Na de eerste serieuze nachtvorst dit najaar zou het een stralende dag worden met volop zonneschijn! Op het programma stond een route over het Leersumse Veld in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een wandeling van 11 kilometer met enkele heuvels, grafheuvels, beukenbossen en veel heide en plassen. Kortom alle ingrediënten voor een mooie herfstwandeling!


Download GPX track - Leersumse Veld

Hoogteprofiel

Vanaf de parkeerplaats in Leersum bij restaurant Darthuizen start de wandeling en je steekt meteen de Rijksstraatweg over om de route in het bos te vervolgen.

_MG_3354_MG_3359

Je ‘beklimt’ nu de Donderberg met een hoogte van 36 meter boven NAP. Op de top van de Donderberg staat een uitzichttoren en aan de voet van de toren een graftombe.

_MG_3366_MG_3368

Onder aan de Donderberg kom je allerlei bomen waarbij je grote kans hebt om spechten te zien. Maar als je goed oplet zie je misschien ook nog wel bessen van de bosbessenstruik hangen.

_MG_3384_MG_3398

Na ongeveer 2,5 kilometer wandelen kom je bij een open gebied uit.

_MG_3439_MG_3455

Ondanks de nachtvorst waren hier diverse bruinrode heidelibellen te vinden. Ze vliegen even op om daarna weer op te warmen op het wandelpad of een donkere tak. Ze zijn merkbaar minder snel en dus erg makkelijk van dichtbij op de foto te zetten!

_MG_3451_MG_3465

Naast de vele heidelibellen waren de sprinkhanen ook nog actief! Ze zaten als een ‘gezellig’ groepje bij elkaar.

_MG_3480image

Net voor het klaphek is er een pad naar rechts, door de grote hoeveelheid bladeren is het even zoeken. Maar al snel loop je over een pad waar je maar weinig wandelaars zult treffen.

_MG_3489_MG_3491

Hoge piepgeluiden geven aan dat er een goudhaantje in de buurt zit. Het is dan goed zoeken om het vogeltje ook daadwerkelijk te zien. Het is namelijk ook het kleinste vogeltje van Nederland en weegt maar 5 gram! Net zo zwaar als één vel A4 papier!

_MG_3505

Je komt nu uit bij de Leersumsche Plassen, met een mooie wolkenlucht is het erg fraai hier!

_MG_3537

Je loopt over een smal dijkje tussen de plassen door, het is hier dus ook erg nat.

Na de Leersumsche Plassen loop je over een heuvelachtig heideterreintje. Kijk goed rond, want je komt hier op diverse plekken de heideknotszwam tegen. Het is een een redelijk zeldzaam soort paddenstoel!

_MG_3546_MG_3547

Met wat donkere wolken op de achtergrond is het echt prachtig hier!

_MG_3548_MG_3552

Je blijft nu over een zandverstuiving lopen en met een beetje geluk tref je de runderen aan die het gebied hier open houden. Kijk ook eens naar de koeienvlaaien, want het is een bron van leven voor veel insecten. De strontvlieg bijvoorbeeld legt haar eitjes op een koeienvlaai en nadat de eitjes zijn uitgekomen eten de larven van de strontvlieg van de larven van andere insecten die wel van koeienvlaai leven. De strontvlieg leeft dus niet direct van de koeienvlaai, maar indirect!

_MG_3564_MG_3567

Na die open gebied loop je door het bos richting Leersum. Het is hier merkbaar minder druk met wandelaars, maar zeker niet minder mooi! Je komt af en toe een klein heideveld tegen of een open gekapt stuk bos.

_MG_3574_MG_3584

Kijk goed rond, want op stronken en open stukjes bij het heideterrein kom je de heidelucifer tegen, een soort korstzwam.

_MG_3577

Wanneer je de Uilentoren bent gepasseerd loop je door een prachtige beukenlaan. Nu extra mooi met de verkleurde bladeren van de beukenbomen!

_MG_3587

Anderhalve kilometer voor het einde van de wandeling moet je nog een flink maken, van 15 naar 40 meter boven NAP. Maar na een ruime kilometer gaat het ook weer omlaag richting 10 meter boven NAP en kom je ook weer uit in Leersum. Nadat je de weg bent overgestoken kom je weer bij de parkeerplaats uit.

Zo zie je maar dat je begin november nog volop libellen en sprinkhanen kan zien! Het is een mooie route, die waarschijnlijk erg druk is in het weekend (op een maandag kom je er ook al heel wat wandelaars tegen). Een ideale route voor in het voor- en najaar en de zomer!