Om veel te kunnen zien hoef je vaak geen tientallen kilometers te wandelen. De wandeling langs de Grote Molenbeek in Sevenum laat je van alles zien met een wandeling van nog geen 4 kilometer lang! Broekbossen, weilanden, beekdal, oer, heel veel vlinders en nog veel meer!


Download GPX track - Grote Molenbeek Sevenum

Vanaf de parkeerplaats aan de Kleefsedijk bij La Place kan je de wandeling starten. Het ziet er niet naar uit dat je zo meteen door een natuurgebied gaat lopen als je de grote parkeerplaats ziet liggen.

Maar eenmaal achter de slagboom zie je de Grote Molenbeek liggen en als je het geluid van de snelweg vergeet een oase van rust!

_MG_8182_MG_8195

Meteen zie je allerlei bloeiende planten staan van paarse dovenetel, muur, hondsdraf en nog veel meer.

Maar ook pinksterbloemen, de waardplant van het oranjetipje! Je hebt dus erg veel kans om ze hier te zien al zijn ze vaak erg snel als de zon schijnt.

_MG_8202_MG_8205

Je loopt enkele honderden meter parallel aan de Molenbeek waarna je de beek even verlaat om vervolgens weer parallel aan de Molenbeek te lopen.

_MG_8226_MG_8250

Kijk goed rond want je komt allerlei insecten tegen; gewone wolzwever, oranjetipje, groen zuringhaantje, langpootmug, bont zandoogje. Maar ook bloeiende dotterbloem in de broekbossen!

_MG_8206_MG_8218_MG_8224_MG_8232_MG_8234

Je steekt even later de Molenbeek over en op het bruggetje staat een bankje. Een ideale plek om van het gebied te genieten!

Vervolgens passeer je een nat gebied en de kans is groot dat je hier kikkers tegenkomt. Het is soms even zoeken als ze zich verstoppen onder wat grasstengels.

_MG_8254_MG_8255

In het vochtige zand zie je ook goed de vele pootafdrukken staan van reeën.

Je slaat vervolgens linksaf en loopt parallel aan de snelweg richting de Rieterdijk. Ook hier kun je allerlei vlinders tegenkomen zoals klein geaderd witje en dagpauwoog.

_MG_8257_MG_8276

Ter hoogte van de Rieterdijk sla je linksaf om na 50 meter weer linksaf te slaan het gebied in.

Jammer genoeg waren de velden oranje gekleurd van RoundUp, terwijl er kieviten aan het broeden zijn.

_MG_8261_MG_8262

Je loopt nu door een wat droger gedeelte van het gebied, maar aan de linkerkant zie je nog wat broekbossen liggen.

In een oude, omlaag gevallen uilenkast kwam ik nog allerlei muizenschedeltjes tegen.

_MG_8271

Na het stuk bos loop je aan de rand van een weiland en een bramenstruweel. Wanneer de bramen bloeien krioelt het hier van de insecten!

Nu moeten bijen het doen met de bloeiende paardenbloemen, waar ze letterlijk met hun kop diep induiken.

_MG_8280

Je hebt vervolgens een mooi uitzicht over de omgeving, met wat ‘Hollandse luchten’ maakt het een mooi uitzicht!

_MG_8286

De laatste honderden meters loop je over hetzelfde pad als de heenweg.

Het is een wandeling waarbij je bij elke meter die je zet kunt genieten van wat er bloeit, groeit, vliegt, leeft en hoorbaar is!