De bossen ten noorden van Mariahout worden ook wel Lieshoutse Bossen of Lieshoutse Heide genoemd. Het gebied ligt op de Midden Brabantse dekzandrug die gevormd is 10.000 jaar geleden!

_MG_2196

Helaas is er van het zand weinig meer te zien, aangezien er grove dennen en sparren aangeplant zijn.

Wanneer je de mtb-route volgt door de bossen, krijg je een mooie gevarieerde wandeling van 9 kilometer met ook nog een ronde om het Torreven.


Download GPX track - Mariahoutse Bossen

Vanaf diverse plekken kun je de wandeling starten, zoals van de parkeerplaats aan de Veghelsedijk – Mortelven. Je loopt dan meteen het bos in over de smalle paden die ook gebruikt worden voor de mtb-route.

_MG_2199

Je komt allerlei soorten paddenstoelen tegen zoals valse hanenkammen, mycena’s, maar ook soorten zoals het geweizwammetje. Kijk vooral naar plek met veel oude takken, hier heb je veel kans om allerlei verschillende paddenstoelen te zien.

_MG_2202_MG_2203

De paden zijn niet overal vlak, het is een slingerende route met dus ook nog kleine heuveltjes!

_MG_2204

Je komt niet alleen paddenstoelen tegen, maar ook slijmzwammen zoals het glanzend druivenpitje.

_MG_2207_MG_2273

Sporadisch kom je ook nog een heidestruik tegen die begin oktober nog in bloei staat! Bij het Torreven kom je nog volop heidestruiken tegen.

_MG_2211_MG_2213

Op de stukken die wat open zijn in het bos kom je meteen allerlei andere soorten planten en dieren tegen. Zoals een bruine kikken en vermiljoenhoutzwam.

_MG_2219_MG_2221

De Bosgroep Zuid Nederland is in opdracht van de gemeente Laarbeek bomen aan het vellen in de Mariahoutse Bossen. Door bomen te kappen, krijgen de andere bomen meer licht, maar ook de planten en dieren op de bodem krijgen zo meer licht. Dit zorgt voor meer biodiversiteit in de bossen.

_MG_2236_MG_2238

Op een open plek kom je dan ook weer allerlei korstmossen tegen, maar ook sprinkhanen en heidelibellen. Kortom, het kappen van bomen om meer licht in een bos te krijgen is dus zeker niet slecht!

_MG_2245_MG_2248

Kijk ook eens goed naar de grond, want de kleine paddenstoelen zijn ook altijd de moeite waard om te bekijken. Zoals het wieltje (of paardenhaartaailing die er erg veel op lijkt).

_MG_2254

Aan de rand van het bos vloog een buizerd weg, op de plek waar de buizerd in de bomen zat lag de grond bezaaid met resten van vogels. De buizerd heeft hier dus allerlei vogels zitten plukken en eten.

_MG_2256_MG_2259

Net voor de Sparrendreef begon het enorm te stinken en even later werd duidelijk wat de reden voor de stank was; een stinkzwam vol met vliegen! Even verderop was ook nog een geschubde inktzwam te vinden.

_MG_2265_MG_2267

De naam Sparrendreef is niet zo vreemd, want je loopt hier tussen meters hoge bomen door! Een naaktslak lijkt dan nog kleiner door die meters hoge bomen.

_MG_2276_MG_2277

Nadat je de Rooijseweg bent overgestoken loop je door een bos vol Amerikaanse eiken, die nu prachtig verkleuren!

_MG_2283_MG_2286

Je passeert nu een klaphekje en in de verte zie je het Torreven liggen. Ook de grote hoeveelheid struikheide wordt al snel zichtbaar. Zodra de zon een beetje schijnt zie je begin oktober nog allerlei heidelibellen vliegen.

Aan de rand van het Torreven kwam ik erg veel dode mestkevers tegen. Dit zou het werk van de klapekster geweest kunnen zijn, een vogelsoort die in hier overwintert.

_MG_2292_MG_2293

Na het Torreven passeer je een klaphek om vervolgens via een breed zandpad richting de Rooijseweg te lopen.

Je passeert een pompstation van de Rotterdam-Rijn Pijpleiding. Door deze pijpleiding stroomt ruwe olie van Rotterdam naar Venlo toe.

_MG_2311_MG_2315

Je steekt de Rooijseweg over en via een slingerend pad kom je bij de Veghelsedijk uit. Je loopt nu parallel aan de Heieindsche Loop richting het startpunt van de route.

De komende weken/maanden kun je nog last ondervinden van de werkzaamheden in het bos, maar als de bodem weer wat begroeid is, zal het alleen maar mooier worden om door de Mariahoutse Bossen te wandelen.

Doordat de route grotendeels over de mtb-route loopt, kun je de route beter vermijden in het weekend. Doordeweeks is het lekker stil en kun je volop genieten van de rust en de natuur!