Afgelopen dagen was het ’s avonds onbewolkt, ideaal om de maan en Jupiter waar te nemen. Jupiter stond namelijk ‘dichtbij’ de maan en was zichtbaar als een heldere ster (rode pijl geeft aan waar Jupiter te zien is).

_MG_5323_2

Het blijft fascinerend dat een planeet die zichtbaar is als een helder ster maar liefst 666 miljoen kilometer verderop staat!  Wanneer je Jupiter ziet, zie je de toestand van Jupiter 37 minuten geleden, aangezien het licht er 37 minuten over doet om  de aarde te bereiken.

Met het programma Stellarium kun je heel gemakkelijk op je computer kijken wat je buiten ziet.

_MG_5349_MG_5351

Zo heb ik bijvoorbeeld al eens geschreven over de Mercuriusovergang over de zon. Maar ook over zonnevlekken en een maansverduistering. Kortom, als je weet wat je ziet maakt het allemaal zoveel interessanter en des te leuker om waar te nemen!

Categorieën: AstronomieNatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Weerterheide

De winter is een ideale periode om een wandeling te maken over de Weerterheide. Kijk niet vreemd op als je militairen ziet of je schoten in de verte hoort, het is namelijk een militair oefenterrein Lees verder…

Natuur

Peelsche en Kroonvensche Heide

Ondanks de voorspellingen viel er geen regen, maar scheen zelfs de zon volop! Ideaal dus voor een lange wandeling van 11 kilometer lang over de Peelsche en Kroonvensche Heide. Vanaf de Burgemeester Willekenslaan bij de Lees verder…

Geschiedenis

Sprankelse bossen–Steensel

Ook dichtbij huis kun je soms mooie wandelingen maken zoals door de Sprankelse bossen bij Steensel. Een relatief korte wandeling van 6 kilometer door bossen, over heidegebied (ontstaan door het openhouden van gebieden onder de Lees verder…