Op zoek naar een mooie wandeling kwam ik dit keer uit op de Neterselse Heide, Grijze Steen en de Grote Beerze. Na wat gepuzzel met het uittekenen van een mooie route kwam ik op een 12 kilometer lange route uit die start op de Witvensberg in Netersel.


Download GPX track - Neterselse Heide-Grijze Steen-Grote Beerze

Je loopt vanaf een soort van parkeerplaats meteen het bos in richting De Ruttestraat. Via De Ruttestraat en een zandweg loop je naar de Neterselse Heide (of Neterselsche Heide) toe.

Jammer genoeg zijn de weilanden aan De Ruttestraat niet geel gekleurd van de bloeiende paardenbloemen, maar oranje van het kapot spuiten van het gras!

_MG_5023

De laatste tijd is er flink gewerkt op de Neterselse Heide. Grote delen met pijpenstrootje zijn afgevoerd waardoor je kale plekken in het landschap krijgt. Deze kale plekken groeien vanzelf weer dicht met heide en op termijn ook weer met pijpenstrootje.

_MG_5025_MG_5028

Het is opvallend hoe nat het gebied is, overal waar je kijkt zie je plassen waar je op een boomstronk misschien wel een witte kwikstaart ziet zitten. Of een dode spitsmuis die waarschijnlijk gevangen is door een roofvogel en net voordat de muis opgegeten zou worden is de roofvogel gestoord en weggevlogen.

_MG_5034_MG_5081

Je loopt over een veerooster en slaat rechtsaf. Op dit stuk kwam ik maar liefst 15 teken tegen op een afstand van nog geen 10 meter! Ook al loop je netjes over de paden, het risico om teken op je kleding en vervolgens op je huid te krijgen is wel degelijk altijd aanwezig! De teken zaten namelijk bovenaan in het gras (ongeveer 60 centimeter hoog) te wachten op een ‘lekkere’ wandelaar. Op de foto zie je rechts (rode beestje) een vrouwtje en links (verstopt achter het vrouwtje) een mannetje teek zitten.

_MG_5084

Naast teken kwam ik ook diverse rupsen van de rietvink tegen. Je kan ze makkelijk zien zitten aan de grassprieten die nu nog bruin gekleurd zijn. De rupsen zelf zijn wit, zwart en geel en vallen daardoor goed op.

_MG_5089_MG_5100

Kijk niet vreemd op als er een helikopter laag over komt vliegen, want blijkbaar traint defensie ook hier met helikopters en dus niet alleen op de Oirschotse Heide!

_MG_5107_MG_5111

Je verlaat de Neterselse Heide om richting de Fons van der Heijdenstraat te lopen om deze vervolgens over te steken. Je hebt na het oversteken van de straat een fraai uitzicht op de frisgroene bomen en witte bloesem.

_MG_5115

Nadat je de Grote Beerze bent overgestoken loop je richting de Grijze Steen. Het is een vreemd gebied want je ziet tijdens het wandelen door het gebied de tractors met giertonnen rijden over de aangrenzende Westelbeersedijk. Waardoor je toch niet helemaal het gevoel hebt om door een natuurgebied te lopen.

_MG_5118_MG_5142

Maar gelukkig zie je vrij snel de weg, weilanden en boerderijen niet meer liggen. Diverse vlinders kom je hier tegen, zoals het boomblauwtje, dagpauwoog en atalanta. Ondanks het stralende weer en een temperatuur van 16 graden kwam ik een naaktslak tegen die het wandelpad overstak.

_MG_5131_MG_5150

Hoor je hoog in de lucht  ‘gemiauw’ dan weet je dat er buizerds boven je hoofd vliegen.

_MG_5154_MG_5155

Nadat je de Grijze Steen verlaten hebt, loop je door een gebied met weilanden en wat bossen. Aan de rand van het bos zag ik een levendbarende hagedis zitten die zich aan het opwarmen was in de zon.

_MG_5188_MG_5195

Als je alleen de kop van de levendbarende hagedis ziet, lijkt het sprekend op een slang (maar dan met pootjes).

Je loopt nu anderhalve kilometer parallel aan de Grote Beerze. Deze beek ontspringt op de Blekerheide in België.

_MG_5205_MG_5209

Kijk vooral eens aan de rand van de beek in het water. Het ziet er momenteel zwart van de dikkopjes!

_MG_5213

De natte graslanden bij de Grote Beerze zijn nu de plek om bloeiende pinksterbloemen te vinden en met een beetje geluk zie je ook het oranjetipje vliegen. Maar ook de dotterbloemen staan nu volop in bloei.

_MG_5226_MG_5216

Bij een stuw steek je de Grote Beerze over om vervolgens rechtsaf te slaan. Je loopt vervolgens parallel aan een kleine beek richting Schipstaarten en de Fons van der Heijdenstraat. Je steekt de kruising schuin over om een verharde weg in te slaan die na 200 meter overgaat in een zandpad.

Het is een vrij lang zandpad, namelijk anderhalve kilometer!Tijdens het wandelen over dit zandpad zie je in de verte de Antonius van Padua en Brigidakerk in Netersel liggen.

_MG_5233_MG_5234

Uiteindelijk sla je linksaf om het fietspad richting de Witvensberg te volgen. Je hebt op dit punt een fraai uitzicht over de Neterselse Heide en als je dan ook nog de geelgors hoort fluiten lijkt het echt hartje zomer!

_MG_5236_MG_5238

Vanaf het fietspad heb je soms een mooi uitzicht over de heide en als je naar links kijkt, zie je dat hier de weilanden geel zijn van de bloeiende paardenbloemen in plaats van oranje van het gif!

_MG_5250

Het is een erg mooie wandeling geworden! Deze route ga ik volgende keer uitbreiden met meer ten noorden en ten zuiden van de huidige route parallel aan de Grote Beerze te lopen. Daarnaast kan ik daardoor het lange stuk over het zandpad overslaan wat de route nog mooier gaat maken!