In het noordoosten van Noord-Brabant kom je het oudste cultuurlandschap van Nederland tegen, de Maasheggen.

Julius Caesar schreef in het boek ‘De Bello Gallico’ over de Maasheggen. Het boek is geschreven rond het jaartal 50 tot 40 voor Christus! Kortom de Maasheggen zijn al meer dan 2000 jaar oud!

Helaas is dit cultuurlandschap op heel veel plekken verloren gegaan, maar ter hoogte van bijvoorbeeld Sambeek kom je het nog tegen. De Maasheggen bestaan uit in elkaar gevlochten meidoornheggen om zo een natuurlijke afscheiding te vormen voor het vee en landbouwpercelen.

Vanaf de sluis bij Sambeek start de Trage Tocht Sambeek met een lengte van 16 kilometer. Sla je het stuk over naar het centrum van Sambeek dan kom je op een afstand van ruim 13 kilometer uit.


Download GPX track - Trage Tocht Sambeek

_MG_1784_MG_1786

Meteen na de sluis passeer je een klaphekje en je vervolgt het smalle pad parallel aan de Maas. De kans is groot dat je hier allerlei insecten tegenkomt zoals langpootmuggen, vlinders en libellen. Maar ook vogels zoals aalscholvers, meeuwen en zilverreigers.

_MG_1799_MG_1803

Je steekt vervolgens de Sint Jansbeek en Sambeeksche Uitwatering over om parallel aan de Sambeeksche Uitwatering richting de Maasstraat te lopen.

_MG_1806_MG_1821

Kijk goed naar de heggen begroeid met hop, want hier kom je het zeldzame groot warkruid tegen. Groot warkruid is een parasitaire plant die groeit op soorten zoals grote brandnetel en hop.

_MG_1818_MG_1820

Je loopt vervolgens op de Maasstraat richting een zandpad. Je passeert weilanden, akkers met maïs, maar ook stroken vol met bloemen. Deze stroken zijn ingezaaid in het kader van het ANLb project (Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer). Boeren krijgen een subsidie voor het aanleggen van deze stroken. De stroken zijn namelijk zijn erg goed voor insecten, muizen en bijvoorbeeld soorten zoals wezels. Hiermee wordt het platteland ook weer aantrekkelijk voor flora en fauna.

_MG_1826_MG_1829

Wanneer het zandpad naar rechts afbuigt loop je rechtdoor over een graspad met aan weerszijden hoge heggen van meidoorn.

De kans is ook erg groot dat je een havik ziet bidden, speurend op zoek naar muizen.

_MG_1833

Ook hier kom je tussen de diverse heggen hop tegen, ruik er maar eens aan. Ogen dicht en dan denken dat je een glas bier drinkt!

_MG_1849_MG_1856
Kijk ook goed naar de manier waarop de heggen zijn gevlochten. Het lokale IVN heeft hier diverse heggen gevlochten om te laten zien hoe dit al honderden jaren gebeurt.

Je loopt weer over een verharde weg richting het veer Sambeek – Afferden. Maar voor de Maas sla je rechtsaf en je blijft de Maas nu een kilometer lang volgen. Daarbij kun je over een graspad parallel aan de Maas lopen. Een ideale plek om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht!

_MG_1868_MG_1872

Op de oever van de Maas kom je nog allerlei bloeiende planten tegen zoals harig wilgenroosje, boerenwormkruid, leverkruid en muur.

_MG_1878_MG_1885

Na een kilometer verlaat je de Maas en sla je rechtsaf richting een fietspad. Hier kwam ik nog een fazant tegen die luid roepend over de akkers liep. De heggen zijn hier nu erg fraai gekleurd, geel, groen en rood!

_MG_1893_MG_1901

Het is hier een erg afwisselend ladnschap van heggen met kwetterende staartmeesjes, maïsvelden met af en toe builenbrand, parende heidelibellen op het fietspad en ingezaaide stroken met bloemen.

Na dit afwisselende landschap loop je over de Groeningsche Bergen, een rivierduin. Via een smal slingerend pad kom je bij een klein heideterrein uit met stuifzand. De  rivierduinen zijn 6000 jaar geleden ontstaan, dus naast een oude cultuurlandschap, loop je ook nog over een oud natuurlandschap!

_MG_1933_MG_1935

Je moet nu enkele heuveltjes beklimmen om vervolgens weer fraaie uitzichten op de Maasheggen te hebben.

_MG_1945Bramensprinkhaan (vrouwtje)

Ook hier zijn de heggen fraai gekleurd en tussen de struiken kom je een bramensprinkhaan tegen. Te herkennen aan de duidelijke legboor.

Je loopt nu weer over de restanten van een rivierduin, de Vortumsche Bergen, om vervolgens door een draaihekje aan de rand van weilanden verder te lopen. Je loopt vervolgens weer een stuk over hetzelfde zandpad als de heenweg.

_MG_1962_MG_1964

Waarbij je ook weer de fraai gekleurde heggen ziet!

_MG_1968_MG_1969

Uiteindelijk kom je bij de verharde weg uit (Maasstraat) en je slaat rechtsaf om richting de sluis te lopen.

Het kan op bepaalde stukken druk zijn met fietsers, maar op andere stukken van de route kom je niemand tegen en hoor je alleen de vogels fluiten. Het is een mooie afwisselende route met bos, heggen, heide en uitzicht over de Maas. Een route die aan te raden is als meidoorn bloeit of wanneer de meidoornbladeren verkleuren in het najaar.