Op de wandelkaart Chiny, Florenville en Herbeumont staan maar liefst 69 wandelingen met een afstand tussen de 2 en 14 kilometer lang. De wandelingen zijn daarnaast met duidelijke bordjes ter plekke aangegeven.

Van deze wandelkaart heb ik de route nummer 55 – Le Bois de la Vierge gekozen. Het is een route met een afstand van ongeveer 7 kilometer en start in het dorpje Villers-devant-Orval, op maar enkele honderden meters afstand van de Franse grens.


Download GPX track - Le Bois de la Vierge

Blauwe_nr55_le_bois_de_la_vierge

Meteen vanaf de kerk loop je omhoog het dorp uit via een verharde weg, maar verkeer kom je hier niet of nauwelijks tegen. Kijk goed naar de bloemen in de bermen want daarop kom je allerlei soorten vlinders tegen zoals klein koolwitje, keizersmantel en oranje- en bruin zandoogje. De keizersmantel is een zeldzame soort in Nederland en België, maar niet in de provincie Luxembourg (Luxemburg)!

_MG_8982_MG_8983

_MG_8987_MG_8993

Bloemen zoals wilde peen of engelwortel zitten vol met insecten, vliegjes, bijen en wespen, van alles kun je zien zitten. Maar ook leverkruid en wilde marjolein zijn echte ‘magneten’ voor insecten.

_MG_8996_MG_9004

Na ongeveer een kilometer gaat de weg met een flauwe bocht naar links. Hier loopt een beekje onder het water door en ook hier kom je tientallen vlinders tegen. Soms wel meer dan 3 keizersmantels bij elkaar!

_MG_9006

Ter hoogte van La Ferme du Bois le Comte, sla je rechtsaf het bos in. Het gaat nu flink omhoog van 220 meter naar 280 meter hoog!

_MG_9015

Bij de kruising moet je rechtdoor lopen, maar sla gerust even rechtsaf richting het open gedeelte, want je hebt hier een fraai uitzicht over het gebied!

_MG_9026_MG_9027

Vervolg nu weer de route en je loopt vervolgens over wandelpad waarbij je aan weerzijden goed de aardlagen kan zien. Tussen de stenen kun je zelfs fossielen vinden die honderden miljoenen jaren oud zijn!

_MG_9038

Wanneer je het bos even verlaat, steek je de kruising over en je hebt een fraai uitzicht op Château d’Orval en in de verte zie je ook de abdij van Orval liggen.

_MG_9052_MG_9054

De route loopt nu weer verder door het bos en na enkele meters heb je een fraai graspad op een open stuk. Het krioelt hier letterlijk van de vlinders, kevers, wantsen en andere insecten!

_MG_9055_MG_9069

Je loopt nu langs een weiland omhoog waarbij je in de verte een boerderij ziet liggen. Eenmaal boven kom je de zeldzame klaverblauwtjes tegen. Je kan ze herkennen aan de grijs/bruine onderkant van de vleugels en de blauwe bovenkant van de vleugels.

_MG_9084_MG_9102

Vervolgens zie je nu in de verte Villers-devant-Orval liggen.

_MG_9119_MG_9131

Je loopt nu door het dorpje naar de kerk, waar de route eindigt.

Ondanks de relatief korte afstand van 7 kilometer, doe je makkelijk meer dan 3 uur over deze route. Je komt ogen tekort bij alle vlinders in de bermen, daarnaast heb je een groot aantal fraaie vergezichten tijdens de route en het is er overal zo lekker rustig dat je totaal niet het gevoel hebt dat je door moet lopen!