Op de wandelkaart Chiny, Florenville en Herbeumont staan maar liefst 69 wandelingen met een afstand tussen de 2 en 14 kilometer lang. De wandelingen zijn daarnaast met duidelijke bordjes ter plekke aangegeven.

Van deze wandelkaart heb ik route nummer 7 – Goutelle des Maques gekozen samen met kleine stukken van de volgende routes; nummer 6 – Roche à l’Appel, nummer 4 – Voie des Sarts en nummer 5 – Gué du Roy. Het is een route met een afstand van ongeveer 9 kilometer en start bij een kleine parkeerplaats aan de N83 (Rue de Bouillon – Florenville), op ruim vijf kilometer afstand van de Franse grens.


Download GPX track - Goutelle des Maques

Groene_nr_07_goutelle_des_maques.

Wanneer je naar het startpunt rijdt van deze wandeling moet je ook zeker op de N83 even stoppen bij het uitzichtpunt ter hoogte van Chassepierre!

_MG_9742_MG_9743

Het is even op de N83 waar precies de parkeerplaats is voor de start van deze wandeling, maar eenmaal gevonden steek je de N83 weer over om de wandeling te beginnen. Je loopt over een breed zandpad door de bossen en overal zie je vlinders vliegen. Maar ook diverse orchideeën zoals de brede wespenorchis kom je hier tegen.

_MG_9748_MG_9749

Na ongeveer 2 kilometer sla je met een scherpe bocht naar rechtsaf en je loopt verder door het bos. Je komt hier overal paddenstoelen tegen, op stronken en in de bermen.

Je loopt nu parallel aan een beekje (Rau du Gué du Roi) vol met grote stenen en takken.

_MG_9785_MG_9789

Door het relatief koele en vochtige weer kwam ik ook ijsvingertjes tegen. Prachtig om te zien! Maar ook heksenboter, wat ook erg fraai is om te zien.

_MG_9799

Nadat je het beekje via een bruggetje bent overgestoken loop je verder parallel aan dit beekje. Hier is duidelijk de afgelopen een hoop bomen gekapt, niet voor niets. Want het beekje en de omgeving krijgt nu veel meer licht en zeldzame libellensoorten zoals tanglibel en bronlibel zie je dan ook volop vliegen.

_MG_9824Kleine tanglibel

Je passeert La Roche à l’Appel, een rotsformatie die 500 miljoen jaar geleden is gevormd. Eventueel kun je deze rotsformatie ‘beklimmen’ maar je kan ook de weg vervolgen parallel aan het beekje.

_MG_9840_MG_9842

Dat het kappen van bomen een positieve invloed op dit gebied merk je ook aan de soorten vlinders. Zeldzame soorten zoals argusvlinders en zilveren maan kom je hier tegen!

_MG_9860_MG_9862

Ter hoogte van de spoortunnel sla je linksaf en je loopt via een pad aan de rand van het bos omhoog. Hier kom je vlindersoorten tegen zoals eikenpage en citroenvlinder. Daarnaast kun je op enkele plekken de ondergrond van dit gebied erg duidelijk zien.

_MG_9873_MG_9882

Je loopt verder door het bos en ook hier loop je parallel aan een beekje.

_MG_9885_MG_9894

De wroetsporen lieten al zien dat er wilde zwijnen in dit bos zitten, maar na het horen van een plons in de beek stak er een groepje van 6 wilde zwijnen het pad over! Fantastisch om ze van zo dichtbij te zien!

_MG_9924-2_MG_9926

Tijdens een korte pauze, want het is een flinke klim omhoog, lag er een vleugel van de zeldzame karmozijnrood weeskind op het pad.

_MG_9935_MG_9941

Even later loop je weer over hetzelfde pad als de heenweg richting de parkeerplaats.

Het leek een niet zo interessante wandeling te worden, maar de beekjes, (zeldzame) vlinders en natuurlijk het zien van de wilde zwijnen maakt ook dit weer een erg fraaie wandelroute!