Ruim 2 jaar geleden liep ik dezelfde route door het Vresselsbos en Hazenputten. Alleen waren er toen grootschalige werkzaamheden bezig waarvan je nu het resultaat kan zien. Het bos is meer open en de kapvlaktes zijn alweer grotendeels ‘opgenomen’ door de natuur.


Download GPX - Vresselsbos en Hazenputten

Vanaf de parkeerplaats aan het Vogelsven start de 9 kilometer lange wandeling door bossen, langs vennen en over heideterreinen.

Al meteen vallen de grote hoeveelheden paddenstoelen op. Van boleten tot russula’s, allerlei soorten en maten kom je tegen!

_MG_2327_MG_2328
_MG_2329_MG_2334

De Amerikaanse eiken zijn nu volop aan het verkleuren, dit levert erg fraaie plaatjes op! Je krijgt hierdoor echt het herfstgevoel wanneer je door het bos wandelt.

_MG_2338_MG_2344

Naast paddenstoelen en gekleurde bladeren kom je ook nog allerlei andere zaken tegen zoals spinnen en naaktslakken.

_MG_2326_MG_2341

Bij de Hazenputten kom je bij mooi weer nog heel veel bruinrode heidelibellen tegen. Een omgewaaide boom is ideaal om op te warmen, zodat ze daarna weer op jacht kunnen naar vliegjes en andere insecten.

_MG_2381_MG_2389

Je kan nog duidelijk zien dat hier bomen zijn gekapt, maar het resultaat is ook al te zien. De eerste heidestruiken zijn hier in bloei gekomen! En ook hier profiteren de libellen ervan dat het gebied meer open is gemaakt. De zon bereikt de grond nu des te beter.

_MG_2387_MG_2399

Aan de rand van het water kun je de libellen ook goed zien vliegen, zoals de bruine glazenmaker.

_MG_2404_MG_2421

Je verlaat het water even om vervolgens weer aan de rand van het water te lopen. Hier kom je op allerlei plekken de honingzwam tegen.

_MG_2430_MG_2434

Je slaat rechtsaf het bos in en meteen is weer duidelijk dat het herfst is!

Via een klein slingerend pad loop je aan de rand van een gebied wat ook vrij gemaakt is van bomen. Allerlei insecten kom je hier tegen zodra de zon schijnt van libellen, sluipwespen, doodgravers en citroenvlinders.

_MG_2451_MG_2460
_MG_2470_MG_2485

Doordat er allerlei bomen zijn gekapt kun je nu het water goed zien liggen. Ook hier kom je allerlei insecten tegen zoals de roodpootschildwant en rups van de zuringuil.

_MG_2494_MG_2502

Je loopt nu over een pad wat vrijwel niet meer te herkennen is als een pad. Let dus goed op teken, want dit is een ideaal pad om teken op te lopen.

Aan de rand van een klein ven kom je ook weer allerlei insecten tegen. Zoals libellen en wantsen, maar ook weer wespen en mieren.

_MG_2524_MG_2532
_MG_2541_MG_2546

Uiteindelijk loop je over een pad waarbij je weer helemaal in de herfstsferen komt!

_MG_2555_MG_2567

Het is verrassend om te zien hoeveel insecten je nog tegenkomt half oktober! Dat maakt een dergelijke wandeling natuurlijk erg interessant en mooi!

Maar zoals ik beschreven heb tijdens de wandeling 2 jaar geleden, is het ook ‘s winters een mooi wandeling om te lopen!