Ook dichtbij huis kun je soms mooie wandelingen maken zoals door de Sprankelse bossen bij Steensel. Een relatief korte wandeling van 6 kilometer door bossen, over heidegebied (ontstaan door het openhouden van gebieden onder de hoogspanningsmasten), grafheuvels en heel veel Amerikaanse eiken.


Download GPX track - Sprankelse bossen

Vanaf de Turfweg loop je zo het bos in en meteen valt op hoeveel Amerikaanse eiken hier staan. Het is een soort eik die zich in grote aantallen weet voor te planten.

_MG_3825_MG_3826

Als je goed kijkt naar de bomen zie je soms een naaktslak kruipen, maar ook de resten van de eikenprocessierups kom je tegen.

_MG_3828_MG_3905

Je steekt nu een open gebied open en loopt onder de hoogspanningsmasten door. Dit is de hoogspanningsverbinding tussen Eindhoven en Hapert met 2 x 150 kiloVolt.

Onder de hoogspanningsmasten moet het gebied open gehouden worden in verband met de veiligheid. Hierdoor krijgt de heide die je hier vroeger aantrof weer een kans om te groeien.

_MG_3835_MG_3840

In de bossen dichtbij de Turfweg kom je nu allerlei grafheuvels tegen. Ze stammen uit de Midden-Bronstijd, 1300-1100 jaar voor Christus!

_MG_3836_MG_3842

Nadat je weer het open gebied bent overgestoken loop je door een dicht naaldbos. Even verderop kom je volop bandensporen tegen van buggy’s tegen. Met een beetje pech kom je ook ze nog tegen onderweg.

_MG_3849_MG_3880

Dichtbij de Eindhovenseweg loop je over een ruiterpad en met een dreigende lucht geven de dennenbomen toch een heel andere indruk dan je normaal ziet!

_MG_3852_MG_3857

Kijk ook goed uit waar je loopt, want door het grote aantal paarden dat hier door de bossen loopt en dus ook poept, zorgt dat er ook veel mestkevers zijn.

De mestkevers maken van de uitwerpselen een klein balletje en rollen dit in in hun holletje wat soms wel meer dan 60 cm diep kan zien! Hier leggen ze eitjes bij en zodra de eitjes uitkomen eten de larven van de balletjes mest. Kijk daarom maar eens goed bij de uitwerpselen van een paard of bij een hoopje konijnenkeutels, de kans is groot dat je gaten in de grond ziet zitten van de mestkevers.

_MG_3879

Na het ruiterpad sla je linksaf en je loopt langs een open gekapt stuk bos. Meteen valt op dat de natuur hier weer hard bezig is om elk plekje wat vrij was terug te winnen. Zelfs heidestruiken kom je hier weer tegen! Maar ook het kleverig koraalzwammetje, een opvallende paddenstoel.

_MG_3862_MG_3865

De route loopt verder door de bossen en onderweg kom je zelfs grote heidestruiken tegen. Gelukkig krijgt de natuur weer steeds meer plek ten koste van het productiebos. Dus wie wordt het ooit weer helemaal een heidegebied!

_MG_3883

Want als je op een open gekapt stuk bos komt, lijkt het bos ook vol leven te zitten, de zon die de grond raakt en roofvogels die wegvliegen.

_MG_3890_MG_3895

Aan de rand van het bos kun je zelfs een vossenhol vinden, maar ook diverse sporen van reeën. Kijk maar eens goed rond naar pootafdrukken en misschien zie je ook nog wel keutels liggen!

_MG_3824_MG_3902

Op de grond lag een keutel van een vos, aan de grote hoeveelheid schilden te zien, heeft de vos voornamelijk mestkevers gegeten.

_MG_3903

Je loopt nu verder door het bos en voor je het weet kom je alweer bij de Turfweg uit en even verderop ligt het startpunt van de route.

Het blijft mooi om te zien dat je op een redelijk korte route toch weer veel moois kunt zien; pootafdrukken ree, keutel van een vos, eikenprocessierups, kleverig koraalzwammetje en nog veel meer!