Ondanks de voorspellingen viel er geen regen, maar scheen zelfs de zon volop! Ideaal dus voor een lange wandeling van 11 kilometer lang over de Peelsche en Kroonvensche Heide.


Download GPX track - Peelsche en Kroonvensche Heide

Vanaf de Burgemeester Willekenslaan bij de Natuurpoort de Brandtoren kun je de route starten.

_MG_3942_MG_3943

Je loopt in de richting van de kleine cirkel waarbij je over de ‘grens’ loopt tussen het stroomgebied van de Maas en de Schelde. Het regenwater dat ten zuiden van dit punt valt, zal uiteindelijk via de Schelde in de Noordzee terecht komen en het regenwater dat ten noorden van dit punt valt zal via de Maas in de Noordzee terecht komen.

_MG_3946_MG_3947

Al snel zal je merken dat je in de vliegroute van Eindhoven Airport loopt, om de zoveel tijd komt er wel een vliegtuig overvliegen.

_MG_3948

Na de kleine cirkel loop je richting de grote cirkel, kijk goed omhoog naar de bomen want de kans is groot dat je staartmezen, goudhaantjes en andere vogels ziet zitten.

_MG_3950_MG_3977

Je loopt nu een kwart rond om de grote cirkel en vervolgens steek je rechtdoor over de grote cirkel. Op de kaart kun je goed zien dat het een cirkel is, wat je al wandelend niet echt zult merken.

_MG_3978_MG_3982

Kijk goed naar de stengels van het pijpenstrootje, want de kans is groot dat je er eitjes van de veelvraat of de zeldzame heideringelrups zal aantreffen. De heideringelrups legt de eitjes netjes rondom de stengel van het pijpenstrootje.

_MG_3983_MG_3986

Je verlaat de grote cirkel en wandelt over een mooi pad wat een overgang vormt tussen heide en bos. Je komt er heide tegen, maar ook pijpenstrootje en dennenbomen. Dergelijke paden zijn ideaal voor insecten, je komt er bijvoorbeeld de cocon van de wespspin tegen. Oude boomstronken staan hier vol met bekermos, het lijkt soms net een kleine sprookjeswereld.

_MG_3991_MG_3996

Bij een open veld sla je linksaf en hier kom je de algemene wespenorchis tegen, de meest algemene orchideeënsoort in Nederland.

_MG_4001_MG_4002

Je loopt over een breed zandpas tussen de velden door richting het Kroonven. De bordjes bij het Kroonven lijken aan te geven dat je er niet mag wandelen, maar ze bedoelen het gebied buiten de paden. Je kan hier links- of rechtsom het ven lopen.

_MG_4006_MG_4008

Na het Kroonven loop je verder parallel aan het Klein Kroonven en het Tjopvenneke. Bij de laatste kom je zeldzame planten tegen zoals zonnedauw en moeraswolfsklauw. Helaas is van de zonnedauw weinig meer over nu het volop herfst is (half november).

_MG_4012_MG_4018

Om twee heidevelden te zien, moet je helaas een vrij lang recht wandelpad volgen. Gelukkig valt er onderweg nog van alles te zien; spechten, algen op een boom, wantsen, bosbesstruiken en monument voor omgekomen soldaten. Als de wind verkeerd staat, heb je kans een sterke vieze geur te ruiken afkomstig van het industrieterrein even verderop.

_MG_4022_MG_4024
_MG_4028_MG_4045

Het is zeker de moeite waard om het lange rechte pad te volgen, want beide heidevelden liggen ingesloten in de bossen en ‘s zomers zal het er prachtig uit zien als de heide in bloei staat en er volop vlinders en libellen vliegen!

_MG_4053_MG_4055

Na de heidevelden loop je richting het Neerven. een visvijver van hengelsportvereniging ‘Haal op’.

_MG_4057_MG_4058

De route gaat nu verder over een fietspad langs een open gekapt bos, waar de Amerikaanse eiken alweer volop groeien en tussen velden door.

_MG_4060_MG_4061

Het fietspad gaat rechtsaf en de route gaat hier rechtdoor richting de parkeerplaats bij Natuurpoort de Brandtoren.

Het is een leuke route, maar ik heb het idee dat er in dit gebied een meer gevarieerde route te maken is. Waarbij je minder over brede zandpaden en over het fietspad moet lopen. Dus wordt vervolgd!