In de winter is het genieten van de rust in de stille bossen op de grens met België. Je komt vrijwel geen wandelaars tegen en met een beetje geluk kom je een ree of wild zwijn tegen!


Download GPX track - De Kempen

Vanaf de parkeerplaats op de grens met België bij café ‘In ‘t wild zwijn’ kun je de 13 kilometer lange wandeling starten.

_MG_5906_MG_5909

Al snel loop je door het bos en op de achtergrond hoor je de snelweg (A67 Antwerpen – Venlo) en verder is het helemaal stil!

Zodra je over een soort van ‘slordig’ pad loopt is het gedaan met de stilte, overal hoor je staart-, kuif-, kool- en pimpelmezen. Ze trekken als groepen door het bos op zoek naar voedsel in de winter.

_MG_5932_MG_5940

Wanneer je een groep met allerlei mezen tegenkomt, let dan ook op het hoge gepiep van het goudhaantje. Het kleinste vogeltje van Europa met een gewicht dat net zo zwaar of beter gezegd zo licht is als een A4’tje papier!

Je passeert een vochtig grasland en vervolgens een groot gebied vol met varens.

_MG_5912_MG_5959

Na een soort ‘plas-dras’ gebied kom je op een typisch pad voor de Kempen. Namelijk wat struikheide en pijpenstrootje in de bermen maar ook wat kleine dennetjes. Ideaal voor allerlei insecten en dus ook voor zeldzame soorten die leven op dennenboompjes. Je komt hier namelijk de mijnen tegen van de larven van de gewone spinselbladwesp.

_MG_5974_MG_6045

Op een wildwissel (een pad ontstaan door reeën, wilde zwijnen en bijvoorbeeld vossen) lag een dode spitsmuis. Waarschijnlijk is een vos gestoord en heeft per ongeluk de muis laten vallen.  Even verderop was een duidelijke keutel van de vos te zien.

_MG_5976_MG_5980

Je loopt nu vrij dicht bij de snelweg en het is hier erg nat, naast de beek die helemaal bruin gekleurd is van de roest kom je ook een broekbos tegen.

_MG_5994_MG_5996

De route loopt nu verder over een breed zandpad, of beter gezegd, modderpad!

Je passeert de oude parkeerplaats die nu weer helemaal teruggegeven is aan de natuur, maar net voor de parkeerplaats is erg duidelijk dat het bos erg vochtig is. De takken zitten hier vol met mossen.

Na ongeveer een kilometer kom je uit bij de Cartierheide. In dit gebied zit de gladde slang, maar ook het gentiaanblauwtje en nog veel meer bijzondere soorten.

_MG_6012_MG_6013

Je loopt nu bijna 3 kilometer door en langs de Cartierheide. Ideaal dus als je hier ‘s zomers van de bloeiende struikheide en het mooie uitzicht wilt genieten! Maar ook hier kom je op de kleine dennetjes volop de mijnen tegen van de larven van de gewone spinselbladwesp.

_MG_6036_MG_6037

Nadat je de Cartierheide verlaten hebt, loop je weer door de bossen waarbij sommige bomen oranje geverfd lijken te zijn. Maar het is geen verf maar een alg die door de opwarming van de aarde ook steeds meer te vinden is in Nederland. Naast oranje bomen kom je hier ook pootafdrukken tegen van wilde zwijnen! Dus goed rondkijken, misschien zie je wel een wild zwijn!

_MG_6041_MG_6044

Even verderop loop je weer over een kenmerkend pad met pijpenstrootje, struikheide en kleine dennetjes. Hier kom je wederom de mijnen tegen van de larven van de gewone spinselbladwesp, je zou haast vergeten dat het een zeldzame soort is als je ziet hoeveel mijnen er te vinden zijn!

_MG_6051_MG_6052

Wanneer je richting de Witrijt (straat) loopt, zie je ook hier wat de storm op 18 januari heeft aangericht! Alle bomen liggen om alsof ze bewust omgezaagd zijn.

_MG_6061

Je steekt de Witrijt over en loopt nu parallel aan de Witrijt. Aan het einde van het pad steek je een beek over, waar duidelijk te zien is dat er erg veel ijzer in de grond zit. De beek is namelijk helemaal bruin gekleurd van de roest.

_MG_6086_MG_6088

Uiteindelijk kom je na 13 kilometer uit bij de grens met België, het einde van de wandeling.

Ondanks de werkzaamheden (bomen kappen) in het bos ter hoogte van de Witrijt was het verder overal erg rustig en ook in de winter kom je dus weer van alles tegen! Van zeldzame wespen tot sporen van wild zwijnen!