Na een geslaagde wandeling vorig jaar door De Mortelen heb ik onlangs weer dezelfde route gelopen.


Download GPX track

Vanaf Herberg Schutskuil start de ruim 13 kilometer door een coulisselandschap. Je komt bloeiende bosanemonen en speenkruid tegen, pinksterbloemen, maar ook natte graslanden en weilanden gescheiden door bramenstruiken.

Vanaf de Herberg loop je meteen over een wandelpad en vrij snel zie je links en rechts van het pad dat het een vrij nat gebied is.

_MG_4717_MG_4719

Je loopt vervolgens parallel aan een beek waarbij de oevers vol bloeiende bosanemonen en speenkruid staan.

_MG_4753_MG_4756

Ter hoogte van Heerenbeek loop je over een zandpad met statige hoge bomen, een echte laan.

_MG_4766

Bij een beek, de Heerenbeekloop, sla je linksaf en je blijft deze beek bijna anderhalve kilometer volgen. Na ruim 1 kilometer steek je de beek over om vervolgens weer terug te lopen, maar na een paar honderd meter sla je linksaf richting een nat grasland. Dat de beek vol leven zit, blijkt wel uit het feit dat je volop schaatsrijders en schrijvertjes ziet, maar ook kikkerdril. Op de oevers staan de eerste pinksterbloemen in bloei en de wilgenkatjes zijn erg in trek bij de vlinders zoals dagpauwoog.

_MG_4775_MG_4777
_MG_4778_MG_4801

Op het natte grasland zijn helaas nog geen bloeiende pinksterbloemen te vinden, maar er vlogen wel al volop citroenvlinders en witjes. Een fruitboom aan de rand van het grasland ‘zoemde’ helemaal door het grote aantal bijen.

_MG_4815_MG_4825

Na het grasland loop je over een wandelpad richting de Lopensestraat. Hier kom je ook nog bloeiende bosanemonen en speenkruid tegen.

_MG_4831

Je steekt de straat over om vervolgens over het weiland richting een draaihekje te lopen. Je passeert nu enkele natte graslanden waar nog geen bloeiende pinksterbloemen te zien zijn. Maar over enkele weken zal dat helemaal anders zijn.

Net voor de Termeidesteeg loop je weer parallel aan een beek waar je volop bloeiend speenkruid kan vinden.

_MG_4836

Ter hoogte van de Echteldonksesteeg vloog er razendsnel een oranjetipje (vlinder) over het pad. Alleen een oranje vlek en snel bewegende vleugels heb ik op de foto gekregen.

_MG_4841_MG_4842

Bij de Oude Grintweg steek je de weg over om vervolgens Steenrijt te volgen. Na ongeveer 300 meter verlaat je de verharde weg om over een zandpad te lopen.

Kijk vooral naar de grond, want als de zon schijnt heb je grote kans om graafbijen te zien. Ondanks de stevig aangedrukte grond van het pad krijgen de bijen het klaar om een gang te graven om daar vervolgens een eitje in te leggen.

De concurrentie is moordend, want de bijen zijn vrijwel de hele tijd met elkaar aan het vechten om een holletje of wijfje om te paren.

_MG_4872_MG_4902

Je loopt verder over het zandpad richting de Meijerijsebaan. Deze verharde weg blijf je 500 meter volgen om vervolgens rechtsaf te slaan.

_MG_4913

Je loopt over een weiland en via draaihekjes kom je bij de Oude Grintweg uit. Nadat je de weg bent overgestoken sla je na 500 meter linksaf om vervolgens een beek te volgen en vervolgens de Heerenbeekloop te volgen.

In de verte hoor je het geluid van kieviten die druk bezig zijn om hun nest te verdedigen tegen alles wat langs komt vliegen. Dus ook buizerds worden weggejaagd!

_MG_4931_MG_4937

Het blijft een mooie route al is het jammer van de verharde wegen en het laatste stuk tussen de Oude Grintweg en vervolgens weer de Oude Grintweg is ietwat aan de saaie kant.  Als de pinksterbloemen in bloei staan, is het zeker de moeite waard want dan vliegen de oranjetipjes volop!