De laatste tijd ben ik steeds vaker te vinden op de Aarlesche Heide in verband met de natuurgidsenopleiding van het IVN. Maar gelukkig heb ik ook nog tijd om wandelingen te maken, zoals dit keer door het Deelerwoud.

Het Deelerwoud ligt tussen de Veluwezoom en Hoge Veluwe en is daarmee een vrij rustig gebied qua wandelaars en fietsers.


Download GPX track - Deelerwoud

Vanaf de parkeerplaats Groenendaal start de 17 kilometer lange wandeling. Het is vrij rechttoe rechtaan wandeling zonder slingerpaden, maar daardoor heb je des te meer tijd om rond te kijken.

Het eerste gedeelte van de route loopt voornamelijk door het bos waarbij de grote hoeveelheid bosbesstruiken opvalt. Het bos is vrij eentonig qua kleur, maar het vingerhoedskruid zorgt voor heel wat kleur!

_MG_7268_MG_7269

Er vlogen heel wat nachtvlinders in het bos, maar een enkeling bleef stilzitten. Het zeldzame bosbesbruintje bleef gelukkig stilzitten, maar ook de roodbandbeer.

BosbesbruintjeRoodbandbeer

Net voor het open gedeelte van de route begint kwam ik heel veel meikevers tegen. Ze zijn iets groter dan de junikevers, die veel op meikevers lijken.

Meikever

Je hebt nu een fraai uitzicht over het Deelerwoud (geen boom te bekennen in de verre omtrek).

_MG_7315_stitch

Je komt hier allerlei vlinders (zoals groentje) en libellen tegen. Een klein plasje wordt gebruikt voor het afzetten van eitjes door de libellen, maar ook dikkopjes zwemen in dit plasje.

_MG_7325_MG_7338

Op nog geen 2 meter afstand van het pad lag een jong damhert in het gras. Toen we stil bleven staan, ging het jonge damhertje er snel vandoor.

_MG_7339_MG_7341

Je loopt nu weer een stuk door het bos om vervolgens bij een bankje een fraai uitzicht te hebben op de omgeving! In de verte zie je windmolens staan. Dit is ook een ideale plek om de raven te zien én te horen!

_MG_7395_MG_7398

Je loopt weer een klein stuk door het bos en even later kom je weer op een open stuk uit. Hier kom je diverse herten tegen, het pad overstekend of op een afstand toe staan te kijken.

_MG_7403_MG_7416

Je verlaat nu even het fietspad om rechtsaf te slaan (soort van omweg lijkt het op de kaart) en vanaf het bankje heb je weer een fraai uitzicht. Dit keer zie je Arnhem in de verte liggen!

_MG_7428

Na de ‘omweg’ loop je verder over het fietspad richting de snelweg. Hier liep een vos aan de rand van het fietspad snuffelend op zoek naar wat eten.  Maar als je goed kijkt zie je hier ook allerlei reeën en runderen.

_MG_7441_MG_7456

Dichtbij de snelweg sla je linksaf om door het bos richting het begin van de route te lopen. Ook hier kom je weer allerlei vlinders tegen, zoals het groentje.

_MG_7461_MG_7464

Het laatste gedeelte van de route loopt door het bos en ook hier staan volop bosbesstruiken met rijpe bessen.

Bosbes_MG_7468

Nadat je onder de snelweg bent doorgelopen sla je linksaf richting de parkeerplaats.

Ondanks de lange rechte paden is er genoeg te zien, ook is het leuk dat je allerlei wild tegenkomt. Al is het niet echt wild (behalve de vos) aangezien het in een omheind gebied zit.