Na mijn wandelingen door Schrieken en de Visbeekvallei was ik benieuwd geworden naar het gebied ten zuiden van deze wandeling, de Visbeekvallei – Kindernouw. De ijsvogelvlinder is momenteel nog niet te zien, maar het is wel een mooie gelegenheid om het gebied te verkennen.


Download GPX track

Vanaf de P+R Lille start de ruim 7 kilometer lange wandeling, waarbij je eerst over een aanlooproute naar de daadwerkelijke wandeling loopt. Vaak zijn dit saaie stukken, om vervolgens extra te kunnen genieten van de echte wandeling. Maar in dit geval was de aanlooproute al erg fraai, maar ook erg nat!

_MG_4493_MG_4494

Na ongeveer een halve kilometer sla je linksaf en wordt het een hele uitdaging om zo droog mogelijk dit gedeelte van de route te passeren. Kijk niet alleen naar het water, want hier kom je ook muskuskruid en de rode kelkzwam tegen. Beide soorten zijn vrij zeldzaam.

_MG_4500_MG_4551

Je loopt nu verder en steekt een beekje over en loopt vervolgens parallel aan dit beekje. Ondanks het wat grauwe weer kwam ik een dagpauwoog tegen, die zich verscholen had onder een afgevallen boomtak.

_MG_4505_MG_4512

Je komt uiteindelijk bij de ‘echte’ wandelroute uit en links en rechts van de brede zandweg liggen allerlei vennen/vijvers. Maar ook natte graslanden kom je hier volop tegen.

_MG_4519_MG_4522

Vervolgens sla je rechtsaf en dan kom je op het minst interessante gedeelte van de route. Rechts ligt een groot grasveld en crossterrein, links ligt een oude varkensstal. Gelukkig wordt de varkensstal afgebroken en wordt de ruimte weer teruggegeven aan de natuur.

Je slaat vervolgens linksaf en je passeert weer allerlei vijvers/vennen en natte graslanden. Een hommelkoningin (aardhommel) was druk op zoek naar een geschikte plek om een nest te bouwen.

_MG_4526_MG_4527

De ‘echte’ wandelroute loopt over brede zandwegen, maar na 1,5 kilometer loop je over een wandelpad en ervaar je ook meer de natuur in plaats van er op een ruime afstand naar te mogen kijken. Ook hier passeer je weer diverse vennen/vijvers en de paden zijn ook hier erg drassig!

_MG_4536_MG_4537

De kamperfoelie loopt momenteel al hard uit, de waardplant van de kleine ijsvogelvlinder die je hier in de maanden juni t/m augustus kan vinden. Gelukkig zijn niet alle natte graslanden ‘verzopen’ zodat je over een maand hier volop kan genieten van de bloeiende pinksterbloemen.

_MG_4540_MG_4542

Je loopt nu over een zandpad richting de Broekzijstraat in Lille. Na ongeveer 250 meter sla je weer linksaf richting Kindernouw. In het veld vloog een vrouwtje fazant weg, gelukkig niet voor jagers!

_MG_4545_MG_4546

Je komt vervolgens weer op het begin van de ‘echte’ wandeling en je loopt via de aanlooproute weer naar de P+R Lille. Daarbij moet je dus ook weer dezelfde plassen zien te ontwijken, maar kun je wel weer genieten van de rode kelkzwam, muskuskruid en de beek.

_MG_4550_MG_4562

Het leek even een wat saaie route te worden, doordat je alleen maar vanaf een breed zandpad naar de natuur mag kijken. Maar gelukkig loop je halverwege de route door de natuur, zoals ook het geval is bij de aanlooproute. Zeker een mooie route om te combineren met de Visbeekvallei – Schrieken route in juni, juli of augustus wanneer je de kleine ijsvogelvlinder kan zien vliegen!