Laatst heb ik bij Limburgs Landschap vzw de Wandelbox besteld. Een verzameling van maar liefst 18 wandelkaarten met routes in Belgisch Limburg.

Aan de hand van de routekaart Bergerven heb ik zelf een route samengesteld van de gele en rode route. Zodoende kom ik uit op een route van ruim 14 kilometer lang.


Download GPX track - Bergerven

Vanaf de parkeerplaats aan de Brugstraat in Rotem (België) start de route en meteen nadat je de weg bent overgestoken gaat het flink omhoog!

_MG_800820180412114747-28071-profile

In de verte zie je nu een bedrijventerrein liggen met daarachter de Zuid-Willemsvaart (kanaal). Het is hier een ideaal terrein voor hagedissen, de helling ligt recht tegenover het zuidoosten. Wanneer de zon ‘s ochtends opkomt kunnen de hagedissen hier dus lekker opwarmen en aan de sporen is te zien dat veel hagedissen dat ook daadwerkelijk doen.

_MG_8012_MG_8025

Het losse zand is natuurlijk ook een ideale plek om holletjes te maken zoals de grijze zandbij doet. Op de kleine dennetjes kom je de mijnen tegen van de larve van de gewone spinselwesp (een zeldzame wespensoort).

_MG_8029_MG_8030

Bij een trappetje sla je rechtsaf en je loopt nu verder parallel aan het bedrijventerrein waarbij je even verderop een uitzichtpunt hebt over het gebied.

Nadat je de N771 (Europalaan) bent overgestoken loop je over een verlaten weggetje richting het bos.

In de berm kom je het nest van de gewone bosmier tegen. Wanneer je een vinger in het nest zou steken wordt je meteen gebeten en de mieren spuiten met mierenzuur. Dat maakt het herkennen van de gewone bosmieren makkelijk (en pijnlijk).

_MG_8037_MG_8038

In het bos kom je de gaspeldoorn tegen, een struik die eigenlijk het hele jaar door kan bloeien. De bloemen lijken veel op die van de gewone brem, maar de gaspeldoorn heeft doorns.

_MG_8040_MG_8045

Je steekt weer de N771 over en het is nu duidelijk dat hier allerlei wild leeft zoals wilde zwijnen en reeën.

Het grote aantal ‘lafaardshutjes’ is een duidelijk teken dat er veel wild zit (en helaas afgeschoten wordt). De sporen van zwijnen en reeën kom je dan ook volop tegen.

_MG_8049_MG_8056

In het voorjaar kom je in het bos ook volop doorntjes tegen, het is een kleine soort sprinkhaan. Je ziet iets kleins wegspringen maar als je van dichtbij kijkt, zal je zien dat het een soort miniatuur sprinkhanen zijn.

_MG_8054_MG_8057

Maar als je goed kijkt zie je ook allerlei rupsen zoals de rups van de rietvink (nachtvlinder).

Het terrein gaat nu echt op en neer, steil omlaag en weer steil omhoog!

_MG_8061_MG_8064

Helaas kom je allerlei dode mestkevers tegen (platgereden door mountainbikers), maar gelukkig zijn ze niet allemaal verongelukt!

_MG_8069

Dat er veel wild leeft in dit gebied is ook goed te merken aan het feit dat je tijdens het wandelen op de paden even goed teken kan oplopen!

_MG_8063_MG_8066

Wanneer je dichter bij de N771 komt, kom je ook steeds meer rupsen van de phegeavlinder tegen! Zelfs tientallen bij elkaar!

_MG_8074_MG_8079

Vervolgens kom je in de buurt van Opoeteren en je komt hier ook weer van alles tegen. Zoals naaktslakken en dode bosmuizen.

_MG_8082_MG_8084

Bij Opoeteren steek je een bruggetje over en je loopt nu ruim een kilometer parallel aan de Bosbeek.

_MG_8092_MG_8099

Wanneer je de Bosbeek hebt verlaten steek je de Witbeek over. De route gaat over diverse plankenpaden, soms val je er bijna doorheen doordat ze toe zijn aan vervanging. Het maakt de wandeling wel avontuurlijk op deze manier.

_MG_8100_MG_8101

Uiteindelijk sla je rechtsaf bij de Volmolenstraat. De route loopt nu verder door het bos en het gaat merkbaar omhoog. De paden lijken soms op holle wegen.

_MG_8106_MG_8109

Uiteindelijk kom je bij een uitzichtpunt, waarbij je mooi uitzicht hebt op het Bergerven. Bij helder weer kun je hier vast erg ver weg kijken met in de verte Nederland en mogelijk ook Duitsland! Jammer genoeg is het informatiebord en het zitbankje vernield, maar gelukkig gaat RLKM de schade snel weer herstellen!

_MG_8116_MG_8117

Via een redelijk steil pad loop je richting Weerstandersweg om vervolgens richting de vogelkijkhut te lopen. Neem dus een verrekijker mee, want er wordt hier van alles waargenomen.

_MG_8119_MG_8122

In het gebied rondom het Bergerven loopt allerlei vee rond; konikpaarden, gallowayrunderen en Schotse hooglanders.

Vanuit de kijkhut heb je grote kans om ze te zien, maar ook als je het ruige laarzenpad neemt vanaf de kijkhut richting een ander uitkijkpunt bij het Bergerven.

_MG_8129_MG_8132

Vanaf het uitzichtpunt heb je een fraai uitzicht over het gebied en ook hier is een verrekijker geen overbodige luxe!

Kijk bij het verlaten van het uitzichtpunt uit, want je komt hier bijvoorbeeld de gewone pad op het pad tegen!

_MG_8135

Je slaat linksaf en vervolgens rechtsaf. Dit pad blijf je volgen tot aan de parkeerplaats/beginpunt van de wandelroute. Op diverse plekken kom je nog de restanten tegen van de brede wespenorchis (meest algemene orchideeënsoort).

_MG_8136

Na ruim 14 kilometer wandelen kom je weer bij het beginpunt uit. Ondanks een bewolkte dag begin april, kom je echt al van alles tegen! Het is een zeer afwisselende route, waarbij het erg fraai is dat je een kilometer parallel aan de Bosbeek loopt, maar ook de uitzichten bij het Bergerven zijn erg mooi!

Deze route is zeker een aanrader vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar!