Midden in Noord-Brabant ligt Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Het gebied bestaat voornamelijk uit zandverstuivingen met aan de randen naaldbossen.

Het meest toeristische gebied is bereikbaar vanaf de parkeerplaats op de Schoorstraat in Udenhout. Maar als je iets meer naar het oosten gaat, ter hoogte van de parkeerplaats op de Gommelsestraat in Biezenmortel zal je merken dat het iets rustiger is, maar net zo mooi!


Download GPX track - Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Vanaf de parkeerplaats op de Gommelsestraat bij café de Rustende Jager loop je het gebied in, hier kan het plaatselijk druk zijn met mountainbikers, ruiters, wandelaars en honden. Je passeert namelijk eerst een mountainbikeroute en vervolgens een hondenlosloopgebied. Als je de route volgt op bovenstaande kaart dan ontwijk je het hondenlosloopgebied en de mountainbikeroute.

_MG_6917_MG_6921

Na een kleine kilometer lopen kom je op de zandverstuivingen uit. Een grote zandbak ligt nu voor je, waarbij het flink doorstappen is in het mulle zand. Je loopt van heuvel naar heuvel, maar ook over een smal pad over de toppen van de zandheuvels waarbij je een fraai uitzicht hebt over het gebied!

_MG_6926_MG_6930

‘s Ochtends was er een flinke hagelbui geweest, want op het zand kon je de sporen van de vallende hagelstenen nog zien. Op plekken waar de zon niet kwam lagen nog volop hagelstenen.

_MG_6934_MG_6936

Je loopt vervolgens weer door de bossen richting een kleine zandverstuiving. Wanneer je de in de bossen loopt, zal je snel merken dat het erg rustig is geworden qua wandelaars, ruiters en mountainbikers.

_MG_6937_MG_6938

In de bossen kom je heel veel jonge grove dennenboompjes tegen. Een ideale plek voor de larve van de harsbuilmot. De motvlinder legt eitjes op grove dennen en als de eitjes zijn uitgekomen bijten de larven aan het takje waarop ze leven. Zodoende komt er hars uit het takje waarmee de larve een gal vormt. In de gal worden twee kamers gemaakt, eentje voor de larve en een voor de ontlasting van de larve. De larve leeft maar liefst 2 jaar in deze gal voordat ze zal ontpoppen tot vlinder.

_MG_6945

Maar als je goed kijkt naar de dennen kom je ook sporen tegen van de dennenlotboorder.

_MG_6948

Net voor de zandverstuiving kom je allerlei wildwissels tegen. Paden die gemaakt zijn door bijvoorbeeld reeën die altijd over hetzelfde pad lopen.

_MG_6947_MG_6952

Bij de zandverstuiving kom je rendiermos tegen, maar ook haarmos.

De route loopt verder richting Duinoord waarbij je een open veld passeert met wat struikheide. Een omgevallen boom laat mooi de doorsnede van de grondlagen zien. Van bovenop donkerbruin tot grijs en vervolgens het kenmerkende zand wat je op de zandverstuivingen tegenkomt met een wat gelige kleur.

_MG_6958_MG_6959

Wanneer je dichterbij Duinoord komt des te meer heide kom je tegen. Op bovenstaand kaartje zie je een kleine ‘uitstap’ staan. Je slaat namelijk ergens even rechtsaf en loopt 50 meter naar een heideveld midden in de bossen. Een mooie plek wanneer de struikheide in bloei staat!

_MG_6960_MG_6965

Wanneer je bijna bij Duinoord bent aangekomen, ook wel het meest oostelijke stuk van de route en van de Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, loop je weer over een zandverstuiving. De kans is groot dat je een vogel allerlei verschillende geluiden hoort maken, dat is namelijk een zanglijster.

_MG_6970_MG_6973

Je kan nu een pad volgen in het ‘dal’ of aan de rand van het gebied waarbij je mooi uitzicht hebt over het gebied, maar ook uitzicht op Duinoord. De eerste vliegen kom je hier alweer tegen, maar ook is duidelijk dat het zand nog altijd stuift. De wortels van de dennen komen steeds meer vrij te liggen.

_MG_6980_MG_6985

De route loopt nu richting De Guldenberg, een hotel midden in de bossen. Je passeert daarbij een gebied waar ‘grote grazers’ lopen maar ook twee huisjes die de storm van een tijd geleden niet overleefd lijken te hebben.

_MG_6994_MG_6995

Ter hoogte van De Guldenberg sla je rechtsaf en dit pad blijf je ongeveer een kilometer volgen. Kijk goed aan de rechterkant, want hier zijn bosmieren druk bezig om nest te herstellen nu het voorjaar weer begonnen is.

_MG_6997_MG_6999

Je loopt nu aan de rand van een groot open terrein, een mooie plek om een buizerd te spotten. Maar ook op de bomen kom je allerlei vogels tegen, zoals koolmezen maar ook de boomkruiper.

_MG_7013_MG_7031

Net voor de Oude Bosschebaan sla je rechtsaf om aan de rand van het open terrein te lopen. Je komt hier heel wat sporen tegen van reeën, zoals een fraaie pootafdruk van een achterpoot met de bijhoeven duidelijk zichtbaar.

_MG_7035_MG_7036

Je slaat nu linksaf om een weiland schuin door te steken. Daarbij loop je over een plankenpad aangezien het Boompjesven zorgt dat het erg nat is hier. De uitwerpselen van ganzen kom je hier ook veelvuldig tegen.

_MG_7041_MG_7042

Je loopt nu weer een stuk door de bossen om het laatste gedeelte van de route over dezelfde paden te lopen als de heenweg.

_MG_7049_MG_7056

Na ongeveer 14 kilometer kom je weer bij de parkeerplaats uit.

Het is een erg mooie route, waarbij het na ongeveer 1 kilometer lopen al erg rustig is qua wandelaars, mountainbikers en ruiters! Je komt allerlei soorten landschappen tegen zoals zandverstuivingen, naaldbossen, nieuwe natuur ter hoogte van het Boompjesven maar ook heide! Door het mulle zand kost het wel wat meer moeite en zullen de kilometers ook extra te voelen zijn in de benen. Een aanrader voor in de zomer wanneer de struikheide in bloei staat!