De winter is een ideale periode om een wandeling te maken over de Weerterheide. Kijk niet vreemd op als je militairen ziet of je schoten in de verte hoort, het is namelijk een militair oefenterrein van Defensie.
Vanaf de Kuikensvendijk heb ik een wandeling gemaakt van 12 km lang over brede zandpaden, stuifzand, bossen en heide. Kortom alle ingrediënten voor een mooie afwisselende route.
Download GPX track - Weerterheide
Vanaf de Kuikensvendijk loop je over een smal pad parallel aan de brede tankbaan. Gelukkig is hier een smal pad aan de rand van het bos, want anders worden het hele zware kilometers om te wandelen! Meteen kom je op heel veel plekken allerlei korstmossen tegen. Het lijkt net een miniatuur wereld!
Na ongeveer 500 meter steek je een breed zandpad over, hier heb je ook mooi zicht op bomen waarvan de wortels vrij zijn komen te liggen. De zand heeft hier vrij spel gehad en zodoende liggen de wortels nu vrij.
Dat de zon half februari al vrij krachtig is kun je goed zien, vooral wanneer het ‘s nachts gevroren heeft. Zodra de zonnestralen boomstammen bereiken, lijken ze in brand te staan. Je ziet het vocht als rookwolkjes verdampen.
Ook is hier duidelijk waarom dode bomen niet omgezaagd worden. Het lijkt op een echt spechtenhotel aan het aantal gaten te zien.
Maar ook de stammen die op de grond liggen worden door de natuur zelf opgeruimd. Een mooi voorbeeld hiervan is een boomstam die vol met heidelucifers (korstmos) zit.
Je slaat nu linksaf en je komt her en der wat struikheide tegen maar vergeet ook niet omhoog te kijken, want de kans is groot dat je kuifmezen, staartmezen, koolmezen, pimpelmezen en een goudhaantje ziet!
Het goudhaantje is het kleinste vogeltje van Europa en weegt net zo zwaar als één A4’tje, bijna niet voor te stellen!
Na een ruime kilometer kom je uit bij een ven. ‘s Zomers waarschijnlijk een ideale plek voor libellen!
Na het ven sla je rechtsaf en je loopt nu parallel aan een heideveld.
Je loopt nu verder aan de rand van een groot open veld en even verderop loop je weer parallel aan een heideveld om daarna richting de Geuzendijk te lopen.
Nadat je de Geuzendijk bent overgestoken kom je qua heide op het mooiste stuk van de route! Links en rechts van het zandpad zie je volop struikheide staan.
De route loopt nu verder over stuifzand, alsof je door de duinen aan het wandelen bent. Het groot aantal bandensporen toont aan dat er volop gereden wordt door militairen.
Op sommige plekken kun je goed zien hoe planten het losse zand proberen vast te houden. Het begint vaak met wat mossen of buntgras en als het eenmaal groeit, zie je ook de eerste dennenboompjes verschijnen.
Kijk ook eens naar de mossen, deze zijn echt heel erg fraai van dichtbij!
Je steekt weer de Geuzendijk over en je loopt verder over een heideveld. Ook hier ziet het er erg fraai uit.
Ondanks dat het nog winter is kun je insecten tegenkomen zoals het zevenstippelig lieveheersbeestje.
Dat het onlangs carnaval is geweest werd heel duidelijk na het vinden van ballonnen en een kledingstuk.
Je passeert vervolgens een motorcrossbaan en aan de sporen te zien komen hier met regelmaat reeën.
Op een kleine grove den kwam ik een mijn tegen van een gewone spinselbladwesp. Het is een zeldzame soort wesp waarvan de larve is een mijn leeft op grove dennen.
Uiteindelijk kom je weer bij de brede tankbaan uit en je loopt via het smalle wandelpad terug naar de Kuikenvensedijk.
Het is een erg fraai gebied waarbij je ondanks het feit dat het winter is nog van alles kunt zien! Een aantal jaren geleden heb ik een 18 kilometer lange wandeling gemaakt, waarbij ik ook nog een ronde heb gemaakt ten zuiden van de spoorlijn.