Ten zuiden van Breda vlakbij de grens met België ligt de Strijbeekse Heide. Steek je de Strijbeekse Beek (of Gouwbergse Loop genaamd) over dan kom je in België en heet het gebied De Elsakker. Twee gebieden vol heide, vennen, bos en kilometers lang wandelplezier!


Download GPX track - Strijbeekse Heide & De Elsakker

Vanaf de parkeerplaats aan de Goudbergseweg in Strijbeek kun je de 12 kilometer lange wandeling starten. Vanaf de parkeerplaats heb je al meteen zicht op het heidegebied en je ziet al een klein ven liggen. Onderweg kom je nog veel meer vennen tegen!

_MG_7059_MG_7062

Je loopt meteen midden over een heideveld en in de verte zie je het Langven liggen.

_MG_7064_MG_7079

Bij het Langven sla je rechtsaf en je blijft nu over een smal pad lopen waarbij je aan beide zijden een ven ziet liggen. Kijk hier goed uit, want nu het voorjaar is losgebarsten kom je hier bruine kikkers midden op het pad tegen.

_MG_7087_MG_7092

Na het Langven ga je met de bocht mee naar links en je ziet hier duidelijk wat het effect is als er geen beheer wordt toegepast op heidegebieden.

_MG_7070

Tussen de heidestruiken is het groen van de grove dennen die als kool omhoog schieten. Zou je hier niets aan doen, dan wordt de heide verdrongen en ontstaat er een groot dennenbos.

Vervolgens loop je door een klein stukje bos om over een zandpad met geasfalteerd fietspad te lopen.

In de beek links van het zandpad krioelt het momenteel van de bruine kikkers. Als de zon een beetje schijnt zie je op de oever of in het water zitten. Sommige bruine kikkers waren al druk aan het paren!

_MG_7115_MG_7118

Op de paaltjes langs het zandpad kom je allerlei mossen en korstmossen tegen zoals oranje dooiermos.

_MG_7111_MG_7122

In de natte graslanden heb je grote kans om een reiger te spotten. Die heeft het momenteel makkelijk met al die kikkers die onderweg zijn naar plassen en vennen!

_MG_7129_MG_7134

Je loopt nu langs het Rondven waarbij het pad lekker warm is, gelegen op het zuiden en redelijk in de luwte. Een voor mij onbekende soort bij zat hier lekker op te warmen in de zon.

_MG_7139_MG_7143

De route loopt rondom het Rondven om na een halve cirkel het ven te verlaten richting het bos. Vanuit het bos heb je zicht op de bebouwing van Strijbeek.

_MG_7148

Nadat je de Goudbergseweg bent overgstoken kom je uit bij Patersmoer. Je loopt hier ook rondom het ven over smalle paden, waarbij je tussen de bomen door mooi zicht hebt op het ven. Een hommelkoningin was al druk op zoek naar een geschikte plek voor een nest.

_MG_7161_MG_7164

Bij het bankje heb je een mooi uitzicht over het ven en je kan de kuifeenden van redelijk dichtbij bekijken.

_MG_7167_MG_7180

De route loopt nu verder over een breed zandpad richting de grens met België. Om de grens over te steken, moet je de Strijbeekse Beek oversteken. Het is wel een van de mooiste grensovergangen die ik ken! Eenmaal aan de overkant zie je een arduinen grenspaal staan. Tot 2012 was deze grenspaal verborgen, aangezien de grenspaal met zijn gewicht van 600 kg in de grond was gezakt. In 2012 is de paal weer op de correcte hoogte teruggeplaatst en is nu dus weer zichtbaar!

_MG_7185_MG_7186

Je loopt nu richting Domeinbos De Elsakker, gelukkig bestaat het niet alleen maar uit bos! Want als snel kom je mooie heidevelden tegen.

_MG_7194_MG_7200

Je loopt over echt typische Kempenpaden, zanderige paden, met wat pijpenstrootje, grove dennen, struikheide en verder van de paden gelegen bossen. Dit soort paden kom je ook volop tegen in de Nederlandse Kempen.

Je slaat vervolgens rechtsaf en loopt tussen metershoge naaldbomen door richting Nederland.

_MG_7199_MG_7203

Ook hier moet je de grens overstekken middels een bruggetje over de Strijbeekse Beek. Het grasland is erg drassig of beter gezegd, modderachtig!

_MG_7206_MG_7208

Je komt nu van alles tegen; buizerd, koolmees, voorjaarsbladroller, winterkoning en nog veel meer!

_MG_7221_MG_7233

Je slaat rechtsaf richting het Zwarte Goor en je hebt hier een mooi uitzicht op het ven. In de verte zie je de bebouwing van Ginderdoor en Chaamdijk liggen.

_MG_7240

Na het Zwarte Goor loop je richting de Goudbergseweg om deze over te steken richting de parkeerplaats.

Ook al is het half maart, je komt nu van alles tegen. Zoals tientallen bruine kikkers, nachtvlinders, allerlei soorten vogels en schitterende vergezichten! Deze route moet nog mooier zijn als de heide in bloei staat in augustus!