Na bijna 150 wandelingen wordt het steeds lastiger om nieuwe routes te vinden. Het wordt daardoor wel steeds leuker wanneer het gelukt is om een mooie route te vinden die ook tijdens het wandelen erg fraai blijkt te zijn. Zoals de route van 10 kilometer over Breehei, via de Lollebeek naar de Castenrayse Vennen en via de Lollebeek weer terug naar de Breehei.


Download GPX track - Breehei, Castenrayse Vennen en Lollebeek

Op de kruising van de Veulensewaterweg, Lollebeekweg en Breevennenweg in Castenray start de route over Breehei.

Al vrij snel verlaat je de zandweg en je loopt over een smal pad heuvel op, heuvel af terug naar de zandweg om vervolgens door het waterwingebied van de Gemeente Venray te lopen. Je komt hier dan ook regelmatig bordjes met ‘verboden toegang voor onbevoegden’ tegen als je niet de route blijft volgen.

_MG_5255_MG_5262

Je verlaat Breehei en steekt de Oosterbosweg over richting de ‘Câselse Berg’ (Castenrayse Bergen) waar het gebied redelijk heuvelachtig is. Op de ‘top’ van de ‘Câselse Berg’ kom je een klein stuifzand gebied tegen.

_MG_5270_MG_5271

Je loopt vanaf het stuifzand de berg af richting de Lollebeekweg en via de Meterikseweg loop je naar de Lollebeek. Op de oevers van de Lollebeek kom je nu volop bloeiende pinksterbloemen, paardenbloemen en waterkers tegen.

_MG_5280_MG_5281

Je blijft de Lollebeek ongeveer anderhalve kilometer volgen om ter hoogte van de Castenrayse Vennen (waar laarzen zeker geen overbodige luxe zijn!) het wandelpad door dit gebied te volgen. Vanaf de Middelijkseweg begint het echt een avontuurlijk pad te worden, tussen omgevallen bomen kruipen, met je laarzen vast zitten in de modder, maar vooral genieten van de omgeving!

_MG_5286_MG_5289
_MG_5290_MG_5291

Nadat je een klaphek bent gepasseerd wordt meteen duidelijk welke ‘schade’ de Schotse Hooglanders aanrichten aan de wandelpaden. Er is niet veel meer over van het pad en ondanks de droogte is het hier toch een grote modderpartij.

_MG_5295_MG_5296

Na het weiland verlaat je het gebied via een klaphek en loop je over een kurkdroog zandpad waarbij het zand opwaait alsof het stof is.

Je loopt via de Meterikseweg naar de Lollebeek om nu in westelijke richting ongeveer anderhalve kilometer parallel aan de beek te lopen. Waarbij je weer volop bloeiende paardenbloemen, pinksterbloemen en waterkers tegenkomt. Maar kijk ook goed naar het water, want als er een vreemde golfslag in het water ontstaat is de kans groot dat er een vis voorbij komt zwemmen.

_MG_5302_MG_5304

Helaas is de beek niet alleen een bron van leven. Ook eindigen er levens, zoals van een ree.  Maar ook een hoop kikkers eindigen op de paaltjes langs de Lollebeek. Je komt er allerlei (gedroogde) kikkers tegen.

_MG_5309_MG_5310

Ter hoogte van de Breevennenweg zie je diverse kieviten flink veel herrie maken en vliegen alsof ze een stuntvliegtuig zijn. Hiermee jagen ze vogels en andere dieren weg om hun nest te beschermen.

_MG_5313

Je loopt nu via de Breevennenweg richting de kruising met de Veulensewaterweg en Lollebeekweg.

Het is erg mooi om te zien dat je maar liefst 3 kilometer parallel aan een beek kan lopen, waarbij het geen saaie ‘voer-het-water-zo-snel-mogelijk-af-beek’ is, maar een natuurlijke beek die over een jaar weer gaat meanderen door het landschap. Daarnaast wordt het waterpeil in de Castenrayse vennen ook verhoogd volgend jaar, dus dan zijn laarzen al helemaal geen overbodige luxe meer!

‘s Zomers is het aan te raden om je te beschermen tegen muggen ter hoogte van de Castenrayse Vennen. Want door het stilstaande water is het een ideale broedkamer voor muggen(larven).