Oktober 2016 maakte ik een mooie wandeling rondom het Schuitwater in de buurt van Swolgen, Lottum, Broekhuizenvorst en Melderslo.

Ten noorden van het Schuitwater ligt de Tienrayse- en Swolgenderheide, een afwisselend gebied en tijdens de wandeling doe je ook nog even kort het Schuitwater aan. Alle ingrediënten voor een mooie wandeling van 8 kilometer met als start- en eindpunt de kerk in Swolgen.


Download GPX track

Vanaf de kerk in Swolgen loop je binnen enkele honderden meters het dorp uit en je slaat vervolgens rechtsaf. Je loopt nu alleen maar over onverharde wegen en paden.

_MG_3879_MG_3885

Op veel plekken kun je merken dat de lente is begonnen, de katjes die in bloei staan, diverse planten en struiken die op het punt staan om uit te lopen. Jammer genoeg betekent leven ook dood. Want zo lag er op het pad een spreeuw zonder kop. Typisch gedrag voor bijvoorbeeld de sperwer, die de kop van zijn prooi aftrekt.

_MG_3887_MG_3883

Je loopt nu over een heidegebied waar je momenteel de silhouetten van de solitaire bomen prachtig kan zien!

_MG_3889_MG_3900

Je passeert diverse beken zoals de Broekhuizermolenbeek en de Boabel die gezamenlijk uitmonden in de Maas.

_MG_3902_MG_3906

Bij een ven waren vrijwilligers van Staatsbosbeheer druk bezig met het verwijderen van dennenboompjes. Zo zorgt men ervoor dat het landschap rondom de vennen openblijft. Maar ook door te plaggen geven ze soorten zoals klokjesgentiaan, zonnedauw en moeraswolfsklauw kans om te groeien. (toen ik de foto maakte waren ze net pauze aan het houden)

_MG_3903

Ter hoogte van het Schuitwater loop je over plankenpaden, vanwege een broekbos. Gezien het water, geen overbodige luxe dit plankenpad! (in oktober 2016 was dit pad afgesloten in verband met het herstellen van het plankenpad, maar inmiddels is dit pad weer vrij toegankelijk)

_MG_3923_MG_3925

Ter hoogte van het Schuitwater sla je rechtsaf om aan de rand van het Schuitwater te lopen. Je loopt nu over een heideveld en onder een boom lag een hoop ‘snot’ ook wel sterrenschot of heksensnot genoemd. Wanneer bijvoorbeeld een reiger een kikker opeet zwelt het ei-omhulsel (van de eitjes in de buik van de kikker/pad) op en wordt vervolgens uitgebraakt. Het resultaat is de ‘snot’.

_MG_3927_MG_3928

Je komt nu jeneverbessen tegen. Een soort die je niet vaak aantreft in Nederland. De soort staat daarom ook op de Rode Lijst van planten. Je loopt nu een klein stuk parallel aan de Boabel.

_MG_3935_MG_3938

Nadat je de Boabel bent overgestoken loop je wederom over een heideterrein. Door de Schotse Hooglanders wordt het gebied hier open gehouden. Ze zijn heel nieuwsgierig, maar als je keer ‘boe’ roept zijn het net kleine kinderen die snel weghollen. Maar even later weer komen kijken wat je komt doen.

_MG_3940_MG_3943

Je loopt nu door de bossen over heuvels en slingerende paden richting Swolgen. En voor je het weet sta weer bij de kerk midden in het dorp.

_MG_3951

Het is net als de route rondom het Schuitwater weer een mooie wandeling geworden! Heide, bos, beekjes en nog veel meer, alle ingrediënten voor een afwisselende wandeling die over onverharde paden loopt (met uitzondering van de wegen in het centrum van Swolgen).