Op de wandelkaart Chiny, Florenville en Herbeumont staan maar liefst 69 wandelingen met een afstand tussen de 2 en 14 kilometer lang. De wandelingen zijn daarnaast met duidelijke bordjes ter plekke aangegeven.

Van deze wandelkaart heb ik de route nummer 40 – Bois de la Houdrée gekozen. Het is een route met een afstand van ongeveer 8 kilometer en start in het dorpje Pin, op ruim zes kilometer afstand van de Franse grens.


Download GPX track – Bois de la Houdrée

Gele_nr40_bois_de_la_houdree

Ter hoogte van  Rue de l’Amérique 44 kun je de route starten. De route loopt op de kruising het bos in, het is dus even zoeken waar je precies moet starten.

_MG_9280_MG_9285

Je loopt onder het spoor (Libramont-Arlon) door via een smal tunneltje. De route loopt nu over een zandweg en ondanks het ontbreken van de zon, kom je van alles tegen. Zoals (naakt)slakken en vlinders.

_MG_9287_MG_9293

Na ongeveer 2 kilometer bereik je de N840. Hier kom je vrijwel geen verkeer tegen, maar het blijft even goed oppassen! Er loopt een beekje onder de weg door met kraakhelder water.

_MG_9305_MG_9306

Vervolgens sla je rechtsaf om de weg over een zandpad te vervolgen en de bermen staan hier weer vol met bloeiende planten zoals vergeet-me-nietjes en watermunt.

_MG_9307_MG_9308

Je blijft nu een beekje volgen en ook het water van dit beekje is kraakhelder! Bij een open stuk in het bos kom je een rotswandje tegen. Kijk goed, want mogelijk spot je twee gezichten in de muur!

_MG_9311_MG_9316

De weg gaat met een flauwe bocht naar rechts en hier heb je weer veel kans om de keizersmantel te zien. Maar ook meer algemene soorten zoals het geaderd witje.

_MG_9319_MG_9334

In de bermen kom je nu steeds meer paddenstoelen tegen, vooral als het wat vochtig weer is. De grote parasolzwammen groeien hier volop. De hoed kan maar liefst 30 centimeter in doorsnee zijn! Maar bij dennenbomen in de buurt kom je het kleverig koraalzwammetje tegen.

_MG_9341_MG_9350

Na ongeveer 5 kilometer gewandeld te hebben verlaat je het bos en wandel je aan de rand van het bos en zie je weilanden liggen. Maar net voor de weilanden heb een fraai stuk vol met zuring dat het geheel roestbruin lijkt te kleuren.

_MG_9375_MG_9391
_MG_9415_MG_9420

Tussen de zuring kom je planten tegen zoals wilde cichorei, klaver, boerenwormkruid en nog veel meer! Ook ideaal voor verschillende soorten vlinders zoals zandoogjes, argusvlinder en klaverblauwtje.

Je slaat nu weer rechtsaf en loopt over een landweggetje richting een toren. De koeien in de wei zijn erg nieuwsgierig en aan de rand van het weiland kom je weer volop vlinders tegen.

_MG_9428_MG_9444

Ter hoogte van de toren steek je de N840 over en je vervolgt de route richting de zandafgraving.

_MG_9457_MG_9470

Je kan duidelijk zien dat hier al heel wat kubieke meters grond zijn afgegraven. Na de zandafgraving kom je weer in de buurt van het dorp Pin. Je slaat hier rechtsaf om naar het begin van de route te lopen.

_MG_9485_MG_9488

De originele route loopt via het centrum van Pin naar de startplaats, maar deze kortere versie is ook zeker de moeite waard. Daarnaast wordt de route op de wandelkaart aangegeven met een gele halve rechthoek, maar ter plekke wordt de route met een rode halve rechthoek aangegeven.

Zo blijkt maar weer dat je geen zonnige dag nodig hebt om veel te kunnen zien, het is altijd genieten!

Tenslotte is het zeker aan te raden om over de N840 tussen Pin en Orval te rijden voor of na deze wandeling. Je komt er namelijk zoveel vlinders tegen dat het lijkt alsof een soort zoals de keizersmantel algemeen is terwijl deze zeldzaam is.