Het gebied de Herpse Bossen, ook wel Herperduin genaamd, ligt tussen Oss, Herpen en Schaijk in, ten noorden van de Maashorst.

Het gebied bestaat uit bos, heide, vennen, stuifzand en Taurosrunderen. Kortom alle ingrediënten voor een mooie afwisselende wandelroute van ruim 13 kilometer lang.


Download GPX track - Herpse Bossen

Meteen vanaf de parkeerplaats aan de Bosweg in Herpen loop je het gebied in en de route loopt nu door de bossen. Rechts zie je een heuvel liggen en links de afrastering van het gebied waar taurossen leven.

_MG_7689_MG_7709

Na ongeveer een kilometer gelopen te hebben loop je het gebied met de taurossen in via een klaphekje.

Met een beetje geluk kom je taurossen ook daadwerkelijk tegen en als je pech hebt blijven ze gewoon midden op het wandelpad stilstaan.

_MG_7711_MG_7749

Je loopt nu richting een ‘landingsbaan’ midden in het gebied. Op de kaart lijkt het net een landingsbaan, maar het is een open gebied waar je veel mossen en kostmossen kan vinden. Kijk ook goed rond naar de bomen, want je komt hier de grote en kleine bonte specht tegen!

_MG_7721_MG_7754
_MG_7757_MG_7758

Je loopt terug om het gebied van de taurossen weer te verlaten en via een breed wandelpad loop je richting de voormalige vuilstort de Witte Ruysheuvel.

_MG_7768_MG_7772

Je slaat linksaf voor de N329 (Graafsebaan) en hier kom je heel wat pootafdrukken van reeën tegen.

_MG_7777_MG_7781

Vervolgens sla je weer linksaf en je loopt nu richting de Rijsvennen. Dit is een nieuw natuurgebied waar voorheen landbouwgrond lag. Door het afgraven van de voedselrijke grond ontstaat er nu weer een voedselarme bodem die ideaal is voor heide, kleine bosjes en vennen.

_MG_7782_MG_7788

Aan het einde van de Rijsvennen sla je rechtsaf en je loopt nu de rest van de wandeling door een zanderig gebied met struikheide. Je komt hier ook allerlei vogels tegen zoals roodborsttapuit, putter, buizerd en nog veel meer soorten!

_MG_7799_MG_7809

Je passeert hier een ven omringd met struikheide, wat een prachtig beeld moet opleveren als de heide in bloei staat!

_MG_7829_MG_7834

De route loopt nu langs het Ganzenven, dit is een natuurlijk ven in tegenstelling tot het Klompven die verderop de route zal passeren.

_MG_7840_MG_7843

Bij het Ganzenven krijg je ook een klein voorproefje van het stuifzandgebied verderop de route.  Los zand afgewisseld met struikheide en kleine dennenboompjes. Een ideale plek voor een levendbarende hagedis!

_MG_7844_MG_7845

De route loopt nu even een stukje door het bos richting het grote stuifzandgebied. Het is even flink ploeteren om door de losse zand te lopen, maar het lijkt net alsof je over het strand loopt zonder het geluid van de zee te horen!

_MG_7850_MG_7852

Vervolgens loop je richting het Klompven. Het ven is hier uitgegraven om zand te gebruiken voor aanleg van de snelweg A50. Het ven is ingericht als recreatieplas, dus het kan hier ‘s zomers erg druk zijn!

_MG_7858_MG_7860

Je loopt vanaf het Klompven richting de zandverstuiving en vervolgens door het bos naar de parkeerplaats aan de Bosweg.

De route wordt steeds mooier des te verder je komt! En als dan ook nog de zon schijnt heb je grote kans om levendbarende hagedissen te zien en vlinders zoals de oranje berkenspanner.