Bij het dorp Riethoven in het zuidoosten van Noord-Brabant ligt het gebied Einderheide. Het is een voormalig heidegebied dat in de loop van de twintigste eeuw is ontgonnen voor landbouw en de aanplant van bomen.

Hierdoor is er van heide vrijwel niets meer overgebleven in het gebied, op een enkele plek kom je nog heide tegen. Gelukkig kun je bij het Huisven nog volop dop- en struikheide vinden, maar ook andere soorten zoals klokjesgentiaan en zonnedauw.


Download GPX track - Einderheide

De originele route start vanaf de kerk in Riethoven, maar in verband met werkzaamheden ben ik de route gestart vanaf de parkeerplaats bij De Kemphaan (sporthal). Door de aangepaste startplaats kom je op een afstand van ongeveer 7 kilometer uit.

Je loopt vanaf de parkeerplaats over een smal wandelpad richting het buitengebied van Riethoven.

IMG_20171006_115845IMG_20171006_120142

Even later passeer je het bord einde bebouwde kom en je slaat even later rechtsaf de bossen in. Meteen loop je over een smal slingerend pad met een grote verscheidenheid aan paddenstoelen.

_MG_2085_MG_2086

Paddenstoelen zoals kastanjeboleet, russula, mycena, valse hanenkam en nog vele andere soorten kom je hier tegen.

_MG_2111_MG_2119

De kastanjeboleet kun je gemakkelijk herkennen aan de ‘blauwe plekken’. Duw voorzichtig met je vinger tegen de onderkant van de hoed aan en je ziet dat de paddenstoel blauwe plekken krijgt.

_MG_2088_MG_2089

De Einderheide staat vol met Amerikaanse eiken, begin oktober is dit erg duidelijk te zien. De bladeren van de Amerikaanse eiken kleuren namelijk groen, geel, oranje, rood en bruin. Kortom ze geven de typische herfstuitstraling aan het bos!

_MG_2099_MG_2104

Via fraaie paden, die nu dus volop gekleurd zijn door de Amerikaanse eiken loop je verder over de Einderheide.

_MG_2108_MG_2109

In de buurt van het Huisven kom je al enkele heidestruiken tegen en als de zon een beetje schijnt zie je allerlei vliegen zonnebaden op de bladeren van bomen en struiken. De bladeren zijn dan een ideale plek om op te warmen.

_MG_2120_MG_2121

Het Huisven is een ven wat regelmatig droog komt te staan, begin oktober zie je hier nog heidelibellen vliegen op zoek naar insecten. Vooral wanneer de zon schijnt zitten ze graag op takken van bomen en op het wandelpad om op te warmen.

_MG_2130_MG_2134

_MG_2136_MG_2140

Na het Huisven sla je rechtsaf en je loopt nu over een breed zandpad richting De Waterspin, een visvijver. Vlak naast de visvijver kom je nog een mooi heideterreintje tegen, wat half augustus mooi paars gekleurd is als de heide in bloei staat.

_MG_2143_MG_2145

Je loopt nu verder en ter hoogte van de Broekhovensche Velden heb je een mooi uitzicht op de omgeving, maar ook op de fraaie luchten.

_MG_2149

De route loopt weer verder door de bossen en het gebied wordt merkbaar heuvelachtig. Het zijn geen enorme heuvels, maar toch nog oude sporen van het heidegebied zoals het er vroeger bij lag.

_MG_2154_MG_2155

Wanneer je parallel aan de Molenstraat loopt, zie je duidelijk de harde overgang van bos naar landbouw. Maar hier is ook duidelijk te zien dat er aan de rand van het bos een soort van micro-klimaat heerst. Vooral wanneer de wind weinig invloed heeft en de zon des te meer. Allerlei soorten insecten zoals wespen en libellen komen hier om zich op te warmen.

_MG_2163_MG_2167

Paddenstoelen zoals vliegenzwam (in de buurt van een berkenboom, maar ook tamme kastanje, eik, beuk, den en spar) en dennenvoetzwam (op naaldbomen) kom je hier tegen.

_MG_2170_MG_2174

In het laatste stuk van de route door het bos kwam ik nog enkele boomklevers tegen. Ze lijken een beetje op ijsvogels, maar dan wat flets blauw. Daarnaast kunnen boomklevers omhoog én omlaag lopen tegen bomen kruipen, terwijl een boomkruiper alleen omhoog kruipt.

_MG_2175

Op een boom kwam ik een zwam tegen met zogenaamde guttatiedruppels. Guttatiedruppels ontstaan doordat de zwam tijdens de groei vocht opneemt, maar bij een overschot van vocht ze weer kwijt moet. De zwam ‘zweet’ de druppels vocht dan weer uit.

_MG_2184

Na ongeveer 6 kilometer verlaat je de Einderheide en je ziet in de verte de kerk van Riethoven liggen. Ondanks de regenbuien, kwam er toch nog een dagpauwoog voorbij gevlogen toen de zon even scheen!

_MG_2186_MG_2189

In de berm op de Molenstraat waren de wespen nog flink aan het vliegen alsof het hartje zomer is.

_MG_2190yt

Via de Molenstraat, Vlasstraat en Hennepstraat loop je weer terug naar de parkeerplaats bij de sporthal.

Het is een mooie redelijk korte boswandeling, waarbij je zo vanuit Riethoven over de Einderheide loopt, daarnaast kom je bij het Huisven ook nog echt heide tegen. In het najaar is het een erg mooie route vanwege de Amerikaanse eiken die nu verkleuren. Ideaal dus als je op zoek bent naar een boswandeling met wat afwisseling in het landschap!