Het gebied ten noorden van de Eindhovensedijk en ten zuiden van de A58 wordt op de ene kaart Oirschotse Heide genoemd, maar ook net zo vaak Aarlesche Heide. Kortom, dit keer een wandeling over de Oirschotse Heide of Aarlesche Heide  in de buurt van Eindhoven, Best en Oirschot.


Download GPX track - Oirschotse Heide of Aarlesche Heide

Je start vanaf een kleine parkeerplaats aan de Eindhovensedijk in Oirschot, je loopt meteen het militaire oefenterrein op. Het is toegestaan om hier te wandelen zolang je de militaire oefeningen niet verstoord. Nadat je de brede tankbaan bent overgestoken kom je bij een klein heideveld uit.

_MG_6097_MG_6099

Je loopt verder over brede zandpaden die langs allerlei mooie heidevelden leiden.

_MG_6117_MG_6118

Dat het zand op sommige plaatsen nog vrij spel heeft, maakt een grove den erg duidelijk. De wortels liggen grotendeels bloot waar de den ooit vol in het zand heeft gestaan.

_MG_6119

Als je even stil blijft staan bij een groepje bomen heb je grote kans om bijvoorbeeld een matkop en zwarte mees te zien op zoek naar voedsel.

_MG_6132_MG_6152

Maar natuurlijk ook meer algemene soorten zoals de koolmees en grote bonte specht.

_MG_6159_MG_6169

Na ongeveer 2 kilometer kom je bij een open zandvlakte waar het even ploeteren is om hier te kunnen lopen.

_MG_6170_MG_6172

Net voor een groot heideveld, wanneer je richting de A58 (snelweg Eindhoven – Tilburg) loopt kijk goed omhoog, hier kwam ik namelijk een kruisbek tegen, maar ook een goudhaantje.

_MG_6184_MG_6194

Ter hoogte van het grote heideveld wordt meteen duidelijk dat er hier volop reeën leven. Want kijk maar eens goed op het pad of je pootafdrukken kan vinden.

_MG_6197_MG_6201

Je slaat linskaf en loopt nu bijna 2,5 kilometer parallel aan de A58, met links bos en rechts een klein stukje bos en de A58.

Opvallend is het grote aantal mierenhopen dat je hier tegenkomt! Een ideale plek voor de groene specht die van mieren houdt!

_MG_6202_MG_6204

Ook hier kom je weer allerlei vogels tegen, zoals groepjes staartmezen en als je goed kijkt, kun je aan de overkant van de snelweg de Aarlesche Heide zien liggen.

_MG_6210_MG_6222

Je loopt verderop parallel aan de parkeerplaats en vervolgens sla je linksaf om de snelweg achter je te laten.

_MG_6232_MG_6241

Na ongeveer 150 meter over een breed pad gelopen te hebben, loop je over kleine paden door het bos waar duidelijk is te zien wat de invloed van de storm op 18 januari is geweest!

_MG_6249_MG_6250

Je komt nu weer uit bij het heideveld wat je op het begin van de route ook al gepasseerd bent. In de verte zie je de parkeerplaats aan de Eindhovensedijk ook weer liggen.

_MG_6252_MG_6253

Ondanks dat de temperatuur maar amper boven nul uitkomt kom je toch van alles tegen! Wanneer het erg droog is, wordt het des te moeilijker om over de zandpaden te lopen. De route is maar 7 kilometer, maar voelt aan als 10 kilometer of meer!

Indien je pech hebt, hoor je urenlang helikopters vliegen van Defensie of geweerschoten van militairen die aan het oefenen zijn. Indien er geen oefeningen zijn, is het een erg mooi gebied om te wandelen!