Afgelopen dagen was het ’s avonds onbewolkt, ideaal om de maan en Jupiter waar te nemen. Jupiter stond namelijk ‘dichtbij’ de maan en was zichtbaar als een heldere ster (rode pijl geeft aan waar Jupiter te zien is).

_MG_5323_2

Het blijft fascinerend dat een planeet die zichtbaar is als een helder ster maar liefst 666 miljoen kilometer verderop staat!  Wanneer je Jupiter ziet, zie je de toestand van Jupiter 37 minuten geleden, aangezien het licht er 37 minuten over doet om  de aarde te bereiken.

Met het programma Stellarium kun je heel gemakkelijk op je computer kijken wat je buiten ziet.

_MG_5349_MG_5351

Zo heb ik bijvoorbeeld al eens geschreven over de Mercuriusovergang over de zon. Maar ook over zonnevlekken en een maansverduistering. Kortom, als je weet wat je ziet maakt het allemaal zoveel interessanter en des te leuker om waar te nemen!

Categorieën: AstronomieNatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…