Ten zuiden van Nederlands Limburg ligt de Voerstreek, een gebied dat veel mensen kennen. Maar het Land van Herve (Pays de Herve) is een stuk minder bekend, maar zeker niet minder mooi!

Vanaf Plombières (Wallonië) heeft de website gpswalking.nl een 14 kilometer lange wandeling uitgezet. Je loopt van Plombières richting de Geul om vervolgens de grens naar Nederland over te steken richting Cottessen. Je loopt langs de Cottessergroeve en een stuk door het Vijlenerbos richting de grens met België. Tenslotte loop je richting Plombières om als laatste een ronde te maken op ‘Le Site Minier’.


Download GPX track

Vanaf de kerk in Plombières loop je via een smal pad vrij steil omhoog richting de begraafplaats. Sla niet linksaf bij het pad waar staat ‘Privat – Verboten’ etc. maar loop een klein stuk door, hier staan ook allemaal markeringen met betrekking tot wandelroutes en sla daar linksaf. Je loopt nu over een weiland richting de Geul. Je hebt hier meteen een fraai uitzicht over het gebied!

_MG_4029_MG_4038

Het pad parallel aan de Geul is na een regenbui al snel een modderpad. Maar ondanks de regen van afgelopen dagen, is het pad toch nog redelijk goed begaanbaar. Je steekt vervolgens het water over, richting de hoofdgeul van de Geul en deze steek je vervolgens ook weer over. Je slaat linksaf en blijft de Geul nu een hele tijd volgen over een mooi grasland.

_MG_4051_MG_4057

Na een klaphekje kom je erg veel sporen tegen, zoals van een das. Te herkennen aan de tenen die vrijwel in een rechte lijn staan. Maar ook heksensnot kwam ik tegen op een paaltje. In de heksensnot waren de eitjes van de kikker nog goed te herkennen.

_MG_4059_MG_4086

Je loopt nu langs een soort van vijver waar je de bruine kikkers momenteel al goed kan horen. Daarnaast zitten hier allerlei vogels zoals aalscholvers (geeft aan dat er erg veel vis zit), kuifeenden, wilde eenden, Canadese ganzen en nog veel meer andere soorten watervogels.

_MG_4065

Aan de overkant van de vijver kom je in het ondiepe water volop bruine kikkers tegen. Kijk ook niet vreemd op van parende bruine kikkers of een kikker die rustig in het gras blijft zitten terwijl je langs loopt.

_MG_4074_MG_4096

Prikkeldraad is altijd handig om te zien wat voor dieren er zoal leven. Kijk dus goed naar paden die onder de prikkeldraad doorlopen. Ter hoogte van die paden kom je haren tegen die aan de prikkeldraad blijven steken. Zo kom je bijvoorbeeld haren tegen van de vos en de das.

Ter hoogte van Terbruggen staat momenteel heel veel klein weegbree in bloei, ideaal voor vlinders zoals de kleine vos. Naast klein weegbree kom je hier ook bloeiend speenkruid, vroegeling, ereprijs en kruiskruid tegen.

_MG_4113_MG_4122

Nadat je bij Terbruggen de weg bent overgestoken loop je richting de Camping du Vieux Moulin. Je hebt nu een fraai uitzicht over het dorp Sippenaeken (Sippenaken). Via de camping loop je naar de grens met Nederland en je passeert hierbij grenspaal nummer 8. Hier loop je weer even een klein stuk parallel aan de Geul om vervolgens rechtsaf te slaan richting de Cottessergroeve.

_MG_4118_MG_4120

In de Cottessergroeve, die niet meer actief in gebruik is, kun je duidelijk de aardlagen zien liggen. Tijdens het ontstaan van de Eifel en Ardennen zijn de aardlagen verschoven en zodoende zijn de aardlagen hier niet meer netjes horizontaal. In de groeve komt gesteente aan de oppervlakte uit het Namurien (326,4 tot 313,0 Ma).

Via een steile trap loop je weer terug naar de brede zandweg die verder omhoog loopt.  Het is een flinke klim, want je loopt nu over een afstand van 3 kilometer omhoog van 110 naar 296 meter boven NAP.

elevation

Ondanks de steile klim, is er in de bermen heel veel te zien. Paddenstoelen zoals judasoren en aardster, maar ook muizen en levendbarende hagedissen.

_MG_4125_MG_4126

Het is soms echt geluk hebben om een levendbarende hagedis te zien zitten. Probeer maar eens op onderstaande foto de hagedis te vinden.

_MG_4136_MG_4165

Na anderhalve kilometer, oftewel halverwege de klim kom je een wandelbankje tegen om bij te komen van de klim, maar vooral ook om te genieten van het fraaie uitzicht! Je loopt nu verder omhoog door het VIjlenerbos, bekend vanwege de aanwezigheid van de wilde kat en hazelmuis.

_MG_4168_MG_4182

Tijdens de wandeling door het Vijlenerbos heb je regelmatig een fraai uitzicht over de omgeving. Ook in het Vijlenerbos kom je van alles tegen zoals een dode woelmuis, sporen van een ree en een lieveheersbeestje opwarmend in de zon. Daarnaast vlogen er ook heel veel citroenvlinders, die allemaal geen enkel moment stil bleven zitten.

_MG_4186_MG_4188

Je verlaat het Vijlenerbos en steekt de grens over richting België. Je loopt nu over een groot heuvelachtig grasland naar beneden richting Parc des Trois Frontières.  Bij het park sla je rechtsaf om via het bos richting de Rue de Terstraeten en Gérardsbroich te lopen. Je loopt nu over een verharde weg richting de Geul.

_MG_4199_MG_4213

Je steekt vervolgens de Geul over en loopt via een pad richting de N608. Je loopt 100 meter over de N608 en slaat vervolgens rechtsaf het bos in via een smal pad.

_MG_4214_MG_4216

De route loopt nu langs een vijver richting ‘Le site minier de Plombières’. Hier kom je nog graslanden tegen waar het zinkviooltje groeit en bloeit. Jammer genoeg waren de paden richting de graslanden zo nat dat ik de graslanden alleen in de verte heb kunnen zien. Maar de waterval bij de grot is ook erg fraai om te zien. Daarnaast kom je op allerlei plekken vraatsporen tegen van de bever.

_MG_4222_MG_4227

Na de mijnsite loop je richting de kerk van Plombières en je passeert nog een fraaie rotswand waar je duidelijk de bijna verticale aardlagen kan zien.  Na bijna 15 kilometer gewandeld te hebben kom je weer uit bij de kerk.

_MG_4230_MG_4231

Je komt nu al ogen te kort op deze wandeling! Als binnenkort alles in bloei staat, de vlinders en libellen volop vliegen, kom je al helemaal ogen te kort!

Het enige minpuntje is het stuk van Rue de Terstraeten, Gérardsbroich en Chemin de Gensterhof waarbij je ruim anderhalve kilometer over de weg moet lopen. Maar dat is ook het enige minpuntje van de route, want verder is het genieten van zoveel moois! De route is ook erg afwisselend, van graslanden, Geul, bos, heuvels, gesteente, groeve en nog heel veel meer!