Afgelopen dagen was het ’s avonds onbewolkt, ideaal om de maan en Jupiter waar te nemen. Jupiter stond namelijk ‘dichtbij’ de maan en was zichtbaar als een heldere ster (rode pijl geeft aan waar Jupiter te zien is).

_MG_5323_2

Het blijft fascinerend dat een planeet die zichtbaar is als een helder ster maar liefst 666 miljoen kilometer verderop staat!  Wanneer je Jupiter ziet, zie je de toestand van Jupiter 37 minuten geleden, aangezien het licht er 37 minuten over doet om  de aarde te bereiken.

Met het programma Stellarium kun je heel gemakkelijk op je computer kijken wat je buiten ziet.

_MG_5349_MG_5351

Zo heb ik bijvoorbeeld al eens geschreven over de Mercuriusovergang over de zon. Maar ook over zonnevlekken en een maansverduistering. Kortom, als je weet wat je ziet maakt het allemaal zoveel interessanter en des te leuker om waar te nemen!

Categorieën: AstronomieNatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Meer dan 8 miljoen kg zand in de lucht

Iedereen zal het dinsdag gemerkt hebben; de lucht was niet mooi blauw maar geel/oranje gekleurd en de zon leek net alsof zij elk moment kon ondergaan terwijl de zon hoog aan de hemel stond. Door Lees verder…

Natuur

Mariahoutse Bossen

De bossen ten noorden van Mariahout worden ook wel Lieshoutse Bossen of Lieshoutse Heide genoemd. Het gebied ligt op de Midden Brabantse dekzandrug die gevormd is 10.000 jaar geleden! Helaas is er van het zand Lees verder…

Natuur

Einderheide – Riethoven

Bij het dorp Riethoven in het zuidoosten van Noord-Brabant ligt het gebied Einderheide. Het is een voormalig heidegebied dat in de loop van de twintigste eeuw is ontgonnen voor landbouw en de aanplant van bomen. Lees verder…