Op zoek naar een nieuwe wandeling kwam ik uit bij het bos ten noorden van de Strabrechtse Heide. Op de kaart stond er geen naam bij het bos aangegeven, maar na wat zoeken bleek het bos de naam Gebergten en Herselse Heide te hebben. Het gebied ligt ten noorden van de A67 (Eindhoven – Venlo) in Lierop en ten noordoosten van de Strabrechtse Heide. Helaas was niet geheel duidelijk of het volledige bos toegankelijk is, want op de Herselse Heide ligt ook het motorcircuit van Lierop. Uiteindelijk blijk je hier tijdens de wandeling vrij weinig last van te hebben en zo kon ik de uitgestippelde route met wat kleine aanpassingen lopen. De route is meer dan 7 kilometer lang door bos, heide en over stuifzand.


Download GPX track - Gebergten en Herselse Heide

De route start aan de Groenebeemdweg, parallel aan de snelweg. Je hebt weinig last van de snelweg, want na een paar minuten lopen hoor je de snelweg niet meer.

_MG_3185_MG_3187

Al vrij snel hoor je allerlei vogels hoog in de bomen. Vooral ‘s winters trekken verschillende soorten vogels (soorten zoals kuifmees, koolmees, pimpelmees, staartmees en goudhaantje) gezamenlijk op om te foerageren in het bos.

_MG_3194_MG_3283
_MG_3328_MG_3330

Het gebied is merkbaar heuvelachtig, daarnaast kom je ook struikheide tegen. Niet veel, maar wat losse struikjes her en der.

_MG_3198_MG_3199

Als je goed kijkt naar de heidestruikjes zie je nog enkele in bloei staan (eind oktober!).

_MG_3202_MG_3246

In het noordwesten van de route kom je een soort ‘park’ tegen. Tussen de bomen groeit gras en is het licht heuvelachtig. Hierdoor geeft het de indruk dat het een park is. Maar even later kom je ook al jeneverbessen tegen. Op het einde van de wandeling kom je er nog veel meer tegen!

_MG_3206_MG_3210

Ondank het feit dat de temperatuur toch langzaam aan het dalen is naar 13 graden overdag kom je toch nog allerlei paddenstoelen tegen. Want zolang het niet vriest kom je paddenstoelen tegen in het bos.

_MG_3203_MG_3211

Je komt op sommige stukken van de deze wandeling erg veel paddenstoelen tegen op dennenappels. Het is dus even goed kijken, maar als je ze eenmaal weet te vinden, zie je ze overal liggen.

_MG_3213_MG_3223

Als je dan aan het zoeken bent naar de paddenstoelen op dennenappels kom je ook de felgekleurde slijmzwam tegen. Of een tapijt van rendiermos, een soort korstmos.

_MG_3225_MG_3227

Door enkele rechtszaken over het circuit is crossen voorlopig verboden. Hierdoor ligt het circuit er wat verlaten bij.

_MG_3230

Nadat je de Herselseweg bent overgestoken is het bos merkbaar meer opengemaakt. Ook kom je hier veel meer sporen van reeën tegen.

_MG_3241_MG_3242

Een laagte in het gebied levert meteen een goede groeiplaats voor pijpenstrootje op. De lantaarnspin maakt een cocon en bevestigd deze aan het pijpenstrootje. De cocon lijkt op een lantaarn, vandaar de naam lantaarnspin.

_MG_3247_MG_3248

Vervolgens loop je parallel aan de voormalige vuilstort die omgevormd wordt tot nieuwe natuur. Meer informatie kun je vinden op de website van BraBoB.

_MG_3252

Mogelijk is het je de laatste tijd opgevallen dat er overal van die rondje putjes in de grond zitten. Mestkevers hebben de afgelopen weken massaal voor nageslacht gezorgd, door gangen te graven, eitjes te leggen en vervolgens te voorzien van mest. In het bos is dit vaak paardenmest of keutels van konijnen.

_MG_3290

Tijdens de wandeling vallen ook de diverse kleuren op, die op de boomstammen zitten. Bijvoorbeeld oranje en blauw.

De oranje stippen geven aan, dat die boom omgezaagd dient te worden. Een blauwe stip geeft aan dat de betreffende boom ‘in de watten’ gelegd moet worden om zo uit te groeien tot een grote hoge boom zodat deze veel geld gaat opleveren.

_MG_3298

Als de bladeren vallen of gevallen zijn, worden de spechten ook weer meer zichtbaar. In plaats van het geroep te horen, kun je ze nu ook goed zien zitten hoog in de bomen, zoals de grote bonte spechten.

_MG_3300_MG_3304

Je komt nu weer bij het circuit uit, dat blijf je volgen om het na ongeveer een halve kilometer te verlaten. De route loopt nu langs jeneverbesstruwelen en over stuifzand. Een erg fraai gedeelte van de route!

_MG_3314_MG_3322

Na de jeneverbessen en stuifzand loop je weer richting de snelweg naar het begin- en eindpunt van de route.

Voor mij was de Herselse Heide een onbekend gebied, maar het heeft me positief verrast! Vooral door het glooiende landschap, jeneverbesstruwelen en stuifzand! Het is afwachten wat er precies gaat gebeuren met het motorcircuit. De dieren zullen er in ieder geval niet om rouwen mocht het circuit permanent gesloten worden.