Afgelopen dagen was het ’s avonds onbewolkt, ideaal om de maan en Jupiter waar te nemen. Jupiter stond namelijk ‘dichtbij’ de maan en was zichtbaar als een heldere ster (rode pijl geeft aan waar Jupiter te zien is).

_MG_5323_2

Het blijft fascinerend dat een planeet die zichtbaar is als een helder ster maar liefst 666 miljoen kilometer verderop staat!  Wanneer je Jupiter ziet, zie je de toestand van Jupiter 37 minuten geleden, aangezien het licht er 37 minuten over doet om  de aarde te bereiken.

Met het programma Stellarium kun je heel gemakkelijk op je computer kijken wat je buiten ziet.

_MG_5349_MG_5351

Zo heb ik bijvoorbeeld al eens geschreven over de Mercuriusovergang over de zon. Maar ook over zonnevlekken en een maansverduistering. Kortom, als je weet wat je ziet maakt het allemaal zoveel interessanter en des te leuker om waar te nemen!

Categorieën: AstronomieNatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Buitenland

Op zoek naar vergezichten op de Semois

In de Gaumestreek heb je erg veel fraaie vergezichten op de Semois, de rivier die slingerend door dit gebied stroomt. Libaipire Vanaf de parkeerplaats aan een zijstraat van de N884 in Florenville loop je binnen Lees verder…

Buitenland

Goutelle des Maques – groene route nr 7

Op de wandelkaart Chiny, Florenville en Herbeumont staan maar liefst 69 wandelingen met een afstand tussen de 2 en 14 kilometer lang. De wandelingen zijn daarnaast met duidelijke bordjes ter plekke aangegeven. Van deze wandelkaart Lees verder…

Buitenland

La Bajocienne – groene route nr 19

Op de wandelkaart Virton staan maar liefst 22 wandelingen met een afstand tussen de 4 en 19 kilometer lang. De wandelingen zijn daarnaast met duidelijke bordjes ter plekke aangegeven. Van deze wandelkaart heb ik de Lees verder…