Tussen Geldrop en Mierlo ligt de Molenheide, een gebied dat vroeger bestond uit heide, maar door ontginning uit bos bestaat. Gelukkig zijn er nog enkele vennen behouden zoals het Lisven en Galgenven. Vanaf de parkeerplaats aan de Geldropseweg kun je een uitgezette wandeling maken van 4 kilometer. Of je loopt zelf een route en dan kom je al snel op ruim 8 kilometer uit.


Download GPX track - Molenheide bij Mierlo

Je loopt richting meteen in het bos richting een open heidegebied in de buurt van het Lisven.

_MG_2950_MG_2951

Al meteen kom je van alles tegen, zoals een parelamaniet, stinkzwam, bekermos en graafsporen van mestkevers.

_MG_2957_MG_2959
_MG_2960_MG_2962

Op een bankje bij dit gebiedje kwam ik een bruinrode heidelibel tegen. Zolang ze nog kunnen opwarmen in de zon en er insecten vliegen kun je deze libellen nog tegenkomen!

_MG_2964_MG_2966

Bij het Lisven zie je in de verte de 105 meter hoge zendmast boven de bomen uitsteken. De route loopt nu verder door het bos en de kans dat je mensen tegenkomt wordt ook kleiner. Want de blauwe route loopt hier niet.

Je komt hier allerlei paddenstoelen tegen zoals de kastanjeboleet en diverse soorten russula’s. Maar ook zwameter, een soort die als parasiet op andere soorten paddenstoelen leeft.

_MG_2975_MG_2987

Nu het paddenstoelenseizoen op het einde loopt, kun je mooi zien hoe paddenstoelen weer opgaan in de natuur.

_MG_2996_MG_3073

In de buurt van Geldrop passeer je een wildrooster en daarna kom je op een groot open heidegebied uit. Op de zonnige plekken kom je nog enkele heidelibellen tegen.

_MG_3000_MG_3003

Een kikker genoot blijkbaar nog van het weer, want hij zat nog langs het pad in de zon.

_MG_3010_MG_3015

Het is goed opletten, maar dan zie je echt overal nog libellen!

_MG_3016_MG_3029

Na dit mooie gebied passeer je een flatgebouw en loop je verder door het bos. De bladeren laten hier volop zien dat het herfst is!

_MG_3034_MG_3043

Wanneer je in de verte de snelweg ziet liggen loop je parallel aan een groot heidegebied. Een mooi stuk Molenheide waar je vrijwel niemand tegenkomt!

_MG_3047_MG_3052

Over een breed zandpad loop je nu parallel aan de snelweg A67 (Eindhoven – Venlo). Met een beetje geluk kom je hier het goudhaantje tegen. Een erg klein vogeltje met een hoog piepend geluid.

_MG_3054_MG_3058

Je slaat vervolgens linksaf en rechtsaf. Hier kom je allerlei soorten korstmossen en mossen tegen. De bodem is hier helemaal groen/grijs van de (korst)mossen.

_MG_3083_MG_3090

Na dit mooie stuk loop je verder over een pad en je steekt Aardborstweg over.

Vervolgens passeer je een klein vennetje (lijkt meer op een hondenplons, dan een ven) en ook een gekapt stuk bos waarbij je duidelijk ziet hoe de natuur zichzelf kan herstellen. Want op het gekapte stuk bos kom je alweer allerlei kleine heidestruiken tegen.

_MG_3100_MG_3102

Net voor je weer hetzelfde pad als de heenweg pakt, zie je de hazelaar katjes al hangen voor in het komende voorjaar. Maar ook een dode boomsprinkhaan, die jammer genoeg niet opgewassen is tegen de herfst.

_MG_3103_MG_3104

Na ruim 8 kilometer kom je weer uit op de parkeerplaats. Het is een mooie afwisselende route, waarbij je van alles ziet! Waarschijnlijk is deze route niet aan te bevelen in het weekend, want dan laten erg veel mensen hun hond (niet aangelijnd) hier uit. Als ‘s zomers de heide bloeit is het vast nog mooier dan dat het nu al is!