Tweede Wereldoorlog.

_MG_3768

Je komt nu overal bloeiende katjes tegen en je hoort roffelende spechten. Met een beetje geluk kun je de spechten ook nog zien zitten.

_MG_3767_MG_3774

Je loopt nu weer richting de Hülser Berg en je moet zelfs even een kleine heuvel beklimmen. Hier staan allerlei informatieborden over natuur, hoe bomen groeien en nog veel meer andere zaken.

_MG_3791_MG_3792

In de verte zie je nu een geel blauwe toren tussen de bomen verschijnen, de 30 meter hoge uitkijktoren Johannesturm!

_MG_3796

Wanneer je geen hoogtevrees hebt, de open trap en doorzichtige vloerplaten geen probleem vindt, dan heb je na 163 treden een fraai uitzicht over de omgeving. In de verte zie je de Inrather Berg liggen, maar ook bijvoorbeeld de St. Cyriakus kerk in Hüls.

_MG_3799_MG_3802

Vanaf de uitkijktoren is het nog maar 200 meter lopen naar de parkeerplaats bij de Hülser Bergschänke. De diverse bordjes geven uitleg over de wandelroutes die hier uitgezet zijn.

_MG_3824

Ondanks de motregen was het toch een redelijk mooie wandeling. Waarschijnlijk is deze wandeling het mooist in het voorjaar en het najaar wanneer de beukenbladeren verkleuren, zoals het geval was tijdens de wandeling in Alpen.