Tussen de Belgische dorpen Wijchmaal, Hoksent, Eksel, Kleine-Brogel en Peer ligt de Dommelvallei. De Dommel is ongeveer 15 kilometer verderop ontsprongen en is nu al een klein riviertje geworden. Zoals ik al vaker geschreven heb, zijn er maar weinig wandelingen die echt parallel aan de Dommel lopen. Ook de routes in de Dommelvallei blijken hier (jammer genoeg) geen uitzondering op te zijn. De rode route van ruim 12 kilometer laat je de omgeving zien van de Dommelvallei, maar de Dommel zelf krijg je natuurlijk ook te zien!


Download GPX track

De rode route heeft geen echt startpunt, maar het meest praktische is om de route te starten vanaf de Schansdijkstraat (Hechtel-Eksel).  Het is aan te raden om de route met de klok mee te lopen. De reden hiervoor is dat de route voor ongeveer 38% uit verharde wegen (wegen waar je bijna geen verkeer tegenkomt) bestaat en het eerste verhaarde gedeelte van de route is al bijna 2 kilometer.

Je loopt over de Schansdijkstraat, Hoksentstraat en vervolgens wordt de verharde weg een zandpad en uiteindelijk wordt het een wandelpad.

_MG_4371_MG_4373

Aangezien het hier een nat grasland is loop je over een plankenpad. Ideaal om over een maand bloeiende pinksterbloemen te zien bijvoorbeeld.

Nadat je de waterzuivering bent gepasseerd loop je over een pad parallel aan de Eikelbosstraat om vervolgens rechtsaf te slaan. Het gebied is hier merkbaar vochtig, overal zie je beekjes en plassen, ideaal voor bruine kikkers om hun kikkerdril in af te zetten.

_MG_4383_MG_4387

Je steekt nu de Dommel over om vervolgens parallel aan de Dommel te lopen. Jammer genoeg loop je maar 70 meter parallel aan de Dommel, om vervolgens de Dommel weer te verlaten.

_MG_4391_MG_4395

De route gaat nu verder over grasland en zandpaden richting de Molhemstraat. Indien je ‘geluk’ hebt, merk je dat de luchtmachtbasis Kleine-Brogel hier op nog geen kilometer afstand ligt.

_MG_4390_MG_4403

Je passeert de Peerderloop, een zijbeek van de Dommel. Hier zie je meteen hoe bruin de beek is, van het oxiderende ijzer in de bodem.

_MG_4404

Nadat je de Molhemstraat bent overgestoken zie je allerlei grafheuvels liggen. Deze grafheuvels dateren mogelijk uit de ijzertijd (800 tot 500 jaar voor Christus). Tijdens het lezen van de informatieborden zag ik nog een kleine voorjaarsspanner (nachtvlinder) zitten.

_MG_4413_MG_4009

De route gaat nu voornamelijk door open gebied en vervolgens zie je in de verte de kerk (Sint-Trudokerk) en watertoren van Peer liggen.

_MG_4418_MG_4419

Via de Kwikstraat en Molhemstraat loop je richting de Dommel. Bij de brug heb je een erg grote kans om een ijsvogel te zien zitten, maar een verrekijker is soms geen overbodige luxe hierbij!

_MG_4452_MG_4452-2

Je loopt nu verder parallel aan de Dommel en na ongeveer 180 meter sla je rechtsaf richting Blijlever. Op dit punt is de Dommel opnieuw ingericht en later dit jaar worden nieuwe wandelpaden aangelegd.

_MG_4465_MG_4469

De route loopt nu verder over Blijlever, anderhalve kilometer over een verharde weg waar toch redelijk wat verkeer rijdt. Je hebt hier wel mooi uitzicht op typische Belgische landschappen. Ook is hier (ter hoogte van een boerderij) duidelijk te zien dat de Dommel een heel stuk lager ligt dan het omliggende gebied.

_MG_4470_MG_4471

Je komt nu in een echt nat gebied, de paden zijn erg drassig en overal zie je water. De bloeiende wilg steekt erg fraai af qua kleur op de nu nog kale bomen!

_MG_3970_MG_4479

Je loopt langs natte graslanden, waar je over een maand bloeiende pinksterbloemen en het oranjetipje (vlinder) kan vinden. Daarnaast kun je op deze natte graslanden ook orchideeën aantreffen!

_MG_4491

Nu je schoenen nat en vol modder zitten, loop je over zandpaden richting de Schansdijkstraat richting het einde en begin van de route.

Deze route kan erg fraai zijn, maar momenteel komt dat jammer genoeg nog niet tot zijn recht! Zaken zoals de natte graslanden vol bloeiende planten, vlinders en libellen bij de beken en de Dommel zijn nu nog niet te zien. Door de grote afstanden over verharde wegen maakt het soms een wat saaie indruk, maar de kleine stukjes langs de Dommel maken het dan weer helemaal goed.

Kortom, een mooie route wanneer het volop voorjaar of zomer is!