Op zoek naar een nieuwe wandeling kwam ik uit bij het bos ten noorden van de Strabrechtse Heide. Op de kaart stond er geen naam bij het bos aangegeven, maar na wat zoeken bleek het bos de naam Gebergten en Herselse Heide te hebben. Het gebied ligt ten noorden van de A67 (Eindhoven – Venlo) in Lierop en ten noordoosten van de Strabrechtse Heide. Helaas was niet geheel duidelijk of het volledige bos toegankelijk is, want op de Herselse Heide ligt ook het motorcircuit van Lierop. Uiteindelijk blijk je hier tijdens de wandeling vrij weinig last van te hebben en zo kon ik de uitgestippelde route met wat kleine aanpassingen lopen. De route is meer dan 7 kilometer lang door bos, heide en over stuifzand.
Download GPX track - Gebergten en Herselse Heide
De route start aan de Groenebeemdweg, parallel aan de snelweg. Je hebt weinig last van de snelweg, want na een paar minuten lopen hoor je de snelweg niet meer.
Al vrij snel hoor je allerlei vogels hoog in de bomen. Vooral ‘s winters trekken verschillende soorten vogels (soorten zoals kuifmees, koolmees, pimpelmees, staartmees en goudhaantje) gezamenlijk op om te foerageren in het bos.
Het gebied is merkbaar heuvelachtig, daarnaast kom je ook struikheide tegen. Niet veel, maar wat losse struikjes her en der.
Als je goed kijkt naar de heidestruikjes zie je nog enkele in bloei staan (eind oktober!).
In het noordwesten van de route kom je een soort ‘park’ tegen. Tussen de bomen groeit gras en is het licht heuvelachtig. Hierdoor geeft het de indruk dat het een park is. Maar even later kom je ook al jeneverbessen tegen. Op het einde van de wandeling kom je er nog veel meer tegen!
Ondank het feit dat de temperatuur toch langzaam aan het dalen is naar 13 graden overdag kom je toch nog allerlei paddenstoelen tegen. Want zolang het niet vriest kom je paddenstoelen tegen in het bos.
Je komt op sommige stukken van de deze wandeling erg veel paddenstoelen tegen op dennenappels. Het is dus even goed kijken, maar als je ze eenmaal weet te vinden, zie je ze overal liggen.
Als je dan aan het zoeken bent naar de paddenstoelen op dennenappels kom je ook de felgekleurde slijmzwam tegen. Of een tapijt van rendiermos, een soort korstmos.
Door enkele rechtszaken over het circuit is crossen voorlopig verboden. Hierdoor ligt het circuit er wat verlaten bij.
Nadat je de Herselseweg bent overgestoken is het bos merkbaar meer opengemaakt. Ook kom je hier veel meer sporen van reeën tegen.
Een laagte in het gebied levert meteen een goede groeiplaats voor pijpenstrootje op. De lantaarnspin maakt een cocon en bevestigd deze aan het pijpenstrootje. De cocon lijkt op een lantaarn, vandaar de naam lantaarnspin.
Vervolgens loop je parallel aan de voormalige vuilstort die omgevormd wordt tot nieuwe natuur. Meer informatie kun je vinden op de website van BraBoB.
Mogelijk is het je de laatste tijd opgevallen dat er overal van die rondje putjes in de grond zitten. Mestkevers hebben de afgelopen weken massaal voor nageslacht gezorgd, door gangen te graven, eitjes te leggen en vervolgens te voorzien van mest. In het bos is dit vaak paardenmest of keutels van konijnen.
Tijdens de wandeling vallen ook de diverse kleuren op, die op de boomstammen zitten. Bijvoorbeeld oranje en blauw.
De oranje stippen geven aan, dat die boom omgezaagd dient te worden. Een blauwe stip geeft aan dat de betreffende boom ‘in de watten’ gelegd moet worden om zo uit te groeien tot een grote hoge boom zodat deze veel geld gaat opleveren.
Als de bladeren vallen of gevallen zijn, worden de spechten ook weer meer zichtbaar. In plaats van het geroep te horen, kun je ze nu ook goed zien zitten hoog in de bomen, zoals de grote bonte spechten.
Je komt nu weer bij het circuit uit, dat blijf je volgen om het na ongeveer een halve kilometer te verlaten. De route loopt nu langs jeneverbesstruwelen en over stuifzand. Een erg fraai gedeelte van de route!
Na de jeneverbessen en stuifzand loop je weer richting de snelweg naar het begin- en eindpunt van de route.
Voor mij was de Herselse Heide een onbekend gebied, maar het heeft me positief verrast! Vooral door het glooiende landschap, jeneverbesstruwelen en stuifzand! Het is afwachten wat er precies gaat gebeuren met het motorcircuit. De dieren zullen er in ieder geval niet om rouwen mocht het circuit permanent gesloten worden.