Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw heeft in 2006 een plan gepresenteerd om een natuurlijke impuls te geven aan het stroomgebied van de Maas op de grens van Nederland en België. Zodoende is RivierPark Maasvallei ontstaan.

Er zijn allerlei wandelingen uitgezet vanuit plaatsen zoals Roosteren, Kessenich, Meers en Vucht. De gele route vanuit Vucht is 7 kilometer lang. Om de wandeling wat langer te maken heb ik een ronde rondom het natuurgebied Maesbempder Greend (Maasbempder Greend) er aan toegevoegd, zodoende kom je op een route uit van 10 kilometer door Vucht, rondom de Maesbempder Greend, langs de Maas, langs het Poelengebied, langs de Zuid-Willemsvaart en tenslotte door het gebied de Maaswinkel.


Download GPX track

Vanaf de kerk in Vucht start de gele route en dus ook de route die ik zelf uitgetekend heb. Je loopt via een wandel- en fietspad richting de Maas. Al snel loop je over een soort van dijkjes verder richting de Maas.

_MG_4238_MG_4239

Nadat je de waterzuivering in Eisden bent gepasseerd loop je over een dijk rondom de Maesbempder Greend.

In de verte zie je en hoge berg boven het landschap uitsteken. Dit is een zogenaamde terril, een berg van steenafval uit ondergrondse mijnen. Daarnaast zie je in de verte de koeltoren op het Chemelot terrein (ongeveer 5 kilometer verderop) staan.

_MG_4245_MG_4249

Je slaat rechtsaf om richting het water te lopen, je passeert een hekje en je loopt nu door een struingebied. Je mag dus overal van de paden in dit gebied, al zijn de paden nauwelijks te herkennen, dus dat is niet zo moeilijk.

Blijf even bij de waterkant staan, want je ziet en hoort hier van alles; nijlganzen, buizerds, scholeksters, groene spechten en nog veel meer soorten vogels. Ook kom je nu diverse soorten vlinders tegen zoals de dagpauwoog, citroenvlinder en gehakkelde aurelia.

_MG_4252_MG_4283

Je verlaat nu het struingebied en in de verte zie je de Maas liggen. Je komt hier geen schepen tegen, dus wil je voorbijvarende schepen zien, dan is deze wandeling een teleurstelling. De schepen varen namelijk over het Julianakanaal en Zuid-Willemsvaart, aangezien de Maas hier te ondiep is voor scheepvaart.

_MG_4293_MG_4302

In de top van een struik zat de geelgors te zingen, een geluid dat zomers aandoet ondanks het feit dat het pas half maart is.

Je loopt nu bijna 3 kilometer parallel aan de Maas en je hebt dus alle tijd om lekker om je heen te kijken. Kijk ook eens goed tussen de struiken, want hier staan ook nog grenspalen ‘verstopt’.

_MG_4305

Je passeert een Maaskruis, een markering waar het lijnpad vroeger van oever verandert. Ter hoogte van een Maaskruis staken de lijndrijver en paard de Maas over om aan overzijde van de Maas het pad te vervolgen. Bijna niet voor te stellen dat men hier met een paard de Maas overstak!

_MG_4309_MG_4319

Af en toe kom je een betonnen trapje tegen, ideaal om even dicht bij de Maas te komen of om op de treden te gaan zitten en van de rust en het uitzicht te genieten.

_MG_4321

De Maas wordt nu een erg brede rivier en je ziet nu ook eilanden in de Maas liggen. Daarnaast valt hier op hoe sterk de Maas vervuild is! Allerlei soorten plastic afval blijven hier achter tussen de bomen. Het wordt meteen duidelijk wat de gevolgen zijn van ‘per ongeluk’ een plastic flesje weggooien. Maar niet de Maas is sterk vervuild, ook de bezoekers van het RivierPark Maasvallei kunnen er wat van!

_MG_4331collage

Je verlaat nu de Maas om richting het Poelengebied te lopen. In de top van de boom zat een roodborsttapuit uit volle borst te zingen.

_MG_4328

Je loopt nu parallel aan de Kikbeek richting het Poelengebied. Bij het Poelengebied mag je over de paden wandelen, maar van de paden is niets meer te zien. Zodoende heb ik mijn vooraf uitgestippelde route maar weer netjes vervolgd.

_MG_4339_MG_4340

Je loopt nu 200 meter parallel aan de Zuid-Willemsvaart om vervolgens het gebied de Maaswinkel in te slaan.

_MG_4342collage2

Het pad lijkt hier meer op een vuilstort dan een natuurgebied; kasten, matrassen en vuilniszakken, alles wordt hier gedumpt. En Natuurpunt mag het weer opruimen met de bijkomende kosten die niet meer aan natuur uitgegeven kunnen worden!

Gelukkig is het een erg fraai gebied, met allerlei poelen en volop bramenstruiken. Helaas heb ik geen boomkikker gezien, het is ook nog te vroeg in het seizoen voor de boomkikker. De bijen waren wel al erg druk bezig met het verzamelen van stuifmeel en nectar. Soms waren de bijen helemaal geel gekleurd van al het stuifmeel.

_MG_4362_MG_4363

Via een smal pad loop je verder door het gebied. Dacht ik al veel gedumpt afval gezien te hebben, kon het blijkbaar nog erger. Ten noorden van Maaswinkel was het afval gedumpt en in brand gestoken!

_MG_4369

Je loopt nu vervolgens via een zandweg richting Vucht om weer over hetzelfde wandel- en fietspad richting de kerk van Vucht te lopen.

Ondanks de afvaldumpingen, die tijdens een speciale opruimactie op 26 maart opgeruimd worden samen met de Chiro, is het een erg mooi gebied! De combinatie van de Maas en de twee natuurgebieden maakt het een mooie afwisselende route. Ook fijn dat er halverwege de route een bankje staat bij het Maaskruis, ideaal om even te genieten van het uitzicht!

Neem ook zeker een verrekijker mee voor de ronde bij het Maesbempder Greend!