De winter is een ideale periode om een wandeling te maken over de Weerterheide. Kijk niet vreemd op als je militairen ziet of je schoten in de verte hoort, het is namelijk een militair oefenterrein van Defensie.

Vanaf de Kuikensvendijk heb ik een wandeling gemaakt van 12 km lang over brede zandpaden, stuifzand, bossen en heide. Kortom alle ingrediënten voor een mooie afwisselende route.


Download GPX track - Weerterheide

Vanaf de Kuikensvendijk loop je over een smal pad parallel aan de brede tankbaan. Gelukkig is hier een smal pad aan de rand van het bos, want anders worden het hele zware kilometers om te wandelen! Meteen kom je op heel veel plekken allerlei korstmossen tegen. Het lijkt net een miniatuur wereld!

_MG_5683_MG_5684

Na ongeveer 500 meter steek je een breed zandpad over, hier heb je ook mooi zicht op bomen waarvan de wortels vrij zijn komen te liggen. De zand heeft hier vrij spel gehad en zodoende liggen de wortels nu vrij.

_MG_5690_MG_5692

Dat de zon half februari al vrij krachtig is kun je goed zien, vooral wanneer het ‘s nachts gevroren heeft. Zodra de zonnestralen boomstammen bereiken, lijken ze in brand te staan. Je ziet het vocht als rookwolkjes verdampen.

_MG_5701_MG_5732

Ook is hier duidelijk waarom dode bomen niet omgezaagd worden. Het lijkt op een echt spechtenhotel aan het aantal gaten te zien.

_MG_5713

Maar ook de stammen die op de grond liggen worden door de natuur zelf opgeruimd. Een mooi voorbeeld hiervan is een boomstam die vol met heidelucifers (korstmos) zit.

_MG_5716_MG_5720

Je slaat nu linksaf en je komt her en der wat struikheide tegen maar vergeet ook niet omhoog te kijken, want de kans is groot dat je kuifmezen, staartmezen, koolmezen, pimpelmezen en een goudhaantje ziet!

_MG_5738_MG_5784_MG_5799_MG_5810

Het goudhaantje is het kleinste vogeltje van Europa en weegt net zo zwaar als één A4’tje, bijna niet voor te stellen!

Na een ruime kilometer kom je uit bij een ven. ‘s Zomers waarschijnlijk een ideale plek voor libellen!

_MG_5758

Na het ven sla je rechtsaf en je loopt nu parallel aan een heideveld.

_MG_5763_MG_5765

Je loopt nu verder aan de rand van een groot open veld en even verderop loop je weer parallel aan een heideveld om daarna richting de Geuzendijk te lopen.

_MG_5807_MG_5823

Nadat je de Geuzendijk bent overgestoken kom je qua heide op het mooiste stuk van de route! Links en rechts van het zandpad zie je volop struikheide staan.

_MG_5828_MG_5829

De route loopt nu verder over stuifzand, alsof je door de duinen aan het wandelen bent. Het groot aantal bandensporen toont aan dat er volop gereden wordt door militairen.

_MG_5835_MG_5864_MG_5869_MG_5870

Op sommige plekken kun je goed zien hoe planten het losse zand proberen vast te houden. Het begint vaak met wat mossen of buntgras en als het eenmaal groeit, zie je ook de eerste dennenboompjes verschijnen. 

Kijk ook eens naar de mossen, deze zijn echt heel erg fraai van dichtbij!

_MG_5876_MG_5900

Je steekt weer de Geuzendijk over en je loopt verder over een heideveld. Ook hier ziet het er erg fraai uit.

_MG_5880_MG_5882

Ondanks dat het nog winter is kun je insecten tegenkomen zoals het zevenstippelig lieveheersbeestje.

Dat het onlangs carnaval is geweest werd heel duidelijk na het vinden van ballonnen en een kledingstuk.

_MG_5885_MG_5886

Je passeert vervolgens een motorcrossbaan en aan de sporen te zien komen hier met regelmaat reeën.

_MG_5891

Op een kleine grove den kwam ik een mijn tegen van een gewone spinselbladwesp. Het is een zeldzame soort wesp waarvan de larve is een mijn leeft op grove dennen.

_MG_5901

Uiteindelijk kom je weer bij de brede tankbaan uit en je loopt via het smalle wandelpad terug naar de Kuikenvensedijk.

_MG_5904_MG_5905

Het is een erg fraai gebied waarbij je ondanks het feit dat het winter is nog van alles kunt zien! Een aantal jaren geleden heb ik een 18 kilometer lange wandeling gemaakt, waarbij ik ook nog een ronde heb gemaakt ten zuiden van de spoorlijn.